Metropolitan Museum of Art

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hlavný vstup do múzea.

Metropolitan Museum of Art v New Yorku je najstaršie a najväčšie múzeum v USA. Leží na východnom okraji Central Parku. Založené bolo v roku 1870. V stálej zbierke má najmenej 2 milióny umeleckých prác.

The Cloisters[upraviť | upraviť zdroj]

Záhrada The Cloisters, Fort Tryon Park, New York

The Cloisters je oddelenie Metropolitného múzea umenie určené pre stredoveké európske umenie a architektúru. Nachádza sa v newyorskom Fort Tryon Parku, na návrší pri severnom konci Manhattanu, odkiaľ je výhľad na rieku Hudson.

Tunajšia zbierka číta asi päť tisíc stredovekých európskych umeleckých diel, hlavne z obdobia od 12. do 15. storočie storočia.

Fotografie[upraviť | upraviť zdroj]

Múzejná kolekcia fotografií obsahuje viac než 20 000 diel, je zameraná na päť hlavných zbierok plus ešte vedľajšie akvizície. Preslávený fotograf Alfred Stieglitz múzeu daroval prvú veľkú zbierku svojich fotografií[1]. Jej súčasťou je komplexný prehľad piktorialistických fotografov, bohatý súbor grafických listov majstra Edwarda Steichena a kolekcia Stieglitzových fotografií z jeho vlastného štúdia.

Múzeum Stieglitzovu zbierku doplnilo 8500 kusmi kolekcie takzvanej Gilman Paper Company Collection, Rubel Collection a Ford Motor Company Collection[1], ktoré obsahujú diela ranej francúzskej a americkej fotografie, ranej britskej fotografie a americké a európske fotografie z doby po prvej svetovej vojne. Múzeum tiež získalo osobnú zbierku fotografií Walkera Evansa. Hoci oddelenie získalo stálu expozíciu v roku 1997, nie sú z archívu vystavené všetky diela, vzhľadom k citlivým materiálom. Ale fotografické oddelenie v nedávnej minulosti zorganizovalo niektoré z najlepších výstav, vrátane výstavy Diane Arbus a tiež rozsiahle retrospektívy venované téme fotografie.

Múzeum vlastní diela umelcov ako sú napríklad Gustave Le Gray (Francúz, 1820 – 1884)[2], Édouard Baldus (Francúz, nar. v Prusku, 1813 – 1889), Nadar (Francúz, 1820 – 1910), Eugène Cuvelier (Francúz, 1830 – 1900), Diane Arbus (Američanka, 1923 – 1971)[3]., Bernd a Hilla Becherovi (Nemci, 1931 – 2007; nar. 1934)[4], Rineke Dijkstra (Holanďanka, nar. 1959), Thomas Ruff (Nemec, nar. 1958)[4] alebo Yousuf Karsh (Kanaďan arménskeho pôvodu 1908 – 2002)[5].

Múzeum v roku 1984 zakúpilo od André Kertésza (1894 – 1985) 100 fotografií, čo bol dosiaľ najväčší múzejný prírastok od žijúceho umelca.

Galéria malieb[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Photographs: A Decade of Collecting [online]. The Metropolitan Museum of Art. Dostupné online. (po anglicky)
  2. Oak Tree and Rocks, Forest of Fontainebleau [online]. The Metropolitan Museum of Art. Dostupné online. (po anglicky)
  3. Photography images [online]. The Metropolitan Museum of Art. Dostupné online. (po anglicky)
  4. a b Depth of Field: Modern Photography at the Metropolitan [online]. The Metropolitan Museum of Art. Dostupné online. (po anglicky)
  5. Zemřel fotograf Yousuf Karsh [online]. idnes.cz, 2002. Dostupné online. (po česky)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Metropolitan Museum of Art na českej Wikipédii.