Jump to content

User:Codreanu Ana

From Wikipedia, the free encyclopedia

William Wilkie Collins ( Ianuarie 8, 1824 -Septembrie 23, 1889). A fost un nuvelist,dramaturg si autorul unor istorioare mici engleze.A fost foarte popular la vremea sa, scriind 27 de nuvele, mai mult de 50 de istorioare, 15 piese si aproximativ 100 de opere non- fictiune.Cele mai cunoscute lucrari ale sale sunt: Femeia in Alb;Piatra lunii; Armadele si Fara Nume.

Viata sa

Collins s-a nascut la Londra.A fost  fiul bine-cunoscutului si grandiosului artist si academician William Collins. Denumit dupa numele tatalui sau,el a devenit foarte renumit.De la virsta de 12ani-15ani el a locuit in Italia,aceasta lasind o amprenta asupra impresiilor sale.La virsta de 17 ani el a lasat scoala si s-a apucat a fi agent comercial a unei firme de ceai.Dar dupa 5 ani nefavorabili, in care a scris prima sa nuvela, Iolani,el a intrat la studii legate de drept.( Iolani a ramas nepubicata pentru o perioada de 150 de ani pina in 1999).Dupa moartea tatalui sau , in 1847,Collins a publicat prima sa carte, in memoria vietii tatalui sau(1848),deasemenea considerind desenul ca fiind o cariera.
 In vara anului 1849 aducind la expozitie tabloul Academiei Regale,face prima sa publicatie a nuvelei Antonina.Incepind cu anul 1850 cariera sa de scriitor a inceput in serios.
 Un eveniment esential in cariera lui Collins sa intimplat in martie 1851, cind a facut cunostinta cu Charles Dickens,in baza prietenului sau Augustus Egg.Ei au devenit prieteni si colaboratori pe tot parcursul vietii.
Collins a devenit editorul operelor lui DickensCuvinte de Uz casnic("Household Words").Citeva din nuvelele lui Collins au fost publicate in serie pe tot parcursul anului in publicatia saptaminala a lui Dickens.
Fratele mai mic a lui Collins,Charles Allston Collins se casatorise cu fata cea mica a lui Dickens, Kate.


Collins suferea de o forma a artritei cunocuta ca guta reumaticasi devenise consumator predispus la opiu consumindu-l pentru a-si usura durerea.Ca rezultat el a incercat deziluzia paranoica ,cele mai notabile fiind convingerea că el a fost mereu însoţit de o Sosie subiectiv el a numit "Ghost Wilkie In romanul său Piatra Luniisunt vizibile caracteristicile si efectele de opium şi a dependenţei de opiu.

  Collins niciodată nu a fost căsătorit, dar a trăit cu o văduvă, d-na Caroline Graves, şi fiica ei, Elizabeth (pe care Collins o numea "Carrie" ). El, de asemenea, tatal a trei copii de către o altă femeie, Martha Rudd (Marian pe 4 iulie 1869, Harriet la 14 mai 1871 şi William Charles la 25 decembrie 1874 ), cu care sa întâlnit după ce doamna Graves a lăsat să se căsătorească cu Joseph Charles Clow pe 29 octombrie 1868 . Dna Graves a revenit la Collins, după doi ani, şi-a continuat relaţii de până la moartea sa în 1889. El este înmormântat în cimitirul Kensal Green, West London. Mormântul lui anunta autorul Femeii în Alb. Numărul Mormintului 31754, Piaţa 141, rândul 1. 

Lucrarile Sale

Lucrările lui au fost clasificate la timp ca "romanele senzaţie", un gen văzut astăzi ca precursoare la ficţiune detectiva şi la ficţiune in suspans. De asemenea, el a scris patrunzator cu privire la situaţia femeilor şi cu privire la problemele sociale. De exemplu, opera De-a ascunseleadin 1854 cuprindea primele portrete a caracterelui surd în literatura engleză. La fel ca mulţi scriitori din timpul său, el a publicat cele mai multe dintre romanele sale ca periodice.A fost cunoscut ca un maestru de forma, creând doar un grad de suspans de a păstra captivitatea publicului de la o săptămână la alta . Vânzările au crescut de fapt, atunci când Femeia în Alb a fost urmata de Povestea a două oraşe.

  El sa bucurat de zece ani de mare succes în urma publicării operei Femeia în alb în 1859. Romanul său următor, Fara Nume combina comentariile sociale - absurditatea de drept, aşa cum le-a aplicat la copii ai caror parinti necasatoriti (a se vedea ilegitimităţii în ficţiune) - cu o densitate mare de-complotat thriller răzbunare. Armadale, primul şi singurul roman major a lui Collins din anul 1860 care urmează să fie pus in serii intr-o revista, altele decât pe tot parcursul anului(All the Year Round), a provocat critici puternice, în general, axat pe transgresivitate si ticalosia lui Lydia Gwilt. Romanul a fost o lovitură de stat financiar pentru autorul ei şi un eşec comparativ comercial: suma plătită de Cornhill pentru drepturile de a le serializa a fost excepţional, eclipsand preţul plătit pentru marea majoritate a romanelor similare, cu o marjă substanţială, dar romanul în sine nu a reuşit să recuperereze investiţia editorilor săi.

El sa bucurat timp de zece ani de mare succes în urma publicării romanului Femeia în alb în 1859. Romanul său următor, Fara Nume combina comentariile sociale - absurditatea de drept, aşa cum le-a aplicat la copii ai caror parinti necasatoriti cu o densitate mare de-complotat thriller de răzbunare. Armadale, primul şi singurul roman major a lui Collins din anii 1860 care urmează să fie publicat pe serii intr-o revista, altele decât pe tot parcursul anului, a provocat critici puternice, în general, axat pe incalcarea ticalosiei Lydia Gwilt, şi provocat prin prefata de Collins în confruntare. Romanul a fost în acelaşi timp o lovitură de stat financiar pentru autorul ei şi un eşec comparativ comercial: suma plătită de Cornhill pentru drepturile de publicatie in serie a fost excepţional, eclipsand preţul plătit pentru marea majoritate a romanelor similare, cu o marjă substanţială, dar romanul în sine nu a reuşit să recupereze investiţia editorilor săi.

Piatra lunii ,ultimul roman, publicat în 1868, este considerat ca fiind deceniu cel mai de succes din cariera autorului.In ciuda receptiilor oarecum misto atât din Dickens cit şi de critici, o întoarcere în mod semnificativ la forma şi restabilirea valoarilor de piaţă de un autor al cărui succes în piaţa competitivă victoriană literara au fost Gibbous treptat, în urma primei sale "capodopere",privite de mulţi pentru a reprezenta apariţia romanului poliţist în tradiţia romanului englez Piatra lunii ramane a fi unul dintre lucrarile lui Collins cele mai aclamate.

Cu toate acestea, diferite elemente (cel mai adesea citată sunt moartea lui Dickens, în 1870 .Collins, a crescut in lauda, şi in inclinatiile oarecum nerecomandate pentru utilizarea ficţiunii sale de a fi împotriva nedreptăţilor sociale) par să fie a conduse la un declin în cele două decenii, ca urmare a romanelor sale de succes din 1860.Romane si nuvele sale din anii '70 şi '80, lipsite de merit sau de interes literar si în timp ce în nici un caz în întregime, sunt în general considerate ca fiind inferior la producţiile sale anterioare şi au primit relativ puţină atenţie si critică astăzi.

Femeia în alb şi Piatra lunii impart o structură narativa neobişnuită, oarecum asemănătoare cu un roman epistolar, în care porţiunile diferite ale cărţii au naratori diferiti, fiecare cu o voce narativă distinctiva (Armadale are aceasta într-o măsură mai mică, prin corespondenţă între unele caractere ). Piatra Lunii, fiind cel mai popular din romanele lui Collins, este cunoscut ca un precursor pentru ficţiune, cum ar fi detectivul Sherlock Holmes.

După Piatra Lunii, romanele lui Collins cuprind mai puţine elemente de thriller, şi mai multe comentarii sociale. Obiectul a continuat să fie senzaţional, dar popularitatea lui a scăzut. Algernon Charles Swinburne a comentat: "Ce a adus bunatatea geniului Wilkie aproape de pierzanie ? Un demon şopti - Wilkie! Are o misiune.