Jump to content

User:StefanJerinic1/sandbox

From Wikipedia, the free encyclopedia


Kамерун[edit]

Планина Камерун
Планина Камерун
Highest point
Elevation4,040 m (13,250 ft)
Prominence3,901 m (12,799 ft)
Coordinates4°12′S 9°10′E / 4.200°S 9.167°E / -4.200; 9.167
Geography
Планина Камерун is located in Cameroon
Планина Камерун
Планина Камерун
Локација у Камеруну
LocationКамерун
Parent rangeКамерунска линија
Geology
Age of rockПлаистоцен - Халоцен
Mountain typeСтратовулкан
Last eruptionФебруар 2012



Планина Камерун (такође позната као Фако или Монго ма Ндеми) је активан вулкан који се налази у западном Камеруну близу Гвинејског залива код града Буеа. Са висином од 4040 метара, највиша је планина у Камеруну и четврта по висини у Африци.


Planina Kamerun

Географске особине[edit]

Планина Камерун се налази на западној обали Камеруна и део је тзв. Камерунске линије, вулканског ланца који се протеже од Гвинејског залива до језера Чад . Вулкан је стратовулкан, састављен од слојева лаве и вулканског пепела. Геолошки је врло активан са честим ерупцијама које формирају богато и разнолико тло погодно

File:Mount Cameroon map.png
Sketch map of Cameroon showing Mount Cameroon and other volcanoes both oceanic and continental.


Поглед на тропску кишну шуму на планини

Фауна и флора[edit]

Флора планине Камерун је веома разнолика због различитих климатских зона које се простиру дуж надморских висина. У нижим пределима доминирају тропске кишне шуме које обилују врстама као што су махагониј, ебановина и различите врсте палми. Како се надморска висина повећава, тропске шуме прелазе у планинске шуме са врстама попут комфоровца и дивљих банана. На највишим деловима планине, вегетација се састоји од алпинске тундре са ниским грмљем и травама. Планина је дом за многе ендемске врсте биљака које се не могу наћи нигде другде на свету.

File:Mahogany Tree Mount Cameroon.jpg
Махагонијево дрво

Фауна планине Камерун је такође веома богата и разнолика. Тропске шуме у нижим деловима планине пружају станиште за бројне врсте птица, укључујући и ретке и угрожене врсте као што су сиви папагај и златни орао. У шумама се могу наћи и сисари попут црвеног колобуса, дрвног дикобраза и шимпанзе. На вишим надморским висинама могу се видети ендемске врсте гмизаваца и водоземаца. Планина је такође дом за бројне врсте инсеката, укључујући ретке врсте лептира и буба. Велики сисари на планини укључују афричког шумског слона (Loxodonta cyclotis), са популацијом од преко 100 јединки. Остали биљоједи укључују crvena rečna свиња (Potamochoerus porcus), шумску антилопу (Tragelaphus scriptus), црвеног дујикера (Cephalophus dorsalis),плавог дујикера (Philantomba monticola), и жуторепог дујикера (Cephalophus sylvicultor). Планина је дом за неколико врста примата, укључујући шимпанзу (Pan troglodytes), дрил (Mandrillus leucophaeus), црвенокапог мангабеја(Cercocebus torquatus), дугоносог мајмуна(Cercopithecus nictitans), мона мајмуна(Cercopithecus mona), црвеног мајмуна (Cercopithecus erythrotis), Преусовог мајмуна(Cercopithecus preussii) и крунисаног мајмуна (Cercopithecus pogonias). Две врсте птица су ендемске за планину Камерун: Камерунска јаребица (Pternistis camerunensis) и Камерунски спеиропс (Zosterops melanocephalus).


File:Arum Plant Mount Cameroon.jpg
Раст Арума

Историјске ерупције[edit]

Планина Камерун је позната по честим ерупцијама. Најновија ерупција се десила у фебруару 2012. године. Најпознатија историјска ерупција се десила 1922. године када је лава стигла до мора. Прва забележена ерупција била је 5. фебруара 1852. године, а планина је од тада еруптирала више од 30 пута.

File:Stinkhorn Mushroom Mount Cameroon.jpg
Гљобица гљива

Туризам[edit]

Планина Камерун је популарна дестинација за планинаре и туристе. Постоје бројне туре које воде на врх планине. Најбоље време за планинарење је током суве сезоне, од новембра до априла. Туристичке агенције нуде различите туре које обухватају пењање на врх, посете оближњим селима и упознавање са локалном културом и традицијом. Пењање на планину обично траје неколико дана, а планинари могу да виде разнолику флору и фауну док се пењу ка врху.

File:Mount Cameroon National Park.jpg
Национални парк планине Камерун

Галерија[edit]

Такође видети[edit]


Референце[edit]

  • DeLancey, M. W. and M. D. DeLancey. (2000). Historical Dictionary of the Republic of Cameroon (3rd ed.). Lanham, Maryland: The Scarecrow Press.
  • "Cameroon". Global Volcanism Program. Smithsonian Institution. Retrieved 2009-01-14.

Спољашње везе[edit]