Jump to content

User talk:NeleMujanovic

Page contents not supported in other languages.
From Wikipedia, the free encyclopedia

Adamir Jerković

Adamir Jerković (Zenica, 22. februar 1958.) je direktor Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednik Upravnog odbora Udruženja arhivskih i administrativnih radnika Federacije Bosne i Hercegovine.


Biografija


Gimnaziju je završio u Zenici, a Pravni fakultet u Sarajevu. Polovinom devedestih godina prošlog stoljeća postao je Savjetnik i bliski saradnik prvog predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića. Na tom položaju ostaće sve do dobrovoljnog povlačenja predsednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz aktivne politike 14. oktobra 2000. godine. Nakon toga savjetnik je privremenog člana Predsjedništva BiH Halida Genjca, a potom i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Beriza Belkića, kojemu je i šef kabineta (2001-2002).

Kao član državnih delegacija sudjeluje u bilateralanim susretima sa šefovima država, premijerima, ministrima vanjskih poslova, kao i na međunarodnim konferencijama posvećenim Bosni i Hercegovini. Predvodio je i bio član delegacija i izaslanstva u zemlji i izvan njenih granica. Kao lični i specijalni izaslanik predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića bio je tumač bosanskohercegovačke politike kojom prilikom je predao nekolicini šefova država i vlada poruke predsjednika Alije Izetbegovića među kojima i predsjedniku NR Kine Džijang Ceminu. U vrijeme jačanja institucija Bosne i Hercegovine, kao ličnost sa međunarodnim certifikatom za odnose sa javnošću, imenovan je na sjednici Predsjedništva BiH 1999. za prvog portparola/glasnogovornika kolektivnog šefa države. Napisao je knjige „Alija izbliza“ u tri toma (izdavač – „Dom štampe“) koje govore o danima provedenim sa predsjednikom Alijom Izetbegovićem i politici BiH u to vrijeme. Knjige su predstavljene čitaocima u pedeset i pet gradova Evrope i Bosne i Hercegovine. U njegovoj četvrtoj knjizi „Sjećanja na Aliju Izetbovića“ (izdavač „Almada“, Sarajevo) razgovara o Aliji Izetbegoviću sa predsjednicima republika, premijerima, ministrima vanjskih poslova i svjetskim uglednicima. Nakon završetka mandata u Predsjedništvu BiH, izabran je u prvi menadžment JP BH Pošta za pomoćnika generalnog direktora. Nekoliko godina bio je uspješni predsjednik Uprave Poštanske banke /Postbank BH. Nakon toga od 2003. do 2007. obavljao je dužnost Savjetnika federalnog ministra rada i socijalne politike u Vladi Federacije BiH. Prije ulaska u politiku uspješno se bavio novinarstvom. Bio je glavni i odgovorni urednik Radio Zenice, glavni i odgovorni urednik Televizije Okruga Zenica te urednik-komentator vanjskopolitičke redakcije TV BiH i saradnik nekolicine redakciji u zemlji i svijetu. Dobitnik je brojnih novinarskih nagrada i priznanja.

The article Adamir Jerković has been proposed for deletion because under Wikipedia policy, all biographies of living persons created after March 18, 2010, must have at least one source that directly supports material in the article.

If you created the article, please don't take offense. Instead, consider improving the article. For help on inserting references, see Wikipedia:Referencing for beginners or ask at Wikipedia:Help desk. Once you have provided at least one reliable source, you may remove the {{prod blp}} tag. Please do not remove the tag unless the article is sourced. If you cannot provide such a source within ten days, the article may be deleted, but you can request that it be undeleted when you are ready to add one. mauchoeagle (c) 20:46, 19 May 2011 (UTC)[reply]