Ognissanti in Via Appia Nuova

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vooraanzicht van de kerk
Interieur van de kerk

De Ognissanti in Via Appia Nuova is een kerk in Rome, gewijd aan Allerheiligen in de wijk Appio Latino aan de Via Appia Nuova. De kerk werd gebouwd naar een ontwerp van Costantino Schneider. Met de bouw werd begonnen in juni 1914 toen kardinaal-vicaris Basilio Pompilj de eerste steen inzegende. Door de Eerste Wereldoorlog liep de bouw ernstige vertraging op en de kerk kwam pas in 1920 gereed.

In de gevel van de kerk zijn drie portalen. Boven het hoofdportaal beeldt een bas-reliëf de Heerlijkheid van Maria uit. Boven de twee andere portalen zijn bas-reliëfs van engelen aangebracht. De kerk zelf bestaat uit een schip met drie zijbeuken. Op de koepel van de kerk is een mozaïek van alle heiligen aangebracht. Van de drie glas-in-loodramen in de achtergevel, beeldt het middelste de verschijning van Maria in Lourdes uit en de andere twee respectievelijk de heilige paus Pius X en de heilige Don Orione. De linkse kapel is gewijd aan het Heilig Sacrament. Aan het gangpad rechts van de kerk bevindt zich een beeld van een piëta, aan de kerk geschonken door paus Pius XI. Hier herinnert tevens een plaquette eraan dat paus Paulus VI in deze kerk voor het eerst de mis las in het Italiaans, na de liturgische hervormingen van het Tweede Vaticaans Concilie.

De kerk werd in 1919 - op besluit van paus Benedictus XV - thuisbasis van de gelijknamige parochie.

Titeldiakonie[bewerken | brontekst bewerken]

Paus Paulus VI verhief de kerk in 1969 tot titeldiakonie. Houders van de titel Ognissanti in Via Appia Nuova waren:

Zie de categorie Chiesa di Ognissanti (Roman Catholic church, Rome) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.