Jump to content

User:Ložar Tim

From Wikipedia, the free encyclopedia

HAMBURGER


Hamburger (na kratko tudi burger) je sendvič, sestavljen iz ene ali več kuhanih pogačic iz mletega mesa, običajno govedine, nameščenih v narezani žemljici ali žemlji. Pleskavica je lahko ocvrta na žaru, prekajena ali pečena v plemenu. Hamburgerje pogosto postrežejo s sirom, zeleno solato, paradižnikom, čebulo, kumaricami, slanino ali čilijem; začimbe, kot so kečap, gorčica, majoneza, okus ali "posebna omaka", pogosto različica preliva iz tisoč otokov; in so pogosto nameščeni na sezamovih žemljicah. Hamburger, prelit s sirom, se imenuje cheeseburger. [1]

Izraz "hamburger" lahko uporabimo tudi za samostojno mesno pecivo, zlasti v Združenem kraljestvu, kjer se izraz "patty" redko uporablja ali pa se izraz lahko nanaša le na goveje meso. Ker izraz hamburger ponavadi pomeni govedino, je lahko zaradi jasnosti pred "burgerjem" predpona vrste mesa ali nadomestka mesa, kot je govej burger,puranji burger ali veganski burger.

Hamburgerje prodajajo v restavracijah s hitro hrano, v restavracijah s posebnimi in vrhunskimi restavracijami (kjer hamburgerje lahko prodajo za večkratno ceno burgerja s hitro hrano, vendar je lahko ena izmed cenejših možnosti v meniju). Obstaja veliko mednarodnih in regionalnih različic hamburgerja.