User:Nasmapi/sandbox

From Wikipedia, the free encyclopedia

== Kiinalaiset solmut 中國結; pinyin: Zhōngguó jié

Kahdeksan kiinalaista solmua

Kiinassa koristeellisten solmujen solmiminen on ollut perinteinen käsityömuoto, joka tuli suosioon Tang ja Song -dynastioiden aikana (960-1279 jal). Aikaisimmat havainnot solmituista köysivöistä sijoittuvat aina esihistorialliselle ajalle saakka. Solmuja on käytetty muun muassa vöiden, vaatteiden nappien ja varsinkin onnea ja hyvinvointia symboloivien koristeiden valmistamiseen.

Kiinalainen solmu
Esimerkkejä erilaisista solmutyypeistä ja väreistä

Jokaisella solmulla on oma symbolinen merkityksensä. Solmujen muotojen pohjana on käytetty viitteitä luonnossa esiintyvistä muodoista sekä kiinalaisia kirjoitusmerkkejä. Kiinalaiset solmut perustuvat reiluun kymmeneen perussolmuun, joiden yhdistelmiä ja muunnoksia on useita kymmeniä.

Types of knots A 4-row Pan Chang solmu

A 4-row Pan Chang solmu

Esimerkki hyvän onnen solmusta

Esimerkki hyvän onnen solmusta

Solmuja tehdään tänä päivänä erityisesti koristetarkoitukseen. Niitä ripustetaan kiinalaisen uudenvuoden ja muiden juhlien aikaan ovi-, seinä- ja ikkunakoristeiksi koteihin, ravintoloihin, kauppoihin ja hotelleihin. Yleensä solmut solmitaan kirkkaan punaisesta narusta, koska punaista väriä on pidetty onnen värinä Kiinassa.

Perhossolmu

Perhossolmu

Yksi koristesolmujen piirre on, että ne on kaikki valmistettu yhdestä pitkästä narunpätkästä,joka on yleensä noin metrin pituinen. Valmiiden solmujen tulee näyttää samalta molemmin puolin. Niitä solmitaan punaisen värin lisäksi myös kultaisesta, vihreästä, sinisestä ja vaikkapa mustasta narusta.

Solmuista tehdään perhosten, kukkien, lintujen, lohikäärmeiden, kalojen ja jopa kenkien näköisiä. Niiden on uskottu ajavan pois pahoja henkiä tai toimivatn hyvän onnen tuojina avioliitoissa.