The Anvil, Basingstoke

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
The Anvil
Basingstoke anvil.jpg
The Anvil, Basingstoke in 2008. View of the south side of the theatre from the footbridge over Churchill Way.
Address Churchill Way
Basingstoke
Coordinates 51°16′00″N 1°05′20″W / 51.266677°N 1.088933°W / 51.266677; -1.088933
Owner The Anvil Trust Ltd., Registered Charity
Type Multi-purpose venue
Capacity 1,400
Construction
Opened April 1994
Architect Nicholas Thompson of RHWL
Website
www.anvilarts.org.uk

The Anvil is a concert hall and a performing arts centre in the town of Basingstoke in Hampshire, UK.

Built on a site originally set aside for the third phase of Basingstoke's shopping centre, The Anvil was built to tackle what was then seen as a 'cultural desert' in the Basingstoke area. The aim of the project was to raise the profile of the Borough and to establish it as a major regional centre with a range of first class facilities. Twenty years since its opening, it is still not exactly clear how effectively these aims have been fulfilled, but the Hall seems quite popular within the local area. The building's name reflects its unusual shape, particularly when seen from the western approach as it vaguely resembles the horn end of a traditional blacksmith's anvil. It has also been likened to the bow of a ship.

The hall plays host to a variety of touring productions, stand up comedians, live bands, opera, and most famously classical music. The hall is designed to be multi purpose, and has multiple stage formats that fit shows according to their needs, plus a removable proscenium to cater for more theatrical performances that require more than a standard 'black box' stage, notably opera and pantomime. The auditorium has adjustable seating and some of the finest acoustics of any concert hall in Europe. The acoustic design was by Richard Cowell of Arup Acoustics.

There is a small second auditorium, The Forge, which primarily plays host to acoustic and folk acts.

External links[edit]