Аньйоло Гадді

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аньйоло Гадді

Народження 1350[1][2]
Флоренція, Флорентійська республіка[2]
Смерть 15 жовтня 1396(1396-10-15)[2]
  Флоренція, Флорентійська республіка[2]
Діяльність художник
Вчитель Таддео Гадді[3]
Твори Crucifixiond і Sainte Anne metterza et saintsd
Батько Таддео Гадді[3][4]
Роботи в колекції Штедель, Музей мистецтв Нельсона-Аткінсаd, Музей Тіссен-Борнемісса, Національна галерея Вікторії, Національна галерея мистецтв, Музей мистецтва Метрополітен[5], Національна галерея, Галерея Уффіці, Palazzo Pretorio Museumd, Музей мистецтв Філадельфії, Національна галерея, Музей мистецтв Індіанаполіса, Національний музей образотворчого мистецтва[6], Стара пінакотека, Баварські державні колекції картинd, Художня галерея Єльського університету, Вустерський музей мистецтв, Бостонський музей образотворчих мистецтв, Huis Berghd[7], Берлінська картинна галерея, Princeton University Art Museumd, Musée du Petit Palaisd, Lindenau-Museumd, Courtauld Galleryd, Санта-Кроче, Museo Diocesano in Miland, Museum Bandinid, St Andreas Picture Galleryd і Santa Caterina delle Ruoted

CMNS: Аньйоло Гадді у Вікісховищі
«Находження св. Хреста», 1380-ті, церква Санта-Кроче, Флоренція

Аньйо́ло Га́дді (італ. Agnolo Gaddi; бл. 1350, Флоренція1396, там само) — італійський живописець.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився у Флоренції в родині художника Таддео Гадді. Навчався у майстерні свого батька.

Перша документально підтверджена робота Аньйоло Гадді датується 1369 роком, коли він, разом зі своїм братом Джованні і художником Джованні да Мілано працював у Ватикані на замовлення папи Урбана V. В 1370-х роках художник вже працював самостійно: одним з перших його замовлень став розпис вівтаря для одного з пармських соборів, виконаний ним в 1375 році.

Як і його батько, Аньйоло був чудовим майстром фрескового живопису. Найвидатнішими роботами у цьому виді став цикл фресок «Находження святого Хреста» для вівтаря церкви Санта-Кроче у Флоренції, а також фреска «Розповідь про пояси Богоматері» (1492—95) в каплиці собору Прато. Гадді є продовжувачем художніх традицій Джотто, які він дещо переосмислив, привнісши в них більше легкості і декоративності. Блідий, трохи холоднуватий колорит його картин мав відчутний вплив на живописну традицію наступних поколінь флорентійських художників. Серед його учнів був автор знаменитого трактату «Книга про мистецтво» Ченніно Ченніні.

Художник помер у Флоренції в 1396 році.

Література[ред. | ред. код]

  • Мировое искусство (Мастера итальянского Возрождения) / Сост. И. Г. Мосин. — СПб ООО «СЗКЭО „Кристалл“», 2006. — 160 с. ил. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]

  1. RKDartists
  2. а б в г BeWeB
  3. а б http://www.nga.gov/content/ngaweb/Collection/artist-info.1327.html
  4. Labriola A. Dizionario Biografico degli Italiani — 1998. — Vol. 51.
  5. https://www.metmuseum.org/art/collection/search/436428
  6. https://www.bellasartes.gob.ar/
  7. Paneelschildering "Mariaboodschap", op hout door Angiolo Gaddi, circa 1390-1395, Florence