Jump to content

Draft:MĀRTIŅŠ LAUVA, PH.D.

From Wikipedia, the free encyclopedia

Quick facts

[edit]

Mārtiņš Lauva (dzimis 1978. gada 24. decembrī) ir ilggadējs Latvijas uzņēmējs, basketbola jauno talantu atbalstītājs kā arī jauno, talantīgo studentu mecenāts.

ĀTRIE FAKTI

[edit]

Dzimšanas dati: 1978. gada 24. decembris

Ģimenes stāvoklis: precējies, divu bērni

Tautība: latvietis

AUgstskola: Venstpils universitāte, Latvijas Universitāte, Transporta un Sakaru institūts

Izglītība: Ph.D

Profesija: uzņēmējs

Citas nodarbes: mecenātisms, basketbola jauno talantu atbalstīšana

Izglītība

[edit]

M. Lauva vidējo izglītību ieguvis 1997. gadā Rīgas komercskolā. Sociālo zinātņu grādu vadībzinātnē M. Lauva 2001. gadā ieguva Ventspils augsskolā [1]. Tālāk sekoja maģistrantūras studijas Latvijas Universitātē [2], Ekonomikas un vadības fakultātē [3], kur 2003. gadā M. Lauva ieguva sociālo zinātņu maģistra grādu ekonomikā.

2022. gadā Mārtiņš Lauva, aizstāvot promocijas darbu par privāto investīciju menedžmentu un iespējamo atdevi sportā tematiku, ieguva doktora grādu Ventspils augstskolā.

Uzņēmējdarbība

[edit]

M. Lauva ir ilggadējs un sekmīgs Latvijas uzņēmējs, kurš realizējis virkni vērienīgu biznesa projektu reģionālā un nacionālā mērogā.

Pēc bakalaura studiju beigšanas M. Lauva savu profesionālo darbību uzsāka kā auditors starptautiskajā uzņēmumā “Deloitte & Touche”[4]. 2000. gadu sākumā M. Lauva savu profesionālo darbību turpināja Ventspils tranzīta uzņēmumu nozarē, kā arī uzsāka savu privāto uzņēmējdarbību. Kopš 2022. gada M. Lauva ir projektēšanas un būvniecības uzņēmuma SEP (A/S "Siltumelektroprojekts") [5] valdes priekšsēdētāja padomnieks, bet kopš 2024. gada - SEP izpilddirektors.

Sabiedriskā darbība un mecenātisms

[edit]

Paralēli akadēmiskajai un profesionālai darbībai Mārtiņš Lauva aktīvi iesaistījies dažādās sabiedriskajās aktivitātes. Viņš bija viens no Venstpils universitātes studentu paspārvaldes izveidotājiem un studentu padomes priekšsēdētājs no 1998.-2000. gadam. M. Lauva tāpat bijis Ventspils universitātes Senāta loceklis.

No 2007 līdz 2009. gadam Mārtiņš Lauva ieņēma Latvijas Basketbola savienības padomes locekļa amatu, bet no 2010. līdz 2012. gada ieņēma Latvijas Basketbola savienības valdes locekļa amatu.

No 2009. līdz 2012. gadam Mārtiņš Lauva ieņēma Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes locekļa amatu.

Lai atbalstītu talantīgos studentus, kā arī pateiktos Ventspils augstskolai par sniegto izglītību, M. Lauva 2014. gadā izveidoja sava bijušā pasniedzēja, profesora Andra Klausa vārdā nosaukto stipendiju.

Līdz šim profesora Klauaa stipendija pasniegta desmit reizes un stipendiātu vidū ir vairāki desmiti jauno un talantīgo Ventspils augstskolas studentu.

Kopš 2024. gada Mārtiņa Lauvas iniciatīvai pievienojies VeA Padomes priekšsēdētājs, profesora Andra Klausa dēls, Kristaps Klauss, kļūstot par stipendijas otro mecenātu un palielinot kopējo stipendijas fondu līdz 3000 eiro.

Mārtiņš Lauva ir nozīmīgs basketbola nozares atbalstītājs un veidotājs Latvijā.

2007. gadā M. Lauva kopā ar domubiedriem atjaunoja leģendāro “VEF Rīga” baskebola klubu.

M. Lauva bijis arī spēlējis nozīmīgu lomu jauno basketbolu talantu atbalstīšanā un talantu pilnveidošanā.M. Lauvas vadībā tika izveidota basketbola aģentūra BAA “Rīga”, kas savu darbību sāka 2008.gada oktobrī, un tās mērķis bija piedāvāt visus nepieciešamos pakalpojumus, kas vajadzīgi jaunam basketbolistam, lai viņš kļūtu par augstas klases profesionāli. Aģentūras piedāvātās izaugsmes iespējas izmantoja tādi Latvijas vīriešu basketbola izlases spēlētāji kā, piemēram, Jānis Timma, Mārtiņš Laksa, Kitija Laksa, Artjoms Butjankovs, uc. 2021. Gadā Mārtiņš Lauva un “Latvijas basketbola atbalsta partnerība” (LBAP) kļuva par “TTT Rīga” partneriem un finansiāli uzsāka atbalstīt Eirolīgas komandu.

References/Publications

[edit]

Mārtiņš Lauva un Latvijas basketbola atbalsta partnerība kļūst par TTT atbalstītāju[1]
Mārtiņš Lauva: Uz Latvijas izlasi ir pārāk mazs publiskais spiediens[2]
Uzņēmējs Mārtiņš Lauva iedibina savu stipendiju Ventspils Augstskolā[3]
Mārtiņš Lauva's research while affiliated with Ventspils University College and other places[4]
Mārtiņš Lauva: Būt uzņēmējam ir talants![5]
Jānis Blūms un Mārtiņš Lauva par Latvijas izlases sniegumu | VEF PODKĀSTS #23[6]

[edit]

X (Twitter) profils[7]

LinkedIn profils[8]

Sabiedriskais medijs LSM.lv[9]

Instagram profils[10]