User:Tarkan Batgun

From Wikipedia, the free encyclopedia

K. TARKAN BATGÜN - BİYOGRAFİ

Scouting ilmini Türkiye'ye getiren ve yurt dışında da scouting endüstrisini yönlendiren futbol adamı olarak tanınır. Dünyanın önde gelen scouting uzmanlarından olan Batgün, `Uluslararası Temel Seviye Scouting Kursları`nı icat eden kişidir. 2012 senesinde Haliç Üniversitesi ve SporTürkiye tarafından düzenlenen organizasyonda teknoloji dalında `Yılın Spor Adamı` ödülünü; 2013 yılında da `Marka Futbol` organizasyonu tarafından `Yılın Scouting Uzmanı` seçilmiştir. Avustralya’da geçen 19 yıldan sonra anavatanı Türkiye’de scouting eğitiminde dünya lideri olan gutto.biz (Gelibolu Uluslararası Ticaret Temsilcilik ve Organizasyon Ltd) firmasının direktörlüğünü yapmaktadır. gutto.biz maç ve scouting analizi bilgisayar programlarında dünya lideri olan Sportstec firması sistemlerinin eğiticisi ve yine futbolcu databankası platformu konusunda dünyanın bir numaralı kuruluşu olan Wyscout firmasının en önemli uzman ve danışmanlarındandır. Batgün, 2011 senesinden beri Haliç Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda ‘Bilgisayar Destekli Performans Analizi’ dersleri vermektedir. Scouting Departmanı kurulumu ve yönetiminde dünyanın tanınmış uzmanlarındandır. 2011 senesinde Fenerbahçe alt yapısı SportsCode izleme ve analiz sistemleşmesi (daha sonra 2013’te Fenerbahçe A-Takım Analiz Departmanı yapılanması), Galatasaray Scouting Departmanının 2012 senesinde Cüneyt Tanman ile birlikte kuruluş projesi, Türkiye Süper Ligi ve PTT 1. Liginde bulunan 32 takıma ve TFF’ye Wyscout izleme sistemlerinin entegrasyonu projesi de 4 yıl sürmüştür. 2005 senesinden beri global scouting dünyasına hizmet veren Batgün, Sportstec ve Wyscout firmalarının forum ve konferanslarında ‘Anahtar Konuşmacı’ olarak global scouting endüstrisine katkıda bulunmaktadır. 2013-14 sezonunda Bursaspor Kulübüne kurduğu 'Timsah Gözü' adını verdiği 'Scouting Laboratuvarı' Avrupa'da 'Örnek' Scouting Departmanı seçilmiştir.

Tarkan Batgün 1967 senesi Mayıs ayında Rize’nin Fındıklı ilçesinde doğdu. Aslen güreşçiler diyarı olan olarak bilinen Karamürsel’li olan Tarkan, çocukluğunu İstanbul ve Karamürsel’de geçirdi. Bu zaman süresi içerisinde Karamürsel İdmanyurdu Genç ve Kocaelispor Genç futbol takımlarında sporculuk hayatına adım attı.

Orta ve Lise eğitimini Üsküdar Cumhuriyet lisesinde tamamladıktan sonra 1990 senesinde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Ekonometri bölümünden mezun oldu (İÜ İktisat Fakültesi Mezunlar Cemiyetininde üyesidir). Akabinde Marmara Üniversitesi Bilgisayar bölümünde bir yıl süre ile ihtisasına devam ederek sertifikasyona hak kazandı. Eğitim sonunda askerlik hizmetine başvurarak bu vatandaşlık görevini de tamamladı.

1993 senesinde Avustralya’nın en ünlü ve başarılı üniversitelerinden biri olan Wollongong Üniversitesine yüksek lisans eğitimini ilerletmek için yaptığı başvuru kabul edilince yine aynı sene Avustralya’ya gitti. İngiliz dilleri konusunda eğitimine bu üniversitede 1 yıl devam edip diploma aldıktan sonra, yine aynı üniversitede İş Yönetimi bölümünde MBA yüksek lisans tahsiline devam etti. Öğrencilik kariyeri esnasında Avustralya tarihinde ilk defa bir Türk tarafından organize edilen “Wollongong Üniversitesi Avustralya-Türkiye Öğrenci Birliği”ni kurarak iki sene süre ile bu birliğin de başkanlığını üstlendi. Bu zaman zarfında Avustralya New South Wales eyaletinde Illawara United ve Wollongong Üniversitesi futbol takımlarında 4 sezon boyunca futbol oynadı.

Öğrenim hayatı bittikten sonra, iş hayatı Avustralya’daki “Türk Ticaret Odası Halkla İlişkiler Müdürlüğü”ne atanması ile başladı. Türk Ticaret Odası, Türkiye dışında (Türkiye tarihinde ilk) kendi bütçesi ve yatırımı ile yurt dışında ilk defa kurulmuş ve dünyaya örnek olmuş bir organizasyondu. Tarkan görev süresi içerisinde Avustralya’da ki Türk Döner Kebap endüstrisinin imajını temizleme kampanyasını yöneterek; 1,2 Milyar dolar değerindeki bu endüstrinin hem modernize edilmesini, hem de hayatta kalmasını sağladı. Bu aynı zamanda HACCP teknolojisinin Avustralya gıda endüstrisinde ilk defa uygulanmasına sebep olmuş ve Avustralya’nın günümüz gıda standartlarına gelebilmesinde de son derece önemli bir rol oynamıştı.

Tarkan 1997 – 2005 seneleri arasında telekomunikasyon endustrisinde yönetici danışmanı olarak görev yaptı. Uzmanlık konusu VPN ve wireless IT & IP Network yönetimi idi. 2000 – 2005 tarihleri arasında Avustralya’nın en geniş çapta okunan Türkçe yayın organı olan “Dünya Gazetesi” nin futbol editörlüğünü hafta sonlarında çalışmak sureti ile sürdürdü. Bu şekilde Avustralasya bölgesinde futbol medya endüstrilerinde yaptığı çalışmalarla kişisel networkünü son derece ileri safhalara ulaştırdı.

Yedi yaşında babası Zeki Batgün ile Gelibolu yarımadasını ziyaret ettiği günden beri bu topraklarla son derece duygusal bir bağ kurdu. O zamandan bu yana burada şehit olmuş genç askerlerin adına yapılacak spor karşılaşmalarının gerçekleştirilebilmesi için kendisini adadı. “RSL” (1915’te savaştan dönen askerlerin kurduğu ve Avustralya’nın en etkin sivil toplum kuruluşlarından olan çok geniş ve etkili bir organizasyon) Türk bölümünün genel sekreteriliğine atandığı günden itibaren de bu amaca yönelik fiili çalışmalara başladı. Bu göreve atandığı sene Sydney Türk halkının zaman zaman katıldığı ve Avustralya’nın birinci dünya savaşından sonra kazandığı kimliği yaşatan çok özel bir gün olan “Anzak Günü” kutlamalarına katılan Türk topluluğunun sayısını 80’lerden 400’lere çıkararak çok daha başka bir başarıya imza attı.

Tarkan Avustralya’nın dünyaca ünlü “Lowy Enstitüsü” (Uluslarası Ekonomik Dış Politika Yöneticileri & Uluslarası Politika Uzmanları – Enstitünün kurucusu hali hazırda Avustralya Futbol Federasyonunun başkanı ve %51 hissesine sahip olan Frank Lowy) networkününün üyesidir. Tarkan, Lowy Enstitüsünün 2005 senesinde özel olarak düzenlediği ve dünya üzerinden gelen birçok delegenin bulunduğu “Futbol Diplomasisi Semineri” ne katılanlara şu soruyu yöneltti: “Niçin Avustralya ve Türkiye Gelibolu’da oluşan dostluğumuzu ilerletmek ve birinci dünya savaşında bu cephede hayatlarını kaybeden ve şehit mertebesine ulaşan genç askerlerin ruhunu şad etmek için sportif müsabakalarda karşı karşıya gelmesin?” Tarkan’ın bu fikri Avustralya Ticaret Bakanlığı Baş Ekonomisti Tim Harcourt tarafından son derece desteklendi. Tarkan, ayrıca RSL yönetimininden aldığı resmi destek ve Sydney Türk Baş Konsolosluğu’nun, Avustralya ve Yeni Zelanda Türk Büyükelçiliklerimizin (özellikle Yeni Zelanda Türk Büyükelçimiz Uğur Ergun’un büyük yardımları ile) himayesi altında, dünya ve Olimpiyat şampiyonu olmuş Türk asıllı sporcular ve çok önemli kilit yerlerde görev yapan Avustralya’lı resmi görevlilerin de katılımı ile “Gelibolu Üçlü Uluslar Komitesi”ni kurarak yönetmeye başladı. Amaç Avustralya, Yeni Zelanda ve Türkiye’yi sportif anlamda bir araya getirerek bu üç ülkenin aynı zamanda diğer ilişkilerini de geliştiren bir birlik haline getirmekti.

Tarkan Batgün’ün yaşamı tamamen spor üzerine kurulu; özellikle de futbol. Türkiye Süper Ligini ve dünya futbol liglerini son derece yakından takip edip uzun yıllar Galatasaray hakkında Dünya Gazetesinde futbol yorumları yazdı. Kendisi Avustralya Futbol Federasyonu, Asya Futbol Konfederasyonu, Avustralya Rugby Union Federasyonları tarafından akredite olmuş bir medya uzmanı olduğu, bu ünitelere aynı zamanda değişik konularda danışmanlık ve gözlemcilik yapmakta. Avustralya Hyundai A-Ligi (Avustralya birinci futbol ligi)’ni kurulduğu yıldan buyana takip etmektedir.

Tarkan Batgün 2006-07 senelerinde Avustralya’nın ata sporu sayılan Rugby’yi öğrenme çalışmalarına girmiş, bu nedenle de Türkiye Softbol/Beyzbol/Amerikan Futbolu & Rugby Federasyonu’nda da faal olarak (dış ilişkiler kurulu) görev almış, Rugby’nin Türkiye’de yayılması konusunda Avustralya Rugby Federasyonu ile ilişkiler içerisine geçmiştir. İlk Milli Takımımızın kurulması ve Avrupa’daki yerini alması için yapılan çalışmalarda da yine fiili olarak federasyon dış ilişkiler kurullarında yer almıştır. Spor yönetimi konusunda uzman olan Tarkan Batgün, bu ilişkilerini aynı zamanda dünyada değişik sporlarda sporu yöneten yapılarla kurduğu ilişkilerle de ilerletmektedir.

Tarkan Batgün 2007 yılında Avustralya ve Türkiye’de hayata geçirdigi ‘Gelibolu Uluslarası Ticaret Temsilcilik Organizasyonu Ltd – gutto.biz Pty Ltd Avustralya'da’, (http://www.gutto.biz) harekete geçirmiştir. Bu yapının amacı Avustralya’lı şirketlerin Türk firmaları ile ortaklıklar kurmasını ve yine Avustralya’lı firmaların Türkiye’deki yapılaşmalarının yönetilmesi ve temsil edilmesi amaçlarını gütmektedir. Bu oluşum aynı zamanda hükümet gibi de hareket etmeye yönelik şekilde tasarlanmış ve spor endüstrisindeki özelleştirme çalışmalarında, özellikle de “Performans Eğitimi ve Yönetimi” konularında uzmanlaşmış bir şekilde kadrolanmıştır. Kuruluş Türkiye’de henüz tam anlamı ile gelişmemiş sportif teknolojileri adapte etmeyi amaç edinen filozofisi ile Türk sporunda ilerleme kaydetme adına rol oynayacak yenilikleri uygulama konularında çalışmalarda bulunduğu gibi, amatör ve profesyonel sporlarda Türkiye’ye sponsorluklarda bulunacak dış sermayenin de Türkiye’ye girişi konusunda da hizmet vermektedir. Ayrıca Türk sporunun dünya sporunda çok önemli bir yer teşkil eden “Sportstec” (Sportstec firması dünyanın bir numaralı Sporda ve Eğitimde Video Performans Analizi ve Artırımı konusunda hizmet vermekte olan organizasyonudur (http://www.sportstec.com) firmasının networkünden faydalanarak yurt dışındaki spor organizasyonları ile çok daha yeni ve ilerlemiş ilişkiler kurması sayesinde sporcularımızın, teknik direktör ve hocalarımızın yurt dışına açılması konusunda da çağ atlaması Tarkan Batgün’ün en önemli hedeflerinden biri olmuştur. Sporstec organizasyonunun dünya çapındaki networkü sayesinde Tarkan Batgün İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda, Kore, Amerika ve Japonya’daki sportif takımlara, federasyonlara, üniversitelere, eğitim kuruluşlarına ve spor içindeki en ünlü profesyonellere ulaşabilecek bir mekanizmanın içinde bulunmaktadır. 2009 senesi başı itibari ile Tarkan Batgün Sportstec firması için geliştirdiği "Eye Scout" sistemi ile elektronik olarak uzaktan futbolcu izleme çıtasını yep yeni bir yere taşımış, bu şekilde dünya üzerindeki transfer yöntemleri de yep yeni bir kimliğe bürünme aşamasına gelmiştir.

Tarkan Batgün Avustralya ve Yeni Zelanda resmi sportif makamlarında çok özel ilişkilere sahip olmuş ve Türkiye denildiğinde bu otoriteler tarafından uzman gözü ile görülmektedir. Avustralya Ticaret Bakanlığı ile yıllardan beri geliştirdiği ilişkiler sayesinde de Avustralya-Türk toplumunda bu konuda liderlik konumunda görülmektedir.

2009 senesi Eylül ayı itibari ile Türkiye Karate Federasyonu Asya Pasifik Sorumlusu konumuna getirilmiş, "Gelibolu Üçlü Uluslar Turnuvası" nın Avustralya, Yeni Zelanda ve Türk Karate Federasyonları tarafından benimsenmesini sağlamış, turnuvanın ilk ayağı olan Auckland'daTürk Karatesini temsil etmiştir. İki senedir bizzat yürüttüğü network çalışmaları sayesinde Türk karate hakemlerinin 16 Kasım 2009 tarihinde yapılan “Dünya Ümitler Karate Şampiyonası” nda tarihte ilk defa uygulanan hakemleri canlı olarak maçlarda inceleyen ve sonuç doğrulaması yapmalarına neden olan "Video Performans Bilgisayar Sistemleri" ni 5 kişilik bir ekiple yönetme derecesine getirerek karate hakemlerimize çağ atlatmış ve onları karate dünyasında gelinebilecek en yüksek noktalara çıkarmaya ön ayak olmuştur.

22 Aralık 2009 itibarı ile Avustralya, Yeni Zelanda ve Türkiye Hentbol Milli takımlarını Gelibolu Üçlü Uluslar geleneğine sokmuş, Türkiye Futbol Federasyonu ve diğer Milli Takımlarımızın Asya Pasifik bölgesinde markalaşması için çalışmalarına devam etmektedir. 2010 tarihinde Türkiye Hentbol Federasyonu partnerliğinde turnuvanın ilki Çanakkale'de gerçekleşmiştir.

Turnuva resmi web sitesi www.3ulus.biz den ziyaret edilebilir.

Tarkan Batgün Türk milletinin eski parlak günlerine dönmesi için teknolojik olarak ileri imkanlarla yetiştirilecek sportif öğretim kadrolarının eğitecegi sporcu ve öğrencilerle o muhteşem günlere erişileceğine inanmakta ve 2010 senesi itibarı ile Türk Sporunda Sistemleşme devrimini gerçekleştirmek için Türkiye'de bulunmakta, Haliç Üniversitesinde de Bilgisayar Destekli Performans Analiz dersleri vermektedir. Türkiye'nin ilk scouting departmanını Galatasaray Kulübünde Cüneyt Tanman ile birlikte kurarak bu konuda Türkiye'de öncü olmuş, akabinde bu departman 2012 senesinde İtalya'da yapılan Wyscout Forum organizasyonunda örnek Scouting Departmanı seçilmiş, kendisi de bu başarıya istinaden Galatasaray kulübü tarafından ödüllendirilmiştir.

www.sertifikasyon.biz organizasyonunu kurmuş, dünyaca ünlü Wyscout ve Sportstec scouting uzmanlarının endorse partnerliğinde 'Uluslararası Scouting Temel Seviye Sertifikası' eğitim programlarını hazırlamış, kendisi bizzat kurs programını Türk eğitim sistemine yerleştirmiş, akreditasyon programını Türkiye'ye uygun olarak entegre etmiş ve Türkiye'nin gerçek anlamda ilk scoutlarını yetiştirmeye başlamıştır. 2011 senesi itibarı ile Antalya'da açtığı kurslarla bu konuda gutto.biz markasını bir dünya lideri haline getirmeyi başarmıştır. Türkiye'den başlıca önemli kulüplerden Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor, İstanbul BB nin scouting yapılanmasında rol oynarken, yurt dışında da Lazio, Juventus, Barcelona kulüpleri ile yakın ilişkiler kurmuş; dünyanın en önemli FIFA lisanslı futbolcu menejerlerini eğittiği Elite bir networkün içinde bulunmaktadır.

Tarkan Batgün 2012 senesinde Spor Türkiye tarafından 'Yılın Spor Adamı' ödülünü; 2013 senesinde de Marka Futbol tarafından takdim edilen 'Yılın Scouting Uzmanı' ödüllerini almıştır.