Jump to content

User:Tudoren

From Wikipedia, the free encyclopedia
 Frihetsstatyn skapades utav den franska konstnären Fredric Bartholdi på order av kejsarinnan Eugenie. När Suez-kanalen invigdes I November 1869 blev många europeiska statsöverhuvuden inbjudna till invigningsfestligheten. För att ge värdiga bostäder åt all dessa, byggdes många nya palats och stora villor runt om i Kairo.
 Åt kejsarinnan Eugenie, som var gift med Napoleon III, byggdes ett palats på ön Gezira mitt i Nilen som flöt igenom Kairo. Enligt legenden, bland annat, lades det ut mattor hela vägen till pyramiderna för att underlätta resan ut dit. En sträcka på 15km.
 Vid hemkomsten till Paris var kejsarinnan väldigt imponerad over det hon varit med om och ville visa sin tacksamhet. Hon beställde därför en staty utav Bartholdi, föreställande en bondkvinna med en fackla i handen som skulle stå vid inloppet till Suez-kanalen i den nybyggda staden Port Said för att visa sjöfararna vägen in i Suez-kanalen.
 Men på grund utav det fransk-tyska kriget 1870-1871 blev statyn liggande i ett förråd fram till att några amerikanska affärsmän besslöt att köpa den. Efter en viss ombyggnad invigdes den år 1886 på Ellis Island.