Jump to content

User:Ogi sins/sandbox

From Wikipedia, the free encyclopedia

Тим Донахи

[edit]
Тим Донахи
Донахи у 2010
Born
Тимоти Францис Донахи

(1967-01-07) January 7, 1967 (age 57)
Хавертоун, Пенсилванија, Уједињене Нације.
EducationВиланова Факултет
(Бакалаврски степен, 1989)
Children4

Тимоти Францис Донахи (рођен 7. Јануара 1967)[1], је осрамоћени бивши професионални кошаркашки судија који је радио у Националној кошаркашкој асоцијацији (НБА) 13 сезона од 1994. до 2007. године, све док није био ухваћен у кладионичарском скандалу.[2] Током своје каријере у НБА, Донахи је судио на 772 утакмице у регуларној сезони и 26 утакмица у плејофу.[3]

Донахи је поднео оставку у лиги 9. јула 2007[2]. године, након што су се појавили извештаји о истрази од стране Федералног истражног бироа (ФБИ) због оптужби да се кладио на утакмице које је судио током своје последње две сезоне и да је доносио одлуке које су утицале на распон поена у тим утакмицама.[4] Донахи је касније признао да се кладио на утакмице које је судио у свакој од сезона 2003–04, 2004–05, 2005–06 и 2006–07[5]. 15. августа 2007. године, Донахи је признао кривицу по две федералне оптужбе у вези са истрагом. Осуђен је на 15 месеци у савезном затвору 29. јула 2008. године[6]. Одслужио је 11 месеци у савезном затворском кампу у Пенсаколи, Флорида, а остатак казне у полуотвореном затвору[7], али је у августу поново враћен у затвор[8] због кршења услова пуштања на слободу. Након што је одслужио казну, пуштен је 4. новембра 2009. године.

Рани живот и образовање

[edit]

Рођен у околини Филаделфије, у пригради Хавертаун, Пенсилванија[9], Донахи је похађао средњу школу Кардинал О'Хара у Спрингфилду, Пенсилванија[10], заједно са још три друга судије из НБА-а: Џојем Кроуфордом, Мајком Калаханом и Едом Малојем[11]. Његов отац, Гери Донахи, био је судија на највишим нивоима НКАА мушке кошарке током дугог периода[12].

1989. године, Донахи је дипломирао на Виланова Универзитету са степеном из области продаже и маркетинга[13]. Док је био на Виланови, играо је за бејзбол тим школе[14]. Према информацијама Националне асоцијације кошаркашких судија, Донахи је учествовао и освојио почасне титуле за Католичку лигу и округ Делавер у бејзболу, као и за округ Делавер у кошарци током средње школе. Према Националној асоцијацији кошаркашких судија, Донахи је учествовао и освојио почасне титуле за Католичку лигу и округ Делавер у бејзболу и титулу за округ Делавер у кошарци током средње школе. Међутим, тренер бејзбола на Виланови, Џорџ Бенет, тврди да Донахи није играо за варсити тим и да нема података о томе да је изабран за почетнички тим у бејзболу или да је изабран у округ Делавер у кошарци.

Темперамент и понашање

[edit]

Донахи је био познат по свом темпераменту још од средње школе. Како је рекао отац Томија Мартина, који је и био најбољи пријатељ и саучесник у скандалу у НБА лиги: "Тими... имао је врло кратак фитил и склоност ка жељи за осветом за све што је доживљавао као нешто неправедно према њему." Недостаци карактера Донахија обликовали су и утицали на одлуке у истраги федералног скандала у НБА лиги, укључујући неке од догађаја и проблематичних питања изван терена:

- Био је познат по свом темпераменту и „кратком фитиљу" који постоје још од средње школе, па све до скандала у НБА лиги, када га је федерални биро описао као „факинг лузер".

- Ухапшен је због наводне претње поштару (оптужбе за преступно понашање, притескање и праћење су поништене када се поштар није појавио суду).

- Тужен је од стране комшије за притескање и нарушење приватности (тужба је одбачена, али је Донахи суспендован из свог кантри клуба као резултат његових поступака).

- Један други комшија је рекао да је Донахи „био тако лош да не можеш да замислиш... Овај човек је имао проблем са личношћу од првог дана са 99% људи" с којим је Донахи дошао у контакт. „Осим ако му све није ишло на начин како је желео... он је постао лудак".

- Градоначелник његове општине је рекао да Донахи има "врло диктаторски тип личности, врло агресивну личност".

- Понашање Донахија изван терена било је тако проблематично за НБА лигу да су га казнили забрањујући му да ради у једном кругу плеј-офа током једне сезоне.

- Донахи је признао да је неко други полагао тестове за САТ у његово име када се пријављивао на Виланова Универзитет.

- Један од његових наставника из средње школе је рекао: „Предавао сам му једну годину, и мислим да је сваки домаћи задатак који ми је предао био преписан".

-Препорука пријатеља и саучесника у скандалу НБА лиге, Томија Мартина, наводи да је Донахи прељубничио током скандала, покушавајући да ангажује проститутке и да користи дроге.

-Након што је његова жена поднела захтев за развод, затражила је забрану контакта због наводних претњи да ће јој „одсећи главу са тела" када би био „разјарен, ван контроле" (случај је одбачен када супруга није појавила на суду).

Када је име Донахија јавно објављено 2007. као судија укљученог у скандал, новинари су контактирали његове бивше колеге, тимске потпунике, супатнике и асоцијације како би сазнали више о Тиму Донахију, особи. Неки су одлучили да не коментаришу Донахија, док су други игнорисали повратне позиве. Док постоје они који израђују емпатију према Донахију и његовим проблемима повезаним са клађењем, многи други га сматрају кармичким падом.

Многи се не сећају Донахија са љубави. „Мислим да је један од оних који су увек мислили да је паметнији од одраслих. Осећао је као да може радити шта жели и избаћи се с тим," рекао је један извор, додавши: „увек би вам се обраћао као да је гениј и ви сте глупан. „ Национални новинари су написали сличне оцене, укључујући и Јахо! Спортски колумнист Адријан Војнаровски:

„Неколико извора описало га је као прилично непопуларног са својим вршњацима, претходним и садашњим... Од његових кошаркашких корена у Филији до његових вршњака у НБА, Донахи није описан са много љубави."

Судијска каријера

[edit]

Пре него што је почео да суди у НБА, Донахи је провео пет година судећи кошаркашке утакмице у средњим школама у Пенсилванији и седам сезона у Континенталној кошаркашкој асоцијацији (CBA), где је био главни судија на All-Star утакмици 1993. године. Наредне године, придружио се НБА, где је радио 13 година, судећи на 772 утакмице у регуларној сезони и 20 утакмица у плеј-офу. Донахи је био учесник програма НБА Read to Achieve, у оквиру ког је учествовао на догађају у школи Universal Charter током финала НБА 2002. године. Његов судијски број је био 21.

Током утакмице регуларне сезоне 2003. године, Донахи је досудио техничку грешку Расиду Воласу, тада играчу Портланд Трејл Блејзерса, због бацања лопте на другог судију током утакмице. Волас је након утакмице пришао Донахију, вичући погрдне речи и, према Донахијевим речима, претећи му. Волас је суспендован на седам утакмица; ово је била најдужа суспензија коју је лига издала за инцидент који није укључивао насиље или дроге.

Донахи је био један од три судије који су радили на утакмици између Индијана Пејсерса и Детроит Пистонса у Палати у Обурн Хилсу 19. новембра 2004. године, која је завршена тучом између играча Пејсерса и навијача Пистонса.

Кладионичарски скандал

[edit]
Слика из затвора

Дана 20. јула 2007. године, колумниста Мари Вајс из New York Post-а известио је о истрази ФБИ-а у вези са оптужбама да се један НБА судија кладио на утакмице и контролисао распон поена. Откривено је да је Донахи, који је током изрицања пресуде тврдио да има проблем са коцкањем, уложио десетине хиљада долара на опкладе током сезона 2005–06 и 2006–07 и да су му наводно прилазили нижи припадници мафије да би радио на шеми коцкања. Међутим, новинари, посебно они који су покривали криминалне теме и имали квалитетне изворе у полицији и „на улици", брзо су одбацили наводно учешће мафије у скандалу. Мајк Мисанели из The Stephen A. Smith Show сугерисао је да је Донахи запао у дугове и покушао да их надокнади клађењем на утакмице.

Иако лига улаже значајне ресурсе за праћење учинка судија, о афери је сазнала тек када је ФБИ случајно наишао на Донахија током шире истраге организованог криминала. Комесар НБА Дејвид Стерн је у изјави рекао: „Желимо да уверимо наше навијаче да ниједан напор, време или особље неће бити поштедени како би се помогло у овој истрази, како бисмо привели правди појединца који је издао најсветије поверење у професионалном спорту и предузели неопходне кораке да се ово више никада не догоди.” Назвао је скандал „позивом на буђење који каже да не можете бити самозадовољни.”

Дана 27. јула, амерички представник Боби Раш из Илиноиса, председник Поткомитета за трговину, трговину и заштиту потрошача у оквиру Комитета за енергију и трговину Представничког дома САД, затражио је састанак са Стерном у вези са Донахијевим случајем. У писму упућеном Стерну, Раш је навео да би могао сазвати јавно саслушање „уколико чињенице захтевају јавну контролу.” Такође је рекао да би афера могла потенцијално бити „један од најштетнијих скандала у историји америчког спорта.”

Тог дана, извори из ФБИ-ја су рекли New York Daily News-у да ће Донахи се предати ФБИ-ју и признати се кривим за оптужбе за клађење. Daily News је такође сазнао да су клађење у скандалу водила два Донахијева друга из средње школе који су преувеличали своје везе са мафијом. Daily News је известио да је на захтев својих пријатеља, Донахи преносио информације о тимовима који су судили утакмице на којима су планирали да се кладе. Associated Press је идентификовао једног од мушкараца као Џејмса Батисту, бившег власника спортског бара у Хавертауну, Пенсилванија, пригради Филаделфије. Адвокат Батисте је рекао AP-у да његов клијент очекује да буде обухваћен индиктментом. Касније је откривено да је управо Донахи преувеличао наводну умешаност организованог криминала у скандалу, и да су опкладе за НБА сезоне 2003–04, 2004–05, 2005–06 и 2006-07. биле скоро искључиво на утакмице које је судио Донахи. Заправо, истраживачи су истраживали социологију опклада користећи електронске записе опклада и податке о линијама опклада и закључили да нема доказа који подржавају Донахијеву тврдњу да се скоро једнако клађио на утакмице које је судио, и значајни докази су били да су опкладе биле на утакмицама које је судио (што је подржавало податке ФБИ-ја о најбољем пријатељу Томију Мартину и саучеснику из НБА-а коцкару).

У својој кући у Брадентону, Донахи првобитно није коментарисао своју ситуацију. Наводно је тврдио да је „батлер" пристиглим новинарима и укључио рашње за поливање када је један слободни фотограф за New York Times превише пришао. Његова тадашња супруга Кимберли је преко белешке проследила новинарима поруку да их не моле за питања.

На суду у Бруклину 15. августа, Донахи се појавио и признао се кривим за заверу у вези са преваром употребом провода и пренос информација о клађењу преко интерстатског трговачког саобраћаја. Донахи је рекао судији Федералног окружног суда Карол Амон да је користио шифровани језик да обавести Батисту о физичком стању играча и односима између играча и судија. При томе, Донахи је открио класификоване информације које је добио као судија НБА лиге. Првобитно је Донахи добијао 2,000 долара за тачну предвиђање, али његови позиви били су толико тачни да је Батиста повећао његову награду на 5,000 долара. Укупно, он је добио 300,000 долара за пренос информација букмејкерима. Још један пријатељ из средње школе, Томас Мартино, деловао је као посредник. Донахи је такође тврдио да има озбиљну зависност од клађења за коју је користио антидепресиве. Истраживачи су објаснили да је „шифровани језик" на који је Донахи алудирао значајан јер подржава тврдњу његових саучесника (који су разговарали о коду) да су опкладе биле на играма које је судио Донахи (тј. ако је Донахи телефонирао и користио код „Мама" за домаћи тим, једини начин да његов посредник Мартино зна који тим да изабере био је ако је било познато која је утакмица/сукоб био у питању).

Донахи је специфично признао да је преносио информације о две утакмице током сезоне 2006–07. Тужиоци су такође изјавили да је Донахи сам клађео на утакмице. Донахи је кажњен са 500,000 долара и наређено му је да плати најмање 30,000 долара за накнаду. ESPN правни аналитичар Лестер Мунсон веровао је да је Батиста једна од главних мета ФБИ-ја, на основу великих износа новца које је крао.

Донахи је пуштен на кауцију од 250,000 долара и чекао је изрицање казне 25. јануара 2008. године. Дана 19. јуна 2008, НБА је захтевала од Донахија да надокнади лигији трошкове за карте за лет и оброке, бесплатне улазнице за утакмице и друге трошкове, укључујући 750 долара за обућу. Донахијев адвокат је рекао да је ово покушај лиге да се освети Донахију за његове неправилности. Судија је одложио изрицање казне да би се имало више времена за одлуку о томе колико би Донахи и његова два саучесника требало да плате НБА-у за њихове улоге у скандалу са клањем. НБА је тврдила да Донахи дугује 1.4 милиона долара, укључујући 577,000 долара његове плате и бенефиције за четири сезоне, као и знатне правне трошкове и друге трошкове повезане са интерном истрагом. Његов адвокат је тврдио да би казна требала важити за само једну сезону, позицију коју је подржала влада у судским папирима.

Прeмa Aсѕосiатеd Рrеѕѕ-у, Андрев Томас, бивши окружни тужилац за округ Марикопа у Аризони, упитао је НБА и ФБИ да ли је Донахи нарочито погрешно судио на две утакмице плеј-офа Феникс Санса на гостујућем терену. Упитане утакмице десиле су се 29. априла 2007. против Лос Анђелес Лејкерса и 12. маја 2007. против Сан Антонио Спарса. У писму упућеном Стерну и директору ФБИ Роберту Муелеру, Томас је рекао да би понашање Донахија могло да представља кршење закона Аризоне, и да би могао да се суочи са тужбама тамо.

Тврдње против НБА

[edit]

На 10. јуна 2008. године, адвокат Тима Донахија поднео је судски документ у коме је тврдио, између осталог, да је Утакмица 6. 2002. године Западне конференцијске финале између Лос Анђелес Лејкерса и Сакраменто Кингса била намештена од стране два судије. У писму стоји да је Донахи „сазнао од Судије A" да Судије A и F желе да продуже серију на седам утакмица. Тим је знао да су Судије A и F 'човекови компаније', увек поступајући у интересу НБА, и те ноћи, било је у интересу НБА-а да додају још једну утакмицу серији. Лејкерси су освојили Утакмицу 6, покушавајући 18 више слободних бацања у четвртој четвртини него Кингси, и наставили су да освоје НБА Финале 2002. године. Тимови нису именовани, али су Западне конференцијске финале биле једина седмоутицајна серија те године. Документ је тврдио да је Донахи рекао федералним агентима да „врхунски извршници НБА-а покушавали да манипулишу утакмицама користећи судије" како би повећали телевизијске рејтинге и продају улазница. Такође, наведено је да би службеници НБА-а говорили судијама да не свирају техничке фаулове одређеним играчима и изјављено је да је судија приватно био упозорен од стране лиге због искључења једног звезданог играча у првој четвртини утакмице јануара 2000. године. Стерн је одбацио ове оптужбе, називајући Донахија „певајућим, сарадничким свидоком". Федералне власти истраживале су тврдње Донахија и нису пронашле доказе који би их подржали. Око тога, АУСА Џефри Голдберг рекао је суду: „никада нисмо заузели став да је господин Донахи лаже. Али постоји разлика између кажући истину и верујући да кажете истину и касније откривајући да низ оптужби нема основе."

Осуђивање

[edit]

29. Јула 2008. године, Донахи је осуђен у Затворском кругу Источног Њујорка на 15 месеци затвора за своје учешће у скандалу са клађењем. Донахи је могао да буде осуђен на максимално 33 месеца, али судија Карол Амон је смањила његову казну на 15 месеци (два 15-месечна термина који се извршавају истовремено, за којима следи трогодишњи условни надзор) у замену за његову сарадњу. Судија Амон је напоменула да сматра „више кривим" него његове две саучеснике и додала: „Без господина Донахија, није било шеме." Његов адвокат, Џон Лауро, захтевао је условну казну, али је захтев одбијен. Донахи се извинио у судници: „Донео сам срам мени, својој породици и професији." Батиста и Мартино су били осуђени раније тог месеца, примивши казне од 15 месеци и 366 дана, респективно.

Утицај на НБА

[edit]

Као резултат скандала са клађењем, Стерн је изменио упутства о понашању судија НБА на састанку Управног одбора 2007. године. Управљачки уговор за судије, који их је ограничио од учешћа у свим формама клађења, открио је да је око пола судија НБА залагало у казинима, иако не на спортске догађаје. Поред тога, сви судији су признали да су учествовали у неком облику клађења. Стерн је изјавио да је „забрана клађења апсолутна, и по мом мишљењу, превише апсолутна, превише строга и није била особито добро примењивана током година." Правила о клађењу су преработена да би судијама дозволила да учествују у неколико облика клађења, али не и на спорт. Направљене су и друге промене правила које се односе на судије: објављивање судија који ће свирати на игришту је премештено са 90 минута пре почетка на јутро игре, како би се смањила вредност информације за клађење; судије су добиле више тренинга у текућој сезони и саветовања о клађењу; вршили су се детаљнији позадински провере; лига је изразила намеру да анализира статистичку везу између нба игара и образаце клађења судија за те игре; и учинила је интеракције између судија и тимова НБА лакшим и формалнијим.

Након изрекнуте казне

[edit]

У федералном затворском кампу у Пенсаколи, Флориди, Донахи је почео да пише свој мемоар, „Писање уз звук пиштаљке: Култура преваре у НБА-у". Књига је требала да обухвати његову каријеру у НБА-у, описао његове послове са „подземљем" за време скандала са клађењем, и објаснио како би одређивао победнички тим на утакмицама које је судирао. Донахи је такође обећао да ће „разговарати о односима које играчи, тренери и судије имају једни са другима." Књига је требала бити објављена у октобру 2009. године. Међутим, издавач Донахијевог мемоара, Триумф Букс, отказао је издавање због правних претњи. Пат Бердан, веза између Донахија и Триумфа, рекао је да је књига отказана након што је НБА запретила правним акцијама - што НБА негира. Донахи је нашао новог издавача, ВТи-Групу, која је била спремна да објави књигу, која је преименована у „Лични Фаул: Скандалом који је Потресао НБА ". Књига је објављена у Децембру 2009. године. Многи од кључних тврдњи које Донахи износи у књизи и на припадајућим наступима оповргнути су доказима. Неке од главних неистина које су оповргнуте односе се на специфичности о НБА-у (нпр. исходи утакмица, припадајући статистички подаци играча) и посебно о скандалу самом (нпр. порекло скандала, тврдње о укључености организованог криминала и претњама, које утакмице су биле у облогу, социологија клађења, како је скандал завршио) наравно са другим важним питањима која се односе на истраживање ФБИ-ја, правно прогонство владе и процену судије која је изрекла казну за његова дела. У 2020. години, преминентни спортски новинар и чест коментатор скандала у НБА-у, Хенри Абот, рекао је: „Никад нисам срео некога који толико лаже као (Донахи). Толико је пун лажи."

Донахи тврди да је, док је био у затвору, нападнут. Такође тврди да је у Новембру 2007. године мушкарац који је наводно тврдио да је повезан са мафијом из Њујорка напао Донахија проширивачем за боју, што је довело до повреда на колену и ногама које су захтевале хирургију. ФБИ SSA (пенз.) Филип Скала и његови колеге исмевали су идеју да је мафија ударила Донахија у затвору. Рекао је Скала: "Ако је организовани криминал желео да наштети Донахију, он не би био жив данас."

Донахи је пуштен из затвора после 11 месеци служења казне и требало је да заврши казну у кући за опоравак код Тампе у Флориди, где је требало да буде третиран за своју зависност од клађења, како је наредио суд. При крају Августа, он је ухапшен и стављен у окружни затвор након што је ухваћен у фитнес клубу без дозволе, када је требало да буде на послу. Његов адвокат и његова бивша супруга оба су настојали да се оборе тврдње да Донахија не би требало да су га одвели у затвор, јер му је било дозвољено да посети центар како би се опоравио од повређеног колена.

4. Новембра 2009. године, Донахи је пуштен из затвора у округу Хернандо након што је издржао преостали део своје казне.

Донахи је тужио компанију VTi-Групу, издавача своје мемоара, због неплаћања. У Јуну 2012. године, порота је нашла компанију VTi одговорном за прекршај уговора. Донахи је добио накнаду од 1.3 милиона долара.

22. Априла 2014. године, Донахи је тврдио да је канцеларија лиге намеравала да притисне судије да наместе плеј-оф утакмице како би Бруклин Нетси победили Торонто Рапторсе, да би могли да пређу у друго коло и суоче се са Мајами Хитом, јер би то било добро за гледаност, што је и било. 4. Маја 2014. године, Нетси су елиминисали Рапторсе након што су победили седму утакмицу серијала са поеном разлике.

Донахи се појавио у документарном филму из 2016. године под називом "Dirty Games – The dark side of sports" ( „Прљаве игре – Тамна страна спорта").

Пре пете утакмице НБА финала 2017. године, Донахи је тврдио да ће судијама бити наређено да продуже серију из финансијских разлога. Међутим, серија се завршила у петој утакмици, када су Голден Стејт Вориорси победили Кливленд Кавалирсе 4-1.

1. Новембра 2019. године, филм "Inside Game" је изашао у биоскопима. Званични опис филма фокусира се на Донахијеву верзију НБА скандала са клађењем. У званичном опису филма наведено је да је Донахи лагао о "претњама мафије" које је помињао у својој књизи и у везаним медијским појављивањима.

(Текст на крају филма)

"In 2007, when NBA referee Tim Donaghy (Eric Mabius) got caught betting on games he worked, he said two men associated with the Gambino crime family – a bookie named Baba Battista (Will Sasso) and a drug dealer named Tommy Martino (Scott Wolf) – threatened to kill his family if he didn’t give them gambling picks. That’s what Donaghy told the FBI, that’s what he told 60 Minutes, and that’s what he testified in court. But that’s not what really happened. That’s not even close. INSIDE GAME is the untold true story of one of the biggest scandals in sports history."

Због тога су посматрачи остали запрепашћени што је Донахи промовисао филм (претпоставља се да је Донахи направио договор са својим најбољим пријатељем и саучесником у НБА скандалу Томијем Мартином, чији је рођак режисирао филм). Док је промовисао филм, Мартино је признао да су он и Донахи се договорили годинама раније да лажу о претњама које је Донахи наводно чуо од трећег саучесника, професионалног коцкара Џимија Батисте.

Професионално рвање

[edit]

27. јануара 2021. године, Донахи је прозван као судија у професионалном рвању за Мејор Лигу Врестлинга (MLW), помогавши Ричарду Холидеју да победи Савио Вегу у мечу за титулу шампиона Кариба у тешкој категорији ИWA. Има „лажни судијски" концепт са бројним референцама на случај клађења уплетеним у причу.

Лични живот

[edit]

Донахи је оженио своју супругу Кимберли 1995. године. Имaju четири кћерке. У септембру 2007. године, ускоро након што је скандал избио, Ким је поднела захтев за развод. Донахи је католик.

Донахи је ухапшен 22. децембра 2017. године за тежег напада. Пуштен је уз кауцију од 5.000 долара и добио је рочиште, заказано за 19. Јануар 2018. године. Донахи је тражио своју 19-годишњу ћерку, за коју је веровао да се дрогира у кући пријатеља. Дошло је до расправе између њих двоје; Донахи је рекао власнику куће да ће га ударити чекићем ако му се приближи. Адвокат Донахија је рекао да је „само покушавао да буде добар отац."


Референце

[edit]
  1. ^ "Tim Donaghy", Wikipedia, 2024-05-16, retrieved 2024-05-19
  2. ^ a b "2007 NBA betting scandal", Wikipedia, 2024-04-09, retrieved 2024-05-19
  3. ^ "2007 NBA betting scandal", Wikipedia, 2024-04-09, retrieved 2024-05-19
  4. ^ Schwarz, Alan; Rashbaum, William K. (2007-07-21). "N.B.A. Referee Is the Focus of a Federal Inquiry". The New York Times. ISSN 0362-4331. Retrieved 2024-05-19.
  5. ^ "UNITED STATES v. BATTISTA (2009)". {{cite web}}: |first= missing |last= (help)CS1 maint: numeric names: authors list (link)
  6. ^ "Donaghy sentenced to 15 months in gambling case". ESPN.com. 2008-07-29. Retrieved 2024-05-19.
  7. ^ "Donaghy to serve at halfway house". ESPN. {{cite news}}: |archive-date= requires |archive-url= (help)CS1 maint: url-status (link)
  8. ^ Goldsmith, Samuel (June 11, 2009). "Former NBA referee Tim Donaghy to be released from prison; claims he was beaten by mobbed up inmate".
  9. ^ "Donaghy under investigation for betting on NBA games". ESPN. July 20, 2007.
  10. ^ "FBI probes allegations that NBA ref bet on games". ESPN.com. 2007-07-20. Retrieved 2024-05-20.
  11. ^ "Chris Sheridan (sportswriter)", Wikipedia, 2024-01-27, retrieved 2024-05-20
  12. ^ "From the archives: How former ref Tim Donaghy conspired to fix NBA games". ESPN.com. 2020-07-09. Retrieved 2024-05-20.
  13. ^ "Donaghy under investigation for betting on NBA games". ESPN. July 20, 2007. {{cite news}}: |archive-date= requires |archive-url= (help)CS1 maint: url-status (link)
  14. ^ "Jackie MacMullan", Wikipedia, 2024-04-06, retrieved 2024-05-20