Jump to content

User:Marco96317/sandbox

From Wikipedia, the free encyclopedia


Casus 6 Wikipedia[edit]

Casus 6 gaat over de overeenkomst tussen koper en verkoper. Wanneer een overeenkomst is getekend is er sprake van een koopovereenkomst. Op de koopovereenkomst zijn algemene voorwaarden van toepassing, en heeft zowel de koper als verkoper rechten en plichten waaraan hij of zij zich moet houden.

Overeenkomsten[edit]

Een overeenkomst is wanneer twee partijen het eens zijn en een contract tekenen. Een zakelijke overeenkomst is een afspraak tussen twee partijen over wat ze met elkaar of voor elkaar gaan doen.

Een zakelijke overeenkomst wordt hierbij dus een verbintenis. Wanneer twee bedrijven een zakelijke overeenkomst sluiten vindt er een verbintenis plaats tussen de partijen waarin een partij een verplichting heeft tegenover de andere partij. Deze verbintenis is een wettelijke bepalen, en hieraan moet het bedrijf aan voldoen.

Voorbeeld: Het bedrijf Eurobag dat tassen verkoopt aan andere bedrijven, heeft met een zakelijke afnemer een afspraak gemaakt om een offerte voor deze klant te maken. Wanneer de klant akkoord gaat met deze offerte en deze tekent voor akkoord is er sprake van een zakelijke overeenkomst. Deze overeenkomst brengt nu rechten en plichten met zich mee, Eurobag is verplicht het afgesproken aantal tassen te leveren aan de klant. En de klant is verplicht het afgesproken bedrag te betalen aan Eurobag.

Koopovereenkomsten[edit]

Als een klant akkoord gaat met een offerte is er sprake van een koopovereenkomst. Als er een koopovereenkomst is gesloten moet je als verkoper beloven het afgesproken product te leveren terwijl de koper de afgesproken prijs betaald. Wanneer een van beide partijen haar verplichtingen niet nakomen dan is er sprake van wanprestatie, in dat geval kan je zelfs via de rechter de andere partij afdwingen haar verplichtingen te voldoen.

Als een offerte overgaat in een order, laat deze meestal volgen door een orderbevestiging. Door de orderbevestiging ontstaat een koopovereenkomst, met daarin alle juridische aspecten die erbij horen. deze worden in het contract weergeven, dit kan zijn:

  • Wie de overeenkomst aangaan
  • Waarom zij die aangaan
  • Wat zij hebben afgesproken

Een koopovereenkomst kan zowel mondeling als schriftelijk gedaan worden.

Een mondelinge overeenkomst is een overeenkomst die vaak voor komt in de retail. Een klant wil een product kopen en vraagt aan de verkoper dat hij een product wil kopen. Hij rekent het product af en neemt het mee.

Mondelinge afspraken zijn rechtsgeldig, maar zijn lastig te bewijzen wanneer er later een conflict tussen de twee partijen ontstaat.

Een schriftelijke overeenkomst wordt ook wel een contract genoemd en is een veiliger alternatief op de mondelinge overeenkomst. Een schriftelijke overeenkomst is rechtsgeldig wanneer je een standaardkoopcontract laat ondertekenen die daarvoor bevoegd is.

Een rechtsgeldige koopovereenkomst moet aan de volgende eisen voldoen:

  • Er is wilsovereenstemming
  • De partijen zijn handelsbekwaam
  • De inhoud van de overeenkomst is duidelijk

De overeenkomst houdt rekening met de wet

Wilsovereenstemming[edit]

Wilsovereenstemming wil zeggen dat beide partijen op het moment dat de koopovereenkomst aan gaan, hetzelfde willen.

De klant geeft met zijn handeling van het tekenen van een offerte aan dat hij wil kopen.

Handelingsbekwaam[edit]

Iedereen die 18 jaar of ouder is en niet onder curatele staat, is volgens de wet handelingsbekwaam.

De rechten en plichten die je aangaat tijdens een koopovereenkomst moeten goed ingeschat worden. Als hiervan sprake is dan is wordt je beschouwd als handelingsbekwaam.

Inhoud overeenkomst is duidelijk[edit]

Beide partijen die de koopovereenkomst aangaan moeten van te voren weten waar ze aan toe zijn.

Als de koopovereenkomst niet duidelijk is, dan kan later niet goed achterhaald worden wie niet aan zijn rechten of plichten heeft voldaan.

Rekening houden met de wet[edit]

In de koopovereenkomst die je tekent mag niet iets staan wat in strijd is met de wet. Is dit wel het geval en wordt het contract alsnog getekend wordt deze nietig verklaard.

De overeenkomst is dan ongeldig.

Rechten en plichten[edit]

Bij een koopovereenkomst heb je als koper en verkoper rechten en plichten. Als verkoper ben je verplicht het afgesproken product te leveren, terwijl de koper verplicht is om de afgesproken prijs ervoor te betalen.

een aantal voorbeelden voor plichten van een verkoper zijn:

  • De plicht voor de overdracht van eigendom, ook wel eigendomsoverdracht. De goederen die worden geleverd wisselen van eigenaar, maar wanneer vindt de eigendomsoverdracht precies plaats? In principe is het product van eigenaar gewisseld wanneer het product geleverd. Dus niet wanneer de betaling plaats vindt. Dit is natuurlijk niet voor elk product van toepassing, bijvoorbeeld het kopen van een huis. Het huis wordt al als die van jou beschouwd, terwijl je nog aan het afbetalen bent.
  • Het product moet voldoen aan de eisen die zijn afgesproken. Dit is de conformiteitseis. Het product moet voldoen aan de afgesproken eisen, onder andere: gewicht, formaat, maat, aantal zijn eisen die moeten zijn zoals het afgesproken is.
  • De verkoper is verplicht een deugdzaam product te verkopen, wanneer een klant een product koopt en er geen 'rustig en vreedzaam' bezit van kan hebben, dan is er sprake van een ondeugdelijk product. Bij deze plicht komt ook de vrijwaringsplicht. Dit betekend dat je 1 product niet aan meerde mensen mag verkopen.
Voorbeeld: Wanneer ik een auto op Marktplaats of Autoscout24 zet voor een bedrag van €2900, en krijg na drie dagen een bieding van €2750 van iemand en ik accepteer dat bod via de mail, waardoor ik een koopovereenkomst heb. Maar een dag later krijg ik een hoger bod van €2850 van een ander persoon, ik kan dit hogere bod niet accepteren omdat ik al een schriftelijke overeenkomst heb met de ander. De auto moet worden gevrijwaard waardoor de auto niet officieel meer van mij is en waardoor ik de auto niet nog een keer (voor een hoger bod) kan verkopen.

De plichten van de koper zijn relatief simpel: Het betalen van het afgesproken bedrag voor de goederen of diensten.

Beide partijen hebben ook rechten als het gaat om een verkoop.

de rechten van een verkoper zijn:

  • Recht op betaling van de verkoopprijs
  • recht van reclame, dit houdt in dat de verkoper indien er sprake is van het niet betalen, het product kan terugeisen. Ook heeft de verkoper het recht van retentie wanneer er nog geen betaling is door de koper, waardoor de verkoper het product achter kan houden totdat de koper het juiste bedrag betaald heeft.

De rechten van de koper zijn:

  • het ontvangen van het juiste product, het moet voldoen aan de eisen en algemene voorwaarden.

Algemene voorwaarden[edit]

De rechten en plichten die de verkoper en koper aangaan tijdens een verkoopovereenkomst staan beschreven in de algemene voorwaarden. Voor de meeste bedrijven gelden dezelfde algemene voorwaarden, waardoor ze als bedrijf niet bij iedereen te hoeven onderhandelen wat de algemene voorwaarden zijn. Wanneer dit van toepassing is heeft het bedrijf de algemene voorwaarden gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. bij het uitbrengen van de offerte wordt er al verwezen naar de algemene voorwaarden.

De wet schrijft niet voor wat er in de algemene voorwaarden moet staan, maar je neemt in ieder geval de volgende dingen op in de algemene voorwaarden:

  • Leveringsvoorwaarden (binnen welke termijn wordt er geleverd, hoe de levering plaatsvindt en wie voor de kosten van de levering opdraait)
  • betalingsvoorwaarden (waar, wanneer, in welke valuta en op welke manier kan worden betaald)
  • productaansprakelijkheid
  • garanties

De wet heeft wel twee verplichte eisen bij het gebruik van algemene voorwaarden:

  • De voorwaarden mogen niet onredelijk bezwarend zijn voor de wederpartij
  • je moet de wederpartij de mogelijkheid bieden de voorwaarden te kennen, dit is ook wel de informatieplicht.

Battle of forms[edit]

Wanneer voorwaarden van twee partijen met elkaar botsen wordt dit ook wel de batle of forms genoemd. De wet bepaald dat de partij wie zijn algemene voorwaarden als eerste wordt genoemd, die voorwaarden worden toegepast.