Belton House

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Belton House, güney cephesi

Belton House, İngiltere'nin Lincolnshire kentindeki Grantham yakınlarındaki Belton bölgesinde yer alan 1. derece koruma altındaki bir kır evidir. 1685-1688 yılları arasında Sir John Brownlow, 3. Baronet tarafından yapılmıştır. Resmi bahçelerle ve daha büyük bir ormanlık parkın içinde yer alır.

Belton, İngiltere'nin Tudor döneminden beri ürettiği tek gerçek yerel mimari tarzı olan Carolean mimarisinin en iyi olanlarının bir derlemesi olarak tanımlandı.[1] Tipik bir İngiliz kır evinin eksiksiz bir örneği olarak kabul edilir.[2][3]

1984 yılına kadar yaklaşık üç yüzyıl boyunca Belton House, 16. yüzyılın sonlarında bölgede ilk kez arazi edinmiş olan Brownlow ailesinin ve mirasçılarının Cust ailesinin (1815'te Earl Brownlow'u yarattığı) art arda ikametgâhıydı. Büyük zenginliğine rağmen Sir John Brownlow, 3. Baronet, o sırada başkaları tarafından inşa edilen büyük Barok saraylarından biri yerine nispeten mütevazı bir ev inşa etmeyi seçti. Taşralı olsa da çağdaş, Carolean stili seçilen tasarım seçeneğiydi. Yeni ev, ana odalar için kanatlı pencereler[4] ve daha da önemlisi, personel için tamamen ayrı alanlar gibi en son yeniliklerle donatıldı. Birbirini izleyen nesiller, değişen sosyal konumlarını ve zevklerini yansıtan evin iç mekanında değişiklikler yaptılar, ancak evin dokusu ve tasarımı tarih boyunca çok az değişti.

Birinci Dünya Savaşı'nın[5] ardından Custs, birçok zengin İngiliz ailesi gibi, artan mali sorunlarla karşı karşıya kaldılar ve nihayet 1984'te evi, içeriğinin çoğu ile birlikte şimdi Belton'u halka açan National Trust'a bağışladılar.

Kır evi günümüzde iyi bir onarım durumundadır ve her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Nicolson, 148.
  2. ^ Jackson-Stops.
  3. ^ The claim has even been made that Belton's principal facade was the inspiration for the modern British motorway signs which give directions to stately homes. Jackson-Stops, 56.
  4. ^ Sash windows had first been used on a grand scale at Chatsworth House in the late 1670s but not become popular until installed at Whitehall Palace in 1685, while Belton was under construction. Jackson-Stops, 58.
  5. ^ In World War I the Machine Gun Corps was based in the park, as referred to in Henry Williamson's Chronicle of Ancient Sunlight.