Угстгест

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Муніципалітет
Угстгест
Oegstgeest
flag of Oegstgeestd Q15910450?
Прапор Герб

Координати 52°11′ пн. ш. 4°28′ сх. д.H G O

Країна Нідерланди Нідерланди
Провінція Південна Голландія
Муніципалітет Угстгест
Межує з

сусідні нас. пункти
Тейлінген, Лейден, Катвейк ?
Бургомістр Ян Вайєр
Площа 7,97 км²
Висота центру 0  м
Офіційна мова нідерландська
Населення 23082 особи (31.08.2015[1])
Густота населення 3162  осіб/км²
Катойконім нід. Oegstgeestenaar
Часовий пояс UTC+1, влітку UTC+2
Телефонний код 071[2]
Поштовий індекс 2340—2343[2]
Автомобільний код H, HZ, HX (Південна Голландія)
CBS 0579
GeoNames 2749722, 2749723
OSM r295264  ·R
Офіційний сайт www.oegstgeest.nl
Угстгест. Карта розташування: Нідерланди
Угстгест
Угстгест
Угстгест (Нідерланди)
Угстгест. Карта розташування: Південна Голландія
Угстгест
Угстгест
Угстгест (Південна Голландія)
Мапа

Угстге́ст (нід. Oegstgeest; [uχs(t)ˈχeːst] ( прослухати)) — місто у нідерландській провінції Південна Голландія, адміністративний центр та єдиний населений пункт однойменного муніципалітету. У 2014 році визнаний найкращим для проживання муніципалітетом за версією видання De Telegraaf[3].

Розташування[ред. | ред. код]

Угстгест розташований на північний захід від Лейдена і фактично є передмістям останнього. На північний схід від Угстгеста лежить озерна система Кагерплассен.

Площа муніципалітету становить 7,97 км², з яких суходолу — 7,30 км², водної поверхні — 0,67 км²[4]. У північній частині міста протікає Угстгестерканал і розташовані озера Клінкенбергерплас (Klinkenbergerplas) та Пулрейтерплас (Poelruiterplas), вздовж південно-західного кордону муніципалітету протікає річка Ауде-Рейн.

Компасна роза Тейлінген Компасна роза
Катвейк Пн
Зх    Угстгест    Сх
Пд
Лейден

Походження назви[ред. | ред. код]

Точного пояснення топоніму «Угстгест» досі немає. Частина -geest означає «піски, піщані землі», а от значення частини Oegst- доволі дискусійне. Раніше назва міста часто вимовлялася як Oestgeest або Oostgeest, що може мати географічне уточнення, від oost (укр. схід) — «східні піски» або «піщані землі на сході». Найстаріший варіант написання назви міста був знайдений в архівах церкви святого Мартина в Утрехті. Він датований X століттям і виглядає як Osgeresgeest, що, можливо, пов'язане із місцевим мешканцем та/або власником цих земель на ім'я Osger.

Історія[ред. | ред. код]

Частина узбережжя Північного моря, де розташований Угстгест, була заселена одна з найперших в регіоні. У 1946 році у прибережних дюнах Елгестерпольдера були знайдена рештки поселення германського племені батавів, датовані II століттям. У 2010 році студенти з археологічного факультету Лейденського університету знайшли рештки мосту, який, як гадають, з'єднував береги Рейну між 500 та 700 роками нашої ери. Втім, немає доказів, що люди жили тут у пізніші часи.

З історичних документів відомо, що у IX столітті або раніше тут вже існувала церква, розташована на тому самому місці, що й сучасна церква Groene Kerkje, присвячена, за легендою, святому Вілліброрду. Існування церкви чітко вказує на існування поряд поселення.

Кордони Угстгеста у 1867 році

XI–XIV століття були періодом розвитку Угстгеста, чия територія в ті часи була значно більша, ніж у XXI столітті. Так, до Угстгеста належали землі до Ауде-Рейна, тобто ділянки сучасних районів Лейдена — Бінненстад-Норд, Стацйондістрікт, Лейден-Норд, Бургаведістрікт і Меренвейкдістрікт. Цей «золотий вік» скінчився із наданням сусідньому поселенню Лейден права міста, за якими Лейден монополізував торгівлю і будівництво у цій місцевості. Також новостворене місто досить швидко почало розширювати свої межі за рахунок сусідніх поселень, у тому числі і Угстгеста, у якого Лейден 1355 року анексує значну територію на північ від Ауде-Рейна.

Початком XIV століття датовані обидва замки на території сучасного муніципалітету — Ендегест на заході та Ауд-Пулгест на сході. У 1399 році, через стрімке скорочення населення і неможливість виплачувати податки графу Голландії у повному обсязі, манор Угстгест об'єднався із манором Пулгест (останній виник у X столітті).

На початку XVII століття територія Угсгеста знову скорочується: 1611 року міська влада Лейдена вирішує створити нові райони для переселенців-протестантів, які після перемоги Нідерландської революції тікають з католицької Бельгії до протестантських Нідерландів.

У 1842 році до Лейдена з Гарлема прокладають залізницю, але юридично залізничну станцію розташовують на території Угстгеста. Проте наприкінці XIX століття Лейден вкотре анексує землі Угстгеста, у тому числі, і місцевість біля вокзалу, яку на той час вже заселили заможні лейденці. У XX столітті територія Угстгеста знову скорочується: Лейден двічі, 1920 року і 1966 року, пересуває свої межі на північний захід. У XXI столітті межа між цими муніципалітетами проходить прямо по вулицях Вармондервег, Угстгестервег та Вассенаарсевег (частково).

Райони міста[ред. | ред. код]

До початку XX століття забудова Угстгеста мала сільський характер, фактичного центру міста не існувало. Угстгест складався з кількох окремих поселень:

  • Керкбюрт (Kerkbuurt) або Ауде-Дорп (Oude Dorp, укр. Старе село) — біля церкви святого Вілліброрда (Groene Kerkje) на півночі сучасного Угстгеста,
  • Лейдсебюрт (Leidse Buurt) — в центрі,
  • Пулгестербюрт (Poelgeesterbuurt) або Квак (Kwaak) — на сході, біля замку Ауд-Пулгест,
  • Морс (Mors) — на півдні, анексований Лейденом
  • Базар (Bazar) і Рейс'єс (Rijsjes) — на заході, з 1966 року входять до складу Рейнсбурга.

Проте на межі XIX–XX століть територія між цими поселеннями почала забудовуватися. Першим районом сучасного Угстгеста став район Вільгельмінапарк (Wilhelminapark), забудований у 1898–1906 роках, за ним виник близько 1915 року район Прінс-Хендрікпарк (Prins Hendrikpark), у 1920–1950 роках з'явилися райони Юліанапарк (Julianapark), Оран'єпарк (Oranjepark) і Еммапарк (Emmapark). У 1950-х роках забудовується район Грунері (Grunerie) та район між вулицями Еммалан (Emmalaan) і Ланге-Ворхаут (Lange Voort). У 1980-х—1990-х роках виникають райони Хаасвейк (Haaswijk) і Морсебел (Morsebel), у 2000-х — Пулгест (Poelgeest), між замком Ауд-Пулгест і лейденським районом Меренвейк. У 2006 році почалося будівництво нового району — Ньїв-Рейнгест (Nieuw Rhijngeest).

Транспорт[ред. | ред. код]

В західній частині Угстгеста пролягає шосе А44 на Гаагу і Амстердам, у південно-західній частині — автошлях N206 на Катвейк і Лейден.

Найближча залізнична станція розташована в Лейдені (Leiden Centraal).

Угстгест сполучається з іншими містами регіону низкою міжміських автобусних маршрутів:

Також у 1920-х—1960-х роках по Угсгесту пролягала лінія трамвая, що сполучала Лейден з Катвейком і Нордвейком.

Політика[ред. | ред. код]

Управління муніципалітетом здійснюють муніципальна рада та бургомістр, при якому є також рада олдерменів.

Міська рада складається з 19 депутатів, які обираються раз на чотири роки. Рада представляє у владній структурі муніципалітету законодавчу гілку влади. Також рада обирає олдерменів, які разом із мером формують виконавчу гілку та займаються поточними питаннями муніципалітету.

Місця в раді розподілені поміж політичними партіями наступним чином:

Партія 1994 1998 2002 2006 2010 2014
Leefbaar Oegstgeest (місцева партія) 7 6 6 5 6 3
Progressief Oegstgeest (місцева партія) 3 4 5 6 6 3
Народна партія за свободу і демократію 3 5 4 5 5 4
Християнсько-демократичний заклик 2 3 4 3 2 3
Демократи 66 2 1 4
Lokaal Oegstgeest (місцева партія) 2
Усього 17 19 19 19 19 19

Виконавчу владу представляє бургомістр і рада з трьох олдерменів. Посаду бургомістра Угстгеста з 2014 року обіймає Ян Вайєр (Jan Waaijer) з партії «Християнсько-демократичний заклик», олдерменами є:

  • Венделін Тен'янн (Wendelien Tönjann) з партії «Народна партія за свободу і демократію»,
  • Йос Руффен (Jos Roeffen) з партії «Lokaal Oegstgeest»,
  • Марін ден Бур (Marien den Boer) з партії «Християнсько-демократичний заклик».

Культура[ред. | ред. код]

Замок Ауд-Пулгест

Спорт[ред. | ред. код]

В Угстгесті є три аматорські футбольні клуби: VV Oegstgeest, VV UDO та Ajax Sportman Combinatie, останній також є клубом з крикету. Також у місті діють клуби з інших видів спорту: FIKS (корфбол), Leidsche en Oegstgeester Hockey Club (хокей), OLTC (теніс), Volleybal Club Oegstgeest (волейбол), Basketbal Vereniging Oegstgeest (баскетбол), Badminton Club Oegstgeest en Pecos (настільний теніс), IJsclub Oegstgeest (ковзанярський спорт). Є басейн, де проводяться змагання з водного поло.

Музеї[ред. | ред. код]

На території Угстгеста розташований музей «Корпус», присвячений анатомії людини. Будівля музею зведена у вигляді 35-метрової людини.

Пам'ятки[ред. | ред. код]

В Угстгесті розташовано 43 національні пам'ятки, серед яких варто зазначити:

  • замок Ауд-Пулгест із допоміжними будівлями та парком,
  • замок Ендегест із допоміжними будівлями,
  • церкву святого Вілліброрда, зведену на початку XVII століття, архітекторами Віллемом ван дер Хелмом та Якобом ван Банкеном,
  • вітряк Oudenhofmolen (1783 р.)

Також на території муніципалітету розташовано 60 пам'яток місцевого значення і два воєнні меморіали.

Видатні мешканці[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bevolkingsontwikkeling; regio per maand. www.cbs.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek. Процитовано 30 вересня 2015. (нід.)
  2. а б Postcode van de plaats Oegstgeest. www.postcode-adresboek.nl. Процитовано 30 вересня 2015. (нід.)
  3. Oegstgeest beste plek om te wonen. www.nu.nl. 08.03.2014. Процитовано 30 вересня 2015. (нід.)
  4. Bodemgebruik; uitgebreide gebruiksvorm, per gemeente. www.cbs.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek. Процитовано 30 вересня 2015. (нід.)
  5. Lijn 20 Leiden Centraal Station - Noordwijk Duinpark. wiki.ovinnederland.nl. Процитовано 30 вересня 2015. (нід.)
  6. Lijn 21 Leiden Centraal Station - Noordwijk Duinpark. wiki.ovinnederland.nl. Процитовано 30 вересня 2015. (нід.)
  7. Lijn 50 Leiden Centraal Station - Haarlem Station. wiki.ovinnederland.nl. Процитовано 30 вересня 2015. (нід.)
  8. Lijn 57 Leiden Centraal Station - Nieuw-Vennep Station. wiki.ovinnederland.nl. Процитовано 30 вересня 2015. (нід.)
  9. Lijn 186 Gouda Station - Oegstgeest Haaswijk. wiki.ovinnederland.nl. Процитовано 27 вересня 2015. (нід.)
  10. Lijn 187 Gouda Station - Oegstgeest Haaswijk. wiki.ovinnederland.nl. Процитовано 27 вересня 2015. (нід.)
  11. Lijn 386 Oegstgeest Simon Vestdijklaan - Den Haag Centraal Station. wiki.ovinnederland.nl. Процитовано 30 вересня 2015. (нід.)
  12. Lijn 510 Leiden Centraal Station - Oegstgeest Poelgeest. wiki.ovinnederland.nl. Процитовано 30 вересня 2015. (нід.)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Cor Smith. Het Leiden Boek. — Zwolle : WBooks, 2013. — 383 p. — ISBN 978-90-400-77524. (нід.)

Посилання[ред. | ред. код]