Jump to content

Draft:Sløvåg

From Wikipedia, the free encyclopedia

Sløvåg är en färje- och industritomt i Gulen kommun i Vestland län. Färjekajen är en av två på förbindelsen Leirvåg-Sløvåg, på länsväg 57. Fram till den 4 november 2010 var Skipavik även hållplats på färjeförbindelsen, men denna ställdes in när den sista delen av fastlandsförbindelsen på länsväg 4 öppnade.

Platsen ligger på gränsen till Hordaland, på motsatt sida av Fensfjorden i förhållande till oljeraffinaderiet på Mongstad.

Industri

[edit]

Sløvåg har genom sitt centrala läge i förhållande till Mongstad haft en stark industriell tillväxt från slutet av 1980-talet.

Bland de första som etablerade sig i området var Wergeland-gruppen som etablerade sig 1987 med cementtillverkning och sedermera reningsverk för oljeavfall 1992. 1994 startade de en av Nordeuropas största stenkrossningsanläggningar i området, Halsvik Aggregates.

Andra företag som har etablerats är bl.a. Baker Oil Tools, Johnny Birkeland Transport, Birkeland Entrepenørforretning och Vest Tank, senare Alexela. I Vest Tank-olyckan exploderade en av tankarna på anläggningen och innehållet från en av de närliggande tankarna rann ut och brann upp.

Det finns även ett lager för lågaktivt radioaktivt avfall i området.