Katedrála svätého Michala archanjela (Carcassonne)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
katedrála svätého Michala archanjela
Orgán tribúny.

Katedrála svätého Michala archanjela (franc. Cathédrale Saint-Michel de Carcassonne) je katolícka gotická katedrála vo francúzskom meste Carcassonne.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodne farský kostol zasvätený archanjelovi Michalovi bol postavený na predmestí mesta Carcassonne v roku 1247 na príkaz kráľa Ľudovíta IX.. Mal nahradiť pôvodnú stavbu zničenú počas obliehania mesta Raymondom Trencavelom v roku 1240. Pôvodné rozmery kostola boli malé, preto onedlho nestačil a v roku 1283 bol rozšírený.

Počas požiaru mesta, ktorý v roku 1355 spôsobili oddiely Čierneho princa, bol kostol ťažko poškodený. Počas následnej rekonštrukcie bolo rozhodnuté rozšíriť kostol do systému nového mestského opevnenia. Okolo kostola viedli asi 10 metrov široké priekopy, ktoré boli v 19. storočí zasypané a premenené na park.

V roku 1803 bolo rozhodnuté presunúť biskupské sídlo, ktoré bolo v stredoveku v katedrále Saint-Nazaire, do kostola svätého Michala archanjela a ten tak získal titul katedrály. Rozsiahla prestavba mala prispôsobiť stavbu novej funkcii, ale požiar v roku 1849 prácu výrazne narušil. V roku 1857 riadenie stavby prevzal architekt Eugène Viollet-le-Duc.

V roku 1886 bola katedrála zapísaná na zoznam historických pamiatok.[1]

Architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

Pôdorys katedrály je relatívne jednoduchý. Kostol je jednoloďový s ôsmimi radmi podpier a niekoľkými bočnými kaplnkami. Tie sú zdobené ružami, ktoré pridal Viollet-le-Duc. Chór sa skladá zo sedemhrannej apsidy, na ktorú sú napojené dve ďalšie apsidy. Kostol má veľké gotické okná s vitrážami zo 14. storočia, ktoré boli reštaurované krátko po požiari v roku 1849.

Hlavná loď je zakončená lomenými oblúkmi, ktoré boli vybudované v rokoch 16571752 namiesto pôvodných drevených, zatiaľ čo klenba kruchty pochádza z 13. storočia. Fasádarozetu o priemere 8 metrov. Ku kostolu je pripojená masívna zvonica, ktorá je v spodnej časti štvorcová a v hornej časti osemboká. Veža má osem zvonov.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Marcel Durliat, L'église Saint-Michel de Carcassonne, dans Congrès archéologique de France. 131. session. Pays de l'Aude. 1973, Société Française d'Archéologie, Paris, 1973 ;
  • Pierre-Marie Auzas, Trésor de la cathédrale Saint-Michel de Carcassonne, dans Congrès archéologique de France. 131e session. Pays de l'Aude. 1973, Société Française d'Archéologie, Paris, 1973 ;
  • Jean-Pierre Suau, Alfred Gérente et le “vitrail archéologique” à Carcassonne au milieu du XIX., dans Congrès archéologique de France. 131. session. Pays de l'Aude. 1973, Société Française d'Archéologie, Paris, 1973 ;
  • Jean-Marie Pérouse de Montclos (Dir.), Le guide du patrimoine. Languedoc-Roussillon., Hachette, Paris, 606 p.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Katedrála svatého Michaela archanděla (Carcassonne) na českej Wikipédii.