Kadri Prishtina

From Wikipedia, the free encyclopedia
  (Redirected from Hoxhë Kadria)
Jump to: navigation, search
Hoxha Kadri Prishtina
Hoxha Kadri Prishtina 1878-1925.jpg
Born 1878
Prishtina, Kosovo Vilayet, Ottoman Empire
Died (1925-01-20)January 20, 1925
Shkodër, Albania
Nationality Ottoman, Albanian
Other names Kadri Lutfullah Prishtina
Occupation Lawyer, politician, publisher
Known for Committee of Kosovo

Kadri Prishtina (1878–1925), also referred as Hoxha Kadri, was an Albanian political figure of the early '20s.[1]

Life[edit]

Prishtina was born in Prishtina, in the Kosovo Vilayet of the Ottoman Empire. He took the first studies in his home town in Turkish language, studying later in Uskub school "Dar ul-Mualimin". He studied law and education in Istambul, first in the Private Pegagogical Schools "Darüttedris" and later in the "Fatih" Medrese. On February 4, 1902 he joined the Young Turks movement. In 1904 he was arrested by Ottoman authorities because of his refusals to point to the author of "Fitret ul-Islâm", a problematic and controversial essay on the Islam religion, with Syrja Bey Vlora as author. He spent four years in Yedikule prison where he lost a leg due to gangrene. After his released he was interned in Tokat in north-eastern Anatolia where he worked as a lawyer. With the Young Turk Revolution of 1908 his persecution ended and he was sent in Samsun by the Black Sea to finish his studies. In 1911 he became professor of law, and was appointed in 1913 to work at the Bank of Istambul, after that being expelled from Turkey.[2]
During World War I he was stationed in Shkodër, north-west Albanian town. He formed there an organization called "Komiteti i Fshehtë" (Secret Committee) with a nationalistic programme.
He was one of the founders of the Committee for the National Defence of Kosovo, and was officially its leader for the time it operated based on Shkodër. Prishtina would be also in charge of representing the Committee in meetings and keeping correspondence for foreign factors. His deputy was Hysni Curri, and Bedri Pejani served as Committee's secretary.[3]

He was appointed Minister of Justice of the Albanian government coming out of the Congress of Lushnjë. In 1921 he was Deputy Chairman of the Albanian Parliament. In December 1921 he was again appointed Minister of Justice of the short-lived government of Hasan Prishtina.

Several schools and streets in Albania and Kosovo bear his name.[4][better source needed][5]

As a publisher[edit]

In 1921, Prishtina published in Shkodër the newspaper Udha e së Vërtetës (Road of the truth). The newspaper served the Committee for the National Defence of Kosovo as well, after the Populli (The people) newspaper of Sali Nivica and Bedri Pejani was closed.

See also[edit]

Further[edit]

  • Hoxha Kadri Prishtina: jeta dhe vepra (Hodja Kadri Prishtina: life and work), Pal Pjetër Doçi, Publisher: Geer, Tirana, 2005. ISBN 9789994371143.

References[edit]

  1. ^ Robert Elsie (March 19, 2010), Historical Dictionary of Albania, Historical Dictionaries of Europe, 75 (2 ed.), Scarecrow Press, p. 371, ISBN 978-0810861886 
  2. ^ Robert Elsie (November 15, 2010). Historical Dictionary of Kosovo. Historical Dictionaries of Europe. 79 (2 ed.). Scarecrow Press. pp. 148–149. ISBN 978-0810872318. 
  3. ^ Sejfi Vllamasi (2000), "VI", in Marenglen Verli, Ballafaqime politike në Shqipëri (1897-1942): kujtime dhe vlerësime historike (in Albanian), Shtëpia Botuese "Neraida", ISBN 9992771313, archived from the original on 2014-02-02, Ai, si hoxhë dhe si shqiptar me origjinë kosovare (Prishtinë), ka qënë i pazëvëndësueshëm për atë situatë. E ka përfaqësuar pranë të huajve me dinjitet Komitetin dhe i ka zbatuar me aftësi vendimet e tij. Memorandumet, protestat e panumurta, drejtuar Konferencës së Paqës dhe qeverive të huaja rreth të drejtave kombëtare e të Kosovës irredente, me anë të Kryqit të Kuq Amerikan, e pjesërisht me anë të kolonelit francez, të gjitha këto kanë dalë nga dora e Hoxhës dhe ishin të përkthyera në frëngjishte nga dora e Bedri Pejës. 
  4. ^ "Streets of Prishtina". Discussion Forums/Lists and News Distribution list related to Albania and Albanians (in Albanian). 
  5. ^ Përurohet objekti i ri i shkollës "Hoxhë Kadri Prishtina" [The new object of the "Kadri Prishtina" school gets inaugurated] (in Albanian), Kosova Press, November 20, 2012, retrieved February 8, 2014