User:TijlVanpraet
Groepswerk voor het vak binnen- en buitenlandse politiek van Japan.
Deze groep bestaat uit: Tijl Vanpraet, Veerle Geens, Daniella Bodelier en Sam Mallems
Dit artikel zal handelen over de relatie tussen Japan en de Europese Unie.
Voorgeschiedenis
[edit]EU - Japan samenwerking
[edit]Samenwerkingsverdragen
[edit]Japan-EC Joint Declaration
[edit]De betrekkingen tussen Japan en Europa zijn ontstaan als reactie op de sterke economische overheersing van de Amerikanen op de handel en de economie. Zowel Japan als Europa zag in dat samenwerking noodzakelijk was om tegengewicht te geven aan de Amerikaanse dominantie op de markt. Beide partijen zagen in dat de verwevingen van hun economieën niet langer konden uitblijven. De betrekkingen die tot stand zijn gekomen tussen Japan en Europa versterken de Europese zijde van de driehoek, VS-Japan-Eu. Zo ontstaan er voor beide partijen verhoudingen, die zowel voor Japan als voor Europa voordelig zijn.
Er waren bijna geen betrekkingen tussen Japan en Europa voor de jaren 70, maar die hebben zich sinds dien behoorlijk snel ontwikkeld.
Als eerste sloten Japan en de Europese Gemeenschap op 18 juli 1991 in Den Haag een gezamenlijke verklaring over de onderlinge betrekkingen, waarin een verklaring over fundamentele gemeenschappelijke waarden, een lijst van gemeenschappelijke doelstellingen op politiek en economisch gebied en een institutioneel kader voor onderling overleg werden opgenomen. Deze verklaring moest zorgen voor een betere basis om fundamentele kwesties te kunnen oplossen en voor concrete samenwerking.
Daarnaast bereikten ze in juli 1991 ook een overeenstemming over de Japanse uitvoer van motorvoertuigen. Aan de kant van beide partijen werden hiervoor toegevingen gedaan. De Europese gemeenschap beloofde uiterlijk eind 1992 de nationale invoerbeperkingen op te heffen en Japan was bereid om tot eind 1999 de uitvoer naar de Gemeenschap onder controle te houden om zo te verkomen dat de herstructurering van de Europese automobielsector te voorkomen.
Ten derde werd op 15 juni 1992 een verklaring aangenomen over de betrekkingen met Japan. Deze verklaring was gericht op het beleid ten aanzien van industriële samenwerking, dienstensector, exportbevorderingen, structurele belemmeringen, overheidsopdrachten en samenwerking tussen beide partijen op een aantal vlakken.
Het beleid dat door de Europese Gemeenschap werd gevoerd richtte zich op het versterken van de politieke dialoog, het wegnemen van de belemmeringen op de Japanse markt en het uitbreiden van de samenwerkingsbanden met Japan.
Mutual Recognition Agreement(MRA)
[edit]Action Plan for EU-Japan Cooperation
[edit]Instellingen
[edit]EU-Japan Summit
[edit]EU-Japan Troika Ministerial Meeting
[edit]EU-Japan Troika Political Directors Meeting
[edit]EU-Japan High-Level Meeting
[edit]Economische samenwerking
[edit]EU-Japan Centre for Industrial Cooperation
[edit]see EU-Japan Centre for Industrial Cooperation