Ljubaništa

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to navigation Jump to search
Ljubaništa

Љубаништа
Beach in Ljubaništa
Beach in Ljubaništa
Ljubaništa is located in Republic of North Macedonia
Ljubaništa
Ljubaništa
Location in the Republic of North Macedonia
Coordinates: 40°55′0″N 20°47′0″E / 40.91667°N 20.78333°E / 40.91667; 20.78333
Country North Macedonia
MunicipalityOhrid Municipality
Time zoneUTC+1 (CET)
St. Petka Church

Ljubaništa (Macedonian: Љубаништа) is a village along the shore of the Lake Ohrid in North Macedonia. The village is located near the Monastery of St. Naum and the border with Albania.[1]

History[edit]

Of all the Orthodox Macedonian villages located on the eastern side of Lake Ohrid, only Ljubaništa had family ties with Orthodox Albanians from Pogradec and Korçë in Albania.[1]

References[edit]

  1. ^ a b Wrocławski, Krzysztof (1979). Македонскиот народен раскажувач Димо Стенкоски. Институт за фолклор. p. 74. "Што се од- несува за Албанците, тие не се населувале на овие терени и месните луѓе не го знаеле албанскиот јазик, иако имале тргов- ски контакти со албанското население. Од поблиските села само селото Љубаништа (крај манастирот Св. Наум) имало семеј- ни врски со православните Албанци од гратчињата Поградец и Корча, кои денеска се наоѓаат на територијата на Албанија."


Coordinates: 40°55′N 20°47′E / 40.917°N 20.783°E / 40.917; 20.783