User:Artemagazine
TORRENT BUCH, JOSEP. ARTISTA PINTOR
Josep Torrent Buch va néixer a Sant Feliu de Guíxols, el 18 de gener de 1915. El seu interès per l’art i la pintura comença ben aviat, a l’edat de set anys, fent evident la seva vàlua en els primers dibuixos realitzats entre els set i els deu anys. En la seva primera etapa escolar, al col.legi “Los Hermanos” de la seva població natal, assisteix a classes de dibuix tots els dijous, preferint aquesta tasca, en paraules del propi artista, en comptes d’anar a jugar amb els amics. Es llavors quan se’n adona del seu interès pel dibuix i comença les classes a l’escola de Belles Arts local, regentada per Gertrudis Romaguera.
L’evolució i talent innat dels seus primers anys de joventut el porten l’any 1933, a l’edat de 18 anys, a l’escola de belles arts La Llotja, de Barcelona, on continuarà els seus estudis de dibuix i pintura fins l’any 1936, i on guanya tres primers premis de dibuix. Per pagar-se els estudis treballa com a pintor “de parets” i dedica el temps lliure al seu art, anant al zoo i a l’aquari a fer dibuix del natural.
Participa en una exposició col•lectiva a Palafrugell que serà la seva primera exposició oficial, del 12 al 22 de juliol de 1936. Però la guerra civil espanyola esclata el 18 de juliol d’aquell any, i l’exposició ha de finalitzar abans d’hora. A finals del 1936 marxa a la guerra, al front d’Aragó. Sobreviu en diverses ocasions per la seva audàcia i agilitat, però també gràcies als seus dibuixos, que canvia per poder menjar, en cases de pagès, ell i els seus companys. Gràcies als seus estudis de perspectiva entra a formar part del Servei de Cartografia del seu regiment. Amb tan sols vint-i-dos anys i gracies al seu talent artístic, es converteix en el cronista de l’època, traçant escenes de guerra des del front que surten publicades a la premsa. Més tard, a Barcelona, participa en una mostra de cartells de propaganda de l’època, a l’estació de metro de Plaça Catalunya, en col•laboració amb Martí Bas i Clavé, reconegut cartellista, en un futur. A finals de 1938 marxa a França, fugint amb el seu regiment, i el fan refugiat de guerra al camp de concentració d’Agde Herault, prop de Perpinyà, on hi serà uns quatre mesos, aproximadament. Es aquí on comença a guanyar-se la simpatia dels comandaments, fent-los retrats amb els que aconsegueix cert tracte de favor. De tornada a Espanya és retingut deu dies a Figueres, on es allotjat a casa de la germana de Salvador Dalí. Una vegada més el seu art li fa possible alliberar-se d’aquesta retenció, en aquest cas, gràcies a un dibuix en el que apareix l’escut d’Espanya i en transparència la cara de Franco. Arriba a Sant Feliu de Guíxols a mitjans de l’any 1939. Fa la seva primera exposició de dibuixos i pintures, sobre temes bèl•lics, en un local del carrer Major de la ciutat. Aquest mateixa exposició, ampliada, es torna a realitzar l’any 1940, per a la festivitat de Reis, al mateix local. En aquesta època també participa en la confecció de retaules religiosos, sota la direcció de Sebastià Platja.
Durant tot l’any 1940 fins principis del 1941 realitza un seguit d’exposicions, fins que ha de marxar al servei militar obligatori, a Villa Sanjurjo, al Marroc; on realitza una sèrie de dibuixos sobre temes àrabs que són exposats allà mateix. L’any 1942 torna a Sant Feliu, i és llavors quan comença a pintar els paissatges marins dels voltants de la ciutat : la Cala del Vigatà, la Cala de l'Ametller, Sant Pol, i diferents indrets de la Costa Brava, de Sant Feliu a Tossa. És aquí on es veuen les primeres transparències que van definir un estil propi i pel que va tenir un reconeixement notable i ben merescut . A partir d’aquest moment comença la seva carrera pictòrica professional que el converteix l’any 1950, segons la crítica especialitzada, en “El pintor de la Costa Brava”. Fins l’any 1984 que fa l’ultima exposició a Sant Feliu de Guíxols, i el 1994 quan participa en una exposició col•lectiva a Castellginest, a França. En aquest mateix any 1994, l’Associació Turística Guixolenca li atorga a l’artista la Porta Ferrada d’Or, distinció que anualment s’ha concedit a diferents personalitats que han demostrat l’estima per la població de Sant Feliu de Guíxols i d’una manera o altra han promocionat la ciutat. En el cas de Torrent Buch, les seves obres han donat a conèixer, arreu on ha exposat, i amb total fidelitat, l’atractiu de Sant Feliu de Guíxols i dels seus paisatges de la Costa Brava.