Peter Nicolai Arbo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Peter Nicolai Arbo
Narození18. června 1831
Gulskogen
Úmrtí14. října 1892 (ve věku 61 let)
Christiania
BydlištěGulskogen Manor
Povolánímalíř
Oceněnírytíř Řádu svatého Olafa
ChoťEliza Arbo (od 1882)[1]
DětiElna Arbo
RodičeChristian Fredrik Arbo
PříbuzníCarl Oscar Eugen Arbo (sourozenec)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Peter Nicolai Arbo (18. června 1831 Drammen14. října 1892 Oslo) byl norský malíř, který se specializoval na motivy z norské historie a ze severské mytologie.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vyrostl v bohaté rodině, na zámku Gulskogen. Ten byl postaven v roce 1804 jako letní sídlo jeho staršího bratrance, obchodníka se dřevem a průmyslníka Petera Nicolaie Arba. V současnosti patří Drammenskému uměleckému muzeu (Drammens Museum for Kunst og kulturhistorie) a lze v něm spatřit řadu Arbových děl.

Výtvarné vzdělání nejprve získal na umělecké škole, kterou provozoval Frederik Ferdinand Helsted v Kodani (1851–1852) a poté nastoupil na uměleckou akademii v Düsseldorfu. V letech 1853 až 1855 studoval u Karla Ferdinanda Sohna a v letech 1857 až 1858 u Emila Hüntena. V Düsseldorfu byl rovněž nějakou dobu soukromým studentem malíře Otty Mengelberga. Byl v kontaktu s Adolphem Tidemandem a stal se dobrým přítelem Hanse Guda. Obvykle je také řazen k Düsseldorfské malířské škole.

V roce 1861 se vrátil do Norska a v následujícím roce se vydal na studijní cestu společně s Gudem a Frederikem Collettem. V roce 1863 namaloval první verzi stáda koní v horách, motiv, kterého se později ještě několikrát chopil. Verze z roku 1889 je dnes k vidění v Národním muzeu umění, architektury a designu (Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design) v Oslu a je považována za jednu z jeho nejdůležitějších prací.

Od roku 1863 žil v Paříži. Působil tam až do roku 1874, kdy se přestěhoval zpět do Norska a usadil se v Kristianii (dnešním Oslu). V roce 1866 byl jmenován rytířem řádu svatého Olava a rytířem řádu Vasa. Zastával řadu funkcí, od roku 1875 až do své smrti byl ředitelem Kristianské umělecké společnosti. Jeho bratr Carl Oscar Eugen Arbo byl průkopníkem norské antropologie.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Peter Nicolai Arbo na anglické Wikipedii.

  1. Norsk biografisk leksikon. Kunnskapsforlaget. Dostupné online.