Draft:Immersive Audio Model and Formats (IAMF)

From Wikipedia, the free encyclopedia

Immersive Audio Model and Formats (IAMF) je špecifikácia kontajneru pre priestorový zvuk. Pri vývoji IAMF sa spojili spoločnosti Google a Samsung, pričom za ďalší vývoj zodpovedá organizácia, ktorá stojí aj za formátom kódovania AV1, AOMedia (Alliance for Open Media).[1] Immersive Audio Model and Formats patrí k open-source štandardom. Ako open-source projekt je prístupný firmám aj nezávislým tvorcom, čím podporuje inovácie.[2] Je priamou konkurenciou Dolby Atmos, ktorý bol doteraz označovaný za najznámejší formát priestorového audia. Pomocou IAMF môžu výrobcovia dosiahnúť priestorový zvuk pre širokú škálu aplikácii a zariadení.[3]

Ako funguje Immersive Audio Model and Formats[edit]

Najväčší dôraz pri vytváraní priestorového zvuku kladie IAMF na prispôsobenie audia zobrazovanej scéne a osobným preferenciám užívateľa. Umožňuje tým nastavenie jednotlivých vrstiev nahrávky. IAMF rieši problémy s dekódovaním priestorového zvuku pomocou využitia vertikálneho zvuku, analýzy scény AI a zvuku prispôsobenému používateľom. AI zanalyzuje scénu a prostredníctvom toho adekvátne nastaví jednotlivé vrstvy zvuku. Táto technológia bola implementovaná spoločnosťami Samsung a Google.[4] Medzi možnosti prispôsobenia zvuku patrí napríklad nastavenie intenzity audio efektov, alebo potlačenie zvuku v pozadí pre dosiahnutie dôrazu na dialógu.[2] Pri IAMF sa očakáva zvuk vo formátoch AAC, Opus, FLAC alebo LPCM s rozšírením metadát na zvýšenie počtu kanálov z bežných šesť kanálov až na dvanásť kanálov.[1]

Výhody Immersive Audio Model and Formats[edit]

  • je kompatibilné s radou zariadení ako napríklad slúchadlá, televízia, virtuálna realita a domáce kino. Prostredníctvom toho dokážu výrobcovia vytvoriť vysoko kvalitný priestorový zvuk na rôznych platformách.
  • vytvára mechanizmy, pomocou ktorých môžu algoritmy pre spracovanie a vytváranie priestorového zvuku, ako sú EAR a BEAR, prispôsobiť daný zvuk konkrétnej konfigurácii reproduktorov za účelom dosiahnutia optimálneho výsledku.
  • má schopnosť prenášať viaceré konfigurácie audio mixu, a tým umožňuje voľnosť pre výrobcov a používateľov v prispôsobení hlasitosti jednotlivých prvkov a prehrávania.[5]

References[edit]

  1. ^ a b Václavík, Lukáš. "3D zvuk zdarma a otevřeně. Google a Samsung mají alternativu pro Dolby Atmos". Živě.cz (in Czech). Retrieved 2024-04-04.
  2. ^ a b Pliešovský, Richard (2023-12-10). "Ďalší virtuálny zvukový formát? Je to potrebné?". TECHBOX.sk (in Slovak). Retrieved 2024-04-04.
  3. ^ "Samsung s Googlem vyvinul technologii prostorového zvuku, která chce konkurovat Dolby Atmos". Samsung Magazine (in Czech). 2023-11-12. Retrieved 2024-04-04.
  4. ^ Sobolewski-Kiwerski, Adrian (2023-11-15). "What is Immersive Audio Model and Formats? How Samsung's 3D audio differs from Dolby Atmos". Pocket-lint. Retrieved 2024-04-04.
  5. ^ "AOMedia Advances the Audio Innovation Era with First-ever Audio Specification Offered Under Its Royalty-free License". Alliance for Open Media. 2023-11-09. Retrieved 2024-04-04.