Vulcano Buono

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
Il Vulcano Buono
Location Nola, Italy
Architect Renzo Piano
Website http://www.vulcanobuono.it

Il Vulcano Buono (Italian: The Good Volcano) is a shopping mall and leisure center located in Nola, near the hamlet Polvica, Italy. Inaugurated on December 7, 2007, it was designed by renowned Italian architect Renzo Piano.

Site and brief[edit]

The complex is a large multi-center consists of a hotel, an Auchan hypermarket, a multiplex cinema and a gallery, double-height of 155 shops and several restaurants and bars. At the center is a large circular square, which commemorates the Naples Piazza del Plebiscito and is used for concerts and events. The interior, with double height, is divided into colors: The lobby of the inputs are large square dedicated to Korcula corresponding squares are connected by paths of famous Neapolitan actors such as Antonio de Curtis (Totò), Massimo Troisi, Tina Pica and Pupella Maggio, the floor above is connected to ground via stairs furniture and elevators, while upstairs the floors of both sides are connected by bridges of steel.

Architecture[edit]

The property comes to life by a set of solid circles, each of whom has a different slope, which merge to form a cone structure plan ovoid, open at the center, which imitates the look of Vesuvius. The upper edge of the artificial hill has a height that varies from 25 to 41 meters, with a total diameter of 320 meters.[1] It houses a central square of 160 meters in diameter[1] at the open sky, divided into three concentric zones, the innermost with a stage dedicated to the show, the interim trade and outer, that crowns the building that faces aside for green and planted with pines.

From the outside, except for the different inputs (called Capri, Sorrento, Amalfi, Positano and Ischia, more exits), the complex is practically invisible as architectural work for the reinforced concrete roof are covered with soil where there are also grass and low vegetation, which blend in with its surroundings, effectively hiding the fact the structure. In this sense we can speak of building eco-oriented.

The project started in 1995, and work began in 2002.[2] It was completed in 2007 at a cost of 180 million euros, partly covered by regional funding for reconstruction and development. The entire establishment occupies an area of approximately 450,000 m², the floor area is 150,000 m², and there are parking lots for 7,000 cars. It is the second biggest parking lot in continental Europe, after the one in Markplatz in Sankt Gallen.

References[edit]

External links[edit]


Coordinates: 40°56′59″N 14°29′17″E / 40.949761°N 14.487920°E / 40.949761; 14.487920