User:Iggylug/Fk poljana lug

From Wikipedia, the free encyclopedia

FK Pol'ana Lug[edit]

Full nameFotbalovy Klub Pol'ana
Founded1934
GroundStadion FK Pol'any,
Lug, Serbia
Capacity500
PresidentSerbia [[_]]
Head CoachSerbia [[_]]
League[[_]]
Current season


Začiatky organizovaneho zaoberania sa futbalom v Lugu datuju od roku 1929. Toho roku žiak lesnicko - technickej školy Pavel J. Šinka z Iloku prinesol prvu koženu loptu do Lugu. Radost' a oduševnenie jeho rovesnikov sa neda opisat. Hned' sa na všetky strany začali dozvedat' o pravidlach futbalovej hry a o všetkych podrobnostiach naozajstneho futbalu. V tom istom roku Šinka a kamarati sa osmelili, odišli do Suseku a vyzvali na suboj prvych susedovcov - Susečanov. Po tomto prvom zapase nezostali žiadne pisane stopy. Lužania priatelske zapasy zohrali ešte aj v Sviloši, Hložanoch, Ležemire, L'ube....

Fruška hora[edit]

V tom čase za Lug hrali: Samuel Hrubik, Pavel Bažik, Pavel J. Šinka, Pavel D'urica, Pavel Kukučka, Pavel Kolar, Pavel M. Šinka, Pavel Rojka, Ondrej Šinka, Jan Rojka, Pavel Hrubik, Pavel Bad'onsky... Avšak k oficialnemu formovaniu vlastneho klubu došlo až roku 1934, dostal meno Fruška hora. Radost' z futbalu po všetky tie roky bola taka velka, že sa futbalistom do susednych miest na zapasy net'ažilo chodievat aj takych 10 kilometrov pešo v jednom smere. Fruška hora sut'ažila až do začiatku druhej sv. vojny, do roku 1941. Po vojne, roku 1946, znovu sa zoskupuju entuziasti a milovnici futbalu a klub pokračuje v praci, tentoraz už pod menom Radnički, čo bolo v sulade s ovzdušim novovzniknutej spoločenskej klimy. Z toho času zastola zapisane, že vtedy "dostali do daru komplet tričiek od FK Buducnost' z Hložian". V tom obdobi klub okrem t'ažkej hmotnej situacie naražal aj na problem ihriska, ktore sa nachadzalo v Komloši, uprostred hory, až 3 km vzdialeneho od Lugu. Vel'ky entuziazmus a obetavost', vol'a a angažovanost' všetkych hračov a vedenia klubu prispelik tomu, aby sa futbal v Lugu nielen udržal, ale aby sa jeho aktivita aj zvyšila. Tak sa na zapasy už chodi aj do vzdialenejšich miest: Erdevika, Bingule, Kysača, Bačskeho Petrovca... Najčastejšie sa na zapasy išlo aj dalej pešo, a v najlepšom pripade volskym zaprahom.

Pol'ana[edit]

Od roku 1953 klub dostal meno FK Pola'na. 1969: Po 35 rokoch jestvovania Futbalovy klub v Lugu sa oficalne zaregistroval, stal sa z neho skutočny klub - člen Futbaloveho zvezu Juhoslavie a začal sut'ažit' v majstrovstvach. Pavel Martinko odborne pomohol pri celej tejto veci a stal sa i prvim tajomnikom. Zaroven' su registrovani i hrači, zriadene je nove futbalove ihrisko v blizkosti dediny a za vel'kolepych oslav všetkych milovnikov futbalu odohrali i prvy majstrovsky zapas s FK Grafičar z Noveho Sadu. Pol'ana a futbal boli vtedy vel'mi popularni v Lugu. Spravnu radu tvorili: Jan R. Rojka - predseda, Samo A. Kolar - podpredseda, Pavel J. Kolar - trener, Pavel J. Martinko - tajomnik, Pavel J. Hrubik - tajomnik, Jan Š. Dudaš, J. D'uriš, a Pavel P. Franka - členovia. V Dozornej rade boli: Ivan M. Kolar - predseda, Pavel S. D'uga a Juraj J. Bažik - členovia

Uspechy[edit]

Nejakych mimoriadnych uspechov v majstrovstvach FK Pol'ana nedosiahla. Najlepši vykon v majstrovstvach podala v sezone 1972/73, ked obsadila tretie miesto. V roku 1974 bola nositel' Obecneho pohara a roku 1976 vit'azom na turnaji v Grabove.


1977: FK Pol'ana je jedina športova organizacia v dedine a nositel'om je celkovej športovej aktivity. Tak v roku 1977 založili stolnotenisovu a šachovu sekciu, tiež Strelecky spolok Janka Čmelika - ktore pracovali uspešne v zavislosti od hmotnych možnosti.

1979 - 1980 Vyznamny uspech FK Pol'ana dosiahla vo vel'mi silnej konkurencii 12 klubov v sezone 1979/80, ked obsadila 6. miesto. V Medziobecnej lige B. Palanka - Beočin II trieda v tom istom roku dorastenci FK Pol'any obsadili 4. miesto. Tento uspech je dosiahnuty najma zasluhou trenera Milana Bokana z Karad'ord'eva. Zlatko Hrubik na tychto majstrovstvach bol vyhlaseny za nejlepšieho hrača FK Pol'ana a v tom istom roku sa stal členom reprezentacie Vojvodiny, ako i členom FK Vojvidina Novi Sad.

1980 - 1981 Trenerom sa stal dlhodoby hrač a predseda FK Pol'ana Pavel P. Franka. Za vynimočne usilie a uspokojujuce vysledky Spravna rada FK Pol'any sa uzniesla, aby klub 2.11.1980 vyfinacoval zajazd členov spravy, hračov prveho timu a dorastu do Belehradu - navštivit' Titov hrob a pomnik neznamemu hrdinovi na Avale. 16. novembra roku 1980 bola vyročna schodza FK Pol'ana. Za najlepsieho hrača vyhlasili Pavla Bovd'iša.

Štadion[edit]

1981: V decembri roku 1981 Lužania začali s vystavbou svojho terajšieho štadiona. Vystavbu v prvom rade začali spoliehajuc sa na vlastne sily a majstrov, na dobrovol'nu pracu svojich členov a fanušikov. Na samom začiatku, ale aj neskoršie vel'mi pomohli i pracovne organizacie: Narodny park Fruška hora zo Sriemskej Kamenice a Beočinska fabrika na vyrobu cementu.

1982: 15 augusta 1982 bola vyročna schodza. Klub obsadil 5. miesto, dorast 4. miesto. Trenerom bol MIchal J. Kolar, finančna situacia bola dobra. Za najlepšieho hrača vyhlasili Pavla Tota a za najlepšieho strelca Jana Habora (8 golov).

1991 FK Pol'ana mala uspechy aj v zahraniči. V tomto roku na Slovensku obsadili prve miesto na futbalovom turnaji v Bojniciach.

1992 tiež uspešny rok - Lužania obsadili prve miesto v Medziobecnej lige Bačska Palanka II. trieda a prvykrat vo svojich dejinach postupili do vyššieho rangu sut'aže. Rovnaky uspech zaznamenali ešte aj v roku 1997.

FK Pol'ana Lug 2007

FK Pol'ana 2008/09


Použita literatura: Lug, dedinka v udoli, Pavel Matuch, 2008