Jump to content

User:Sall.BM/sandbox

From Wikipedia, the free encyclopedia

El Hadji Amadou Lamine Diene, de diplomaat-imam

[edit]

El Hadji Amadou Lamine Diene

[edit]
El Hadji Amadou Lamine Diene, l’Imam Diplomate de senegalGeboren in 1894,

is de zoon van de leerling van de Meester Seydi Hadji Malick Sy, de geleerde El Hadji Djibril Diene, die deel uitmaakte van de eerste promotie die door de Meester aan de Universiteit van Ndiarndé werd opgeleid. Geboren in 1894, ontving hij zijn koran- en religieuze opleiding van zijn vader El Hadji Djibril DIENE, onbetwiste geleerde, religieuze gids, Imam Ratib van Dakar en Moukhadam van Meester Seydi Hadji Malick SY. Voor de goede orde: Serigne Djibril DIENE, de vader van El Hadji Amadou Lamine Diene, kreeg de erkenning van de hele Lebou-gemeenschap die hem had gevraagd hun imam ratib te zijn, wat hij twee keer weigerde voordat de hoogwaardigheidsbekleders erom vroegen. De tussenkomst van de Meester Seydi Hadji Malick Sy passeerde Ouakam en suggereerde dat hij zou accepteren.

De grote schrijfster van Senegal, in dit geval Mariama Bâ, bekende dat haar vurige geloof voortkwam uit haar koranlessen die ze volgde in El Hadji Amadou Lamine Diene, gelegen aan de weg naar Bel Air, onder toezicht van diens neef bij het optreden van El Hadji Maodo Malick Sylla.

El Hadji Amadou Lamine Diene was zowel een geleerde als een prima onderhandelaar en een zeer groot diplomaat.

El Hadji Amadou Lamine Diene, grootimam van de Dakar-moskee:

[edit]

de grootste religieuze leider van de Lebou-gemeenschap, zoon van een imam en imam zelf. El Hadj Mamadou Lamine Diene is een groot religieus man die een enorm prestige geniet. De invloed strekt zich uit tot alle Lebou-gemeenschappen (Dakar, Rufisque en hun omliggende gebieden).

Ten tijde van het uitbreken van de pest was het El Hadji Amadou Lamine Diene die de brief las die diende als een fatwa, gestuurd door Meester Seydi Hadji Malick Sy om het bewustzijn onder de Lebous over vaccinatie te vergroten.

Het was na het lezen van deze Fatwa dat de Lebous destijds vaccinatie aanvaardden.

Initiatief is het woord dat in mij opkomt als ik het heb over deze uitzonderlijke man die zijn leven heeft gewijd aan de zaak van de islam. In 1945, een jaar na zijn pelgrimstocht

per vliegtuig naar Mekka,

[edit]

wat een primeur was, besloot hij de geluidsinstallatie te leveren voor de moskee aan de rue Blanchot, nu Moussé DIOP. Een zeldzame gebeurtenis, die destijds zelfs niet bestond. De transformatie naar een vloer werd ook gemaakt, om te reageren op de dreiging van latente krapte van dezelfde moskee, maar ook om te gehoorzamen aan dit verlangen naar openheid dat El Hadji Amadou Lamine DIENE gebruikte met de nieuwe hulpmiddelen en technieken die hij zijn tijd aanbood. Geconfronteerd met de uitdagingen van het moment en altijd bezorgd over de toekomst van zijn gemeenschap, richtte hij Solidarité Musulmane op, de eerste islamitische vereniging in zijn soort, erkend door de staat aan het begin van de jaren vijftig waarvan hij de modernisering op zich nam In zijn Daara is het nu het concept van een Arabische school met leerlingen die op tafelbanken zaten. Dit idee hielp de stedelijke bevolking ervan te overtuigen en aan te moedigen hun kinderen in te schrijven voor islamitisch onderwijs. Dit alles zal de vloedgolf vormen die de basis zal leggen voor de introductie, vanaf de eerste jaren van de onafhankelijkheid, van het Arabisch in het openbare basisonderwijs.

Geconfronteerd met de wens van de moslimgemeenschap van Dakar om een ​​gebedsplaats te hebben die groter is dan de Blanchot-moskee, verzocht El Hadji Amadou Lamine DIENE Mamadou DIA, voorzitter van de Raad van Ministers van Senegal, die onmiddellijk akkoord ging met de gebedsplaats. zijn keuze. Zo stelde hij, met toestemming van de gemeenschap van Lébou, de oude begraafplaats van Dakar voor, gesloten sinds 1911. Ze baden daar op de dagen van Tabaski en Korité in aanwezigheid van de koloniale autoriteiten die op de tribunes zaten om de ceremonies te volgen.

Een paar jaar later

[edit]

ondernam hij stappen om op dit uitgestrekte stuk grond een grote moskee in Dakar te bouwen. Hij richtte en leidde een commissie die verantwoordelijk was voor de uitvoering ervan en die de goedkeuring had van de staatsautoriteiten die eraan hebben bijgedragen, maar bovenal de steun van het Shereef-koninkrijk. Zie details: Staat Senegal 220.000.000 FCFA in 4 jaarlijkse termijnen Stad Dakar 112.000.000 FCFA in 4 jaarlijkse termijnen Libanees-Syrische gemeenschap 39.000.000 FCFA De Leboue-gemeenschap (hoogwaardigheidsbekleders en families) voor 5.000.000 F CFA naast de terbeschikkingstelling van haar land van bijna 3 Ha. De grootste bijdrage was inderdaad die van de Marokkanen die de moskee bijna volledig bouwden, een meesterwerk dat destijds door de grote marabouts van het land werd begeerd.

The Grand Mosque opening with the King of Morocco with  El Hadji Amadou Lamine DIENE

Op 27 maart 1964

[edit]

werd de grote moskee van Dakar ingewijd. Meester Serigne Abdoul Aziz SY, kalief-generaal van de Tidianes leidde het gebed voor de hoogste politieke en religieuze persoonlijkheden van het land en voor Zijne Majesteit Hassane II, koning van Marokko .

the first prayer with the king of marroco and the imam of Dakar
The Grand Mosque prayer

De moskee zal dan op de eerste vrijdag gesloten zijn en de volgende dag geopend voor het grote gebed. Ondertussen werden de sleutels overhandigd aan El H Amadou Lamine DIENE die de grote imam van Dakar bleef. Dat kon ook niet anders, aangezien hij de tweede El H Moustapha DIOP, imam ratib van Dakar was voordat hij hem in 1941 opvolgde. Deze al zeer onthullende anekdote werd verteld tijdens het bombardement op Dakar tijdens de oorlog van 1939-1945 aan het bidden waren, er was een granaat gevallen nabij de moskee, iedereen was gevlucht terwijl hij het gebed ophield, behalve imam Moustapha DIOP en zijn nahib (tweede) El Hadji Amadou Lamine DIENE.

Er is geen tekort aan voorbeelden van deze uitzonderlijke

[edit]

man die zin voor initiatief had en zeer snel in actie kwam voor de ontwikkeling en invloed van de moslimgemeenschap. Bij de herinnering aan God aan zijn vader Imam Djibril Diene, El Hadj Amadou Lamine DIENE, ging hij naar Meester Seydi Hadji Malick SY in Tivaouane voor de belangrijkste richtingen van zijn leven. De Meester stelde hem voor om in de voetsporen van zijn vader te treden door de activiteiten van zijn vader te hervatten. Daara dat hij had geïnitieerd, wat hij ook deed. Hij verbeterde het en liet het schitteren door veel geleerden voort te brengen. Vervolgens zal hij een illustere Moukhadam zijn van Meester Serigne Babacar SY voor wie hij een van zijn meest fervente discipelen was. Van laatstgenoemde ontving hij in 1923 ook de zegen om jaarlijks een spel te organiseren ter ere van de profeet (vzmh). Hij is dus een van de eerste religieuze leiders die na Tivaoune een gamou organiseerde.

We hoorden allemaal Serigne Cheikh Ahmad Tidiane SY Al Maktoum zeggen dat Serigne Babacar hem altijd had verteld over religieuze kwesties Amadou Lamine DIENE te raadplegen als hij naar Dakar gaat. Uit zijn school (Daara, Dahira), die nog steeds bestaat, kwamen imams, ulema's en onderwijsinspecteurs. We zullen zijn illustere neef en geestelijke zoon El H Malick SYLLA citeren, die hem in 1976 opvolgde. Hij droeg bij aan de opleiding van de Arabische intellectuele elite door studiebeurzen voor hen te vinden aan de grote islamitische universiteiten, waardoor we momenteel artsen en andere afgestudeerden in het onderwijs konden hebben. Islamitische wetenschappen. Laten we bidden voor deze uitzonderlijke man van GOD die zijn hele leven heeft gewerkt voor het welzijn van zijn gemeenschap.

Koritédag

[edit]

, het is vijf uur, El Hadj Amadou Lamine DIENE heeft ons net verlaten. Het was tot op de dag van vandaag 42 jaar geleden.

Par Alphahim Mayoro

Babacar Mamdou E Sall