Jump to content

User:Lazarr93/sandbox

From Wikipedia, the free encyclopedia

Социјалистички братски пољубац

[edit]
"Боже мој, помози ми да преживим ову смртоносну љубав", је графит на Берлинском зиду који приказује два Комунистичка представника, Леониду Брежњева и Ериха Хонекера како се љубе.

Комунистички братски пољубац је био посебан поздрав између државника социјалистичких и комунистичких земаља. Овај чин је представљао посебну везу између социјалистичких земаља, и састојао се од грљења, 3 наизменична пољупца у образ, и у ретким случајевима ако би два представника била врло блиска, пољубили би се у уста, а не у образ.

Социјалистички братски загрљај је другачија верзија братског пољупца који се практиковао у Азијским комунистичким и социјалистичким земљама. Састојао се од 3 загрљаја са леве и десне стране наизменично, али без љубљења. Током Хладног рата, комунистички лидери у Азији су пристали да примају пољупце од стране Европских и Кубанских представника, док га сами нису практиковали.

Историја

[edit]

Овај ритуал је настао од Европске праксе љубљења у образ као знак поздрава између пријатеља или чланова породице. Такође је повезан са источно-православним братским пољупцем, који је кроз своје учвршћивање веза између људи нашао примену и у свакодневном животу.

Као симбол једнакости, братства и солидарности, социјалистички братски пољубац је био израз ентузијазма насталог радничког покрета. Након Октобарске револуције и Коминтерна, овај поздрав је од спонтаног постао званични симбол поздрава између комунистичких другова.

Након Другог светског рата, Совјетски Савез више није био једина комунистичка држава. Братски социјалистички пољубац се проширио и по осталим државама које су било под овим режимом, такође, поздрав су усвојиле вође ових држава, а касније и вође држава Трећег света, као и лидери социјалистичких покрета за ослобођење као што су Палестинска ослободилачка организација и Афрички национални конгрес.

Кремлинологија

[edit]

Кремлинолози су обраћали пажњу на то да ли су комунистички лидери при састајању размењивали братски пољубац. Изостављање пољупца значило би да те односи ове две земље нису високи.

Након кинеско-совјетског раскола, Кинези су одбили да се грле са совјетима или да их ословљавају са "друг". Када је совјетски премијер Никита Хрушчов покушао да загрли председника Комунистичке партије Кине Мао Цедунга током посете Пекингу 1959. године, Мао Цедунг се склонио да би избегао загрљај и уместо тога пружио је руку како би се руковали. Након нормализација односа ове две Земље, Кинески представници и даље нису хтели да се грле са Совјетским и потпуно су изостављали братски пољубац. Ово је учињено како би се показало да се њихови односи неће вратити на ниво оних пре расцепа 1950-их година. Кинески представници су инсистирали на руковању, без загрљаја.