User:MIVE PR1/sandbox

From Wikipedia, the free encyclopedia

SILLA TÜÜBID JA MATERJALID[edit]

Sissejuhatus[edit]

Sildasid on erinevaid. Kõik sõltub materjalist ja millise kandekonstruktsioonidega neid ehitada, samuti kas sild tuleb nõgus, kumer või tasane. Enim tuntuimateks sillatüüpideks on tala-, kaar- ja rippsillad.

Kõige tuntumad sillamaterjalid on tavaliselt teras, betoon, kivi ja asfalt. Vähem kasutatakse rauda, puitu, alumiiniumit, kummi ja teisi vuugimaterjale.

Talasild

Sillatüübid[edit]

Talasillad[edit]

Kaarsild

Talasillad on kas lihtsatest taladest või konsoolkontruktsioonidega, need on tavaliselt valmistatud terassõrestikest või eelpingestatud betoondetailidest. Lihtsatest taladest talasild on horisontaalselt isekandev ehitis, mis edastab koormusi vertikaalselt läbi muulide või tugipostide. Konsoolkontruktsioonidega sillal edastab koormusi tala kesksete muulide abil.

Kaarsild[edit]

Kaarsillad on ehitatud kokkusurutud olekus kandvast kaarest, mille tugevus ja stabiilsus võimaldab kanda suuremaid koormusi kui näiteks talasildadel. Kaar toetub horisontaalsele tugisammastele, kas ülalt või alt konsoolkontruktsioonid.

Rippsillad[edit]

Rippsild

Rippsillad koosnevad tornidest, mis on kinnitatud kaablitega, mis hoiavad rippuvana keskse konstruktsiooniava või konstruktsiooni ennast. Tornide vundamentide ehitamisel kasutatakse tavaliselt kessoon- või koferdamitehnikat. Samas on võimalik kinnitada kaabliankrud ka maapinnale mõelamal pool silda.

Materjalide kasutus[edit]

Betoon[edit]

Kõige rohkem kasutatakse betooni silla pealisehiiste osade jaoks, nagu sõiduteed, kõnniteed, äärekivid ja parapetid (liiklustökkeseinad külgedel). Kasutatakse ka paigalvalatavate või ka monteeritavate betoonavade jaoks, et toetada tugipunkte ja sambaid. Betooni laialdast kasutust sillaehituses on ka tugisammaste aluspindadel, tala tugipunktides, muulidel, esi-, tiiva-, põse-, taga-, ja otsaseintel.

Teras[edit]

Terast kasutatakse sildade pealisehitustes, põiliselt paisuvuukide, talade, laagrite, põrandatalade, kinnitusvööde, armatuurvarraste, liiklustõkete ja erinevate sõrestike tugevdamiseks. Terasmaterjali kasutatakse põhiliselt koos betooniga, terassõrestikud paigaldatakse betoonisegu sisse, mis loob vastupidavama ja suurema kandevõimega betooni. Armeeritakse betoonis armatuurvarraste aluskontruktsioonides, paisuvuukides ankrupoltides. Samuti leiab kasutust teras ka vaiade ja tugipostide toetamisel.

Kivi[edit]

Kivi oli kõige populaarsemaks materjaliks sildade ehitamisel 1940. aastatel ja enne seda, põhiliselt kasutati seda tugipostide ja muulide loomiseks sildadel. Eriti leidis kasutust see materjal piirkondades, kus oli põllukivi kergesti kättesaaadav. Tänapäeval kivi nii populaarne materjal enam ei ole, sest selle transport võtaks palju tööjõudu ja aega.

Asfalt[edit]

Asfalti kasutatakse sillaehitusel põhiliselt kergelt kuluvatel pindadel nagu näiteks silla pealmine osa. Tavalislet kaetakse asfaltiga metallist, puidust kui ka betoonist silla pealmine osa, kus peal liigutakse ja selle tõttu see ka kulub palju, asfalti valamisel nendele pindadele luuakse aluspinnale peale kaitsekiht mida saab vajadusel ka uuesti peale panna ning ei vaja nii suuri parandusi kui pind kulub.

Raud[edit]

Kõige laialdasemalt kasutati rauda 1900. aastatel ehitatud silla talades ja sõrestikekandurites. Tänapäeval ei kasutata sildade sõrestikes peaaegu üldse, sest see asendati terasega, mis on rauastsuurema tõmbetugevusega ja on vähem murenev/rabe.

Puit[edit]

Puitu kasutatakse põhiliselt liiklustõkete ja mitmete silla pealispindade jaoks. Samuti kasutatakse seda ka silla talade vaiade ning teiste tugipostide jaoks. Puit on pigem kasutusel siis kui luuakse puitsildasid, mis pole nii massiivsed.

Alumiinium[edit]

Alumiinium leiab kasutust sillapiirete valmistamisel.

Kumm[edit]

Kummi ja sünteetilist kummi kasutatakse silla liikuvate osade jaoks. Põhiliselt leiab kumm kasutust laagrites ning paisumisvuukides.


Kasutatud allikad

Designing buildings - The Construction Wiki, 23.nov 2021 https://www.designingbuildings.co.uk/wiki/Bridge_construction?fbclid=IwAR2RYsgRtc8jG-P_bFYnrVEWE9LHwXAG03HOSxLoVgAHkSP1IutTssd7YJs

Harford County, Bridge construction & materials, read 2022 https://www.harfordcountymd.gov/654/Bridge-Construction-Materials