User:R66evelyn/sandbox

From Wikipedia, the free encyclopedia
Atria (Vijzelstraat 20, Amsterdam)

Atria, institute on gender equality and women's history which is located in Amsterdam conducts research and policy analysis on gender equality. Besides it documents and archives women's history. Its previous name was International Informatiecentre and Archive for Women's Movement (IIAV) until August 2009 and Aletta, Institute for Women's History until 2013.

History[edit]

Fundation[edit]

On 3 December 1935 the International Archive for Women's Movement (IAV) was funded by some prominent Dutch feminists from the First feminist wave: Rosa Manus, Johanna Naber and Willemijn Posthumus-van der Goot. The purpose of this archive and library was to vastleggen the history of women and to facilitate academic research. The funders stelden beschikbaar their archives, including the personal archive of Aletta Jacobs. The IAV was located at the Keizersgracht 264, in the former building of the International Institute for Social History (IISG).

Second World War and restart[edit]

After the invasion of the Germans the IAV was leeggehaald ... in June 1940 by the Sicherheitsdienst and gedeponeerd op 12 July 1940 by the Vrouwenbureau in Berlin. For In 1944 it moved fwas... werd het uit veiligheidsoverwegingen naar Sudetenland verplaatst. Nadat Tsjechoslowakije door de Sovjet-Unie bevrijd was, werd het archief naar Moskou afgevoerd waar Stalin het als oorlogsbuit in een Speciaal Archief liet opbergen. In 1947 keerde een klein deel van de collectie terug dat in Amerikaanse handen gevallen was. Met deze collectie en latere aanwas werd in de jaren vijftig een pand betrokken op de Herengracht (nr. 262-266). Toen het IAV in het Internationaal Jaar van de Vrouw 1975 een flinke overheidssubsidie toegewezen kreeg, was het pand eigenlijk al te klein om de collectie te herbergen.

Fusie en verhuizingen[edit]

In 1981 verhuisde het IAV naar een ruimer pand op de Keizersgracht (nr. 10) en fuseerde het met het Informatie- en Documentatiecentrum voor de Vrouwenbeweging (IDC), dat zich op het verzamelen van actuele informatie van de tweede feministische golf richtte en het cultuurwetenschappelijk feministisch tijdschrift Lover van Man-Vrouw-Maatschappij uitgaf. In 1992 werd de Vrouwenthesaurus voltooid, een op de vrouwenbeweging toegespitste thesaurus die in geautomatiseerde vorm beschikbaar gesteld werd. In 1996 werd de thesaurus via een website beter toegankelijk. Rond de jaarwisseling van 1993-1994 verhuisde het IIAV opnieuw, ditmaal naar een voormalig kerkgebouw in neo-byzantijnse stijl, de Gerardus Majellakerk aan het Obiplein in Amsterdam-Oost. In het pand huisde tot in 2004 ook het inmiddels opgeheven Clara Wichmann Instituut en de redactie van het feministisch-juridische blad Nemesis.

IIAV wordt Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis[edit]

thumb|150px|Aletta Jacobs Sinds augustus 2009 heet het voormalige IIAV: Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis. Aletta refereert aan het feministisch rolmodel Aletta Jacobs. Haar collectie vormde de basis van het instituut. Ook is zij in de Canon van Nederland opgenomen. Sinds 4 oktober 2011 is het instituut te vinden op de Vijzelstraat 20 te Amsterdam.

Hervonden archiefmateriaal[edit]

In 1992 vond NRC-correspondent Marc Jansen bij toeval het deel van het IAV-archief terug dat in 1944-1945 in Russische handen was gevallen. Het Speciale Archief was onaangeroerd gebleven sinds het er 47 à 48 jaar geleden was terecht gekomen. Na lang diplomatiek overleg werd het archief uiteindelijk in mei 2003 teruggegeven aan Nederland. Het archief is evenwel niet volledig teruggevonden.

Aletta en E-Quality vormen nieuw instituut Atria[edit]

Aletta fuseerde in 2012 met E-Quality, kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit (Den Haag). Beide voormalige instituten verhuisden naar de Amsterdamse binnenstad. De gehele collectie (IAV) bleef in stand en is meegenomen naar het pand aan de Vijzelstraat 20. Daar werd ook meteen weer de bibliotheek geopend. Op 28 januari 2013 werd het nieuwe instituut onder de naam Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis officieel gelanceerd.

Prijs[edit]

In 2000 ontving het IIAV de Joke Smit-prijs. Het IIAV was jarenlang uitgever van het tijdschrift Lover.

Externe links[edit]

Categorie:Feminisme Categorie:Bibliotheek in Amsterdam Categorie:Geschiedenis van Amsterdam Categorie:Archief in Amsterdam