Невичерпна Чаша (ікона)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ікона Божої Матері
«Невичерпна чаша»
Дата появи: 1878 рік
Місце знаходження: першообраз не зберігся
Іконографічний тип: Оранта
Шановані списки: в Висоцькому монастирі і Введенському Владичному монастирі монастирях Серпухова
Дата святкування: 18 травня

Ікона Пресвятої Богородиці «Неупиваєма Чаша» — чудотворна ікона Божої Матері. Відома з 1878 року.

Опис[ред. | ред. код]

Славна ікона по іконографії відноситься до найдавніших зображень Божої Матері[джерело?] — «Оранта» або «Знамення», тільки Бог-Дитина написаний, стоячи в чаші.

Письменник І. С. Шмельов посвятив повість іконі — «Неупиваемая Чаша» (1918).

Історія[ред. | ред. код]

Селянин Єфремовського повіту Тульської губернії, відставний солдат, був одержимий пристрастю до пияцтва. Він пропивав усе, що мав, і незабаром став злидарювати.

Увісні з'явився йому старець і наказав іти в місто Серпухов у монастир Владичиці Богородиці, де перебуває ікона Божої Матері «Неупиваєма Чаша», і відслужити перед нею молебень.

Прийшовши в монастир стражденний попросив показати йому ікону Божої Матері «Неупиваєма Чаша», але ніхто в обителі не знав такої ікони. Після пошуків, ченці, нарешті, знайшли іконку, що висіла в проході із храму в ризницю. На зворотному боці її дійсно був напис «Неупиваєма Чаша».

Із Серпухова солдат вертався додому повністю здоровим!

Звістка про дивовижну прославлену ікону Божої Матері швидко поширилася Російською імперією. Люди, що впадали в пияцтво, їх рідні й близькі поспішали донести молитви до Богоматері про зцілення від недуги, а багато приходили, щоб вшанувати Владичицю за її велику милість.

Існують відомості про численні зцілення після молитов перед цією іконою, доказом цього є численні дари, що прикрашають ікону.

Після закриття більшовиками Владичного монастиря передали до собору Миколая-чудотворця. В 1929 році собор закрили, всі його святині спалені на березі річки Нари, а слід «Неупиваємої чаші» губиться.

Шанування Серпухівськой святині відновилося в 80-х роках ХХ століття. Образ прикрасили срібною ризою, а пізніше в лівий нижній кут ікони був вставлений ковчег із частиною пояса Пресвятої Богородиці.

6 травня 1996 року, в Серпухівському Введенському Владичному жіночому монастирі, в місці явлення першообразу в XIX столітті, був освячений новостворений список Чудотворної ікони.

30 травня 1997 року ікону «Неуповаєма Чаша» було вперше внесено в Православний церковний календар.

Святкування[ред. | ред. код]

Святкування ікони Божої Матері «Неупиваєма чаша» відбувається щороку 18 травня, за новим календарем.

У відродженому Серпухівському Висоцькому монастирі щонеділі, після закінчення Божественної літургії, йде молебен з акафістом перед іконою Божої Матері «Неупиваєма чаша», за яким поминають імена тих, хто стражає від пияцтва й потребує допомоги Пречистої Владичиці.

Храми та монастирі[ред. | ред. код]

  • Білорусь, м. Мінськ. Церква ікони Божої Матері «Неупиваєма Чаша»
  • Росія, Іркутська область, с. Карлук. Церква ікони Божої Матері «Неупиваєма Чаша»
  • Росія, Лодейнопольський район, Пірозеро. Покрово-Тервенічеський жіночий монастир. Пирозерський скит. Церква ікони Божої Матері «Неупиваєма Чаша»
  • Росія, Републіка Комі, Прилузський район. с. Архиповка. Монастир Макарія Єгипетського. Церква ікони Божої Матері «Неупиваєма Чаша»
  • Україна, м. Одеса. Архангело-Михайловський жіночий монастир. Каплиця ікони Божої Матері «Неупиваєма Чаша»

Уривок з Акафісту[ред. | ред. код]

Короткий уривок з Акафісту до Пресвятої Богородиці ради чудотворної ікони Її «Неупиваєма Чаша»

Кондак 1

Досконале й дивне звільнення нам дароване — Твій образ пречесний, Владичице Богородице, ми ж, звільнені явленням його від недуг духовних і тілесних та скорботних обставин, подячні хваління приносимо Тобі, Всемилостива Заступнице. Ти ж, Владичице, «Невипиваною Чашею» нами іменована, прихилися милостиво до наших зітхань і закликів сердечних, і звільнення даруй страждаючим від недуги пияцтва, щоб з вірою ми взивали до Тебе: Радуйся, Владичице, Невипивана Чаша, духовну спрагу нашу тамуюча![1].

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. АКАФІСТ ДО ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ НА ЧЕСТЬ ЇЇ ІКОНИ «НЕВИПИВАНА ЧАША». Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 27 листопада 2015.

Посилання[ред. | ред. код]