User:Paunaristide
Appearance
Meşterul iconar Aristide Păun s-a născut în anul 1958, in comuna Babiciu, Judeţul Olt, pe şoseaua ce şerpuieşte paralel cu râul , între Stoieneşti Olt şi Islaz, într-un frumos peisaj de câmpie presărăt cu zăvoaie de salcie , plop şi paltin.
Copilăria petrecută acolo, colindând pădurile și zăvoaiele, ca și scăldatul în gârlă sau în “Oltul cel mare”, cum îl numeau localnicii, l-au îndemnat la meditație , stimulându-i dorința de a reproduce prin desen cele văzute. Copilul stătea ore în șir pe pătura, în umbra padurii privind crengile copacilor și frunzele acestora tremurând în bătaia vântului.
În timpul copilăriei dă dovada de multă îndemanare artistică şi mesteşugărească. Mesterul Păun ar fi dorit să urmeze o scoală de artă, dar veniturile foarte mici ale familiei sale de agricultori i-au limitat preocuparile la desenul alb-negru şi mai tarziu la cel colorant.
O altă preocupare a fost cea muzicală, abordând diferite instrumente muzicale de factură populară precum muzicuţa şi fluierul, iar mai târziu vioara, acordeonul, naiul, ţambalul, ocarina şi mandolina.
În aceeaşi perioada a făcut parte din ansamblul de dansuri populare al comunei susţinând mai multe spectacole în localităţile din împrejurimile comunei şi în oraşele judeţene.
Anul 1976 a însemnat plecarea la Școala Militară de Subofițeri “Gheorghe Lazăr”, din Sibiu, profilul transmisiuni.
Acolo experiența acumulată i-a permis sa activeze ca violinist în orchestra școlii de subofițeri , cât și ân cea a școlii de ofițeri “Nicolae Bălcescu”, cu care timp de doi ani a susținut concerte și spectacole legate de obiceiurile populare românești pe diferite scene din Sibiu și din țară.
În tot acest timp viitorul meșterter continuă să deseneze umplând câteva caiete cu schițe pentru pirogravura și desen.
Din 1978 se ocupă cu multă pasiune de lucrul la traforaj și pirogravură artistic realizând piese originale, unele foarte complicate cum ar fi corpuri de iluminat: veioze, lampadare și policandre de diferite mărimi , unele ajungâd și la 80 de becuri.
Acasă, în zilele călduroase de vară și în clipele de relaxare, meșterul admiră ore în șir această creație deosebită.
La serviciu una din vizitele frecvente era atelierul de rame din incinta unitatii, unde privea lucrarile originale create de pictorii Studioului de Arte Plastice al Armatei.
De la îndelungi contemplări i-a incolțit ideea de a picta. Prin urmare si-a procurat un sevalet, pensule si vopselurile necesare si a inceput sa schiteze primele sale picturi.
Prima lucrare a reprezentat o biserica maramureseana din lemn.Dupa aproximativ 3-4 ani de cautari si studiere a diferitelor stiluri sipictori precum: N.Grigorescu, Th. Aman, N. Tonitza si N. Petrascu, mesterul Paun incepe să alcătuiască compozitii peisagistice și nature statice inspirate din lucrările indrumătorilor săi.
Tehnica folosită : tehnică în ulei pe panză.
După 1989 a abordat o noua tema, cea a picturii naive cu subiecte iconografice în tehnica ulei pe sticlă, modaliatate ce nu a mai fost folosită , deoarece vechile icoane pe sticlă și pe lemn erau facute cu vopsele natural pe bază de apă și albuș de ou.
Un alt pas înainte a fost abordarea picturii bizantine în ulei pe suport de lemn, aidoma marilor lucrări de artă din bisericile ortodoxe romanești.
O parte însemnată din aceste lucrări, de dimensiuni mari (50×60), încadrate de rame solide, au fost oferite unor biserici din Oltenia.