Talk:Bunjevac dialect

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to navigation Jump to search

something indecipherable[edit]

Civil liability proceedings in Croatia interpol ! —Preceding unsigned comment added by 89.172.13.243 (talk) 00:49, 11 May 2008 (UTC)

language -> speech[edit]

Poštovani PANONIAN,

vidim da je "Bunjevac language" zamenjeno s "Bunjevac speech" te je bunjevački jezik izbrisan iz spiska jezika na Wikipediji. A naravno srpski, bosanski i hrvatski su ostali kao različiti jezici a ne kao dijalekti istog jezika. Jasno je meni da je u pitanju politički problem a ne lingvistički ali zašto biti nedosledan na štetu Bunjevaca, malog naroda koji je na ivici propasti zbog besomučne kroatizacije.

Odgovor na tvoje ne razumijevanje pojma jezika je dokaz tvoje nepoćutnosti da pišeš o takovim temama koje ne shvaćaš, stoga bi prije pisanja morao pročitati ponešto o jezikoslovlju i pojmu međunarodnog jezičnog Koda i njegovoj uporabi. Glede svega bit ću toliko uljudan da ti u par crtica pojasnim, da bi dijalekt postao jezik najprije ga je potrebito standardizirati, držim da to shvaćaš kako je potrebno da jezikoslovni znanstvenici izrade rječnik sa barem 20 tisuća vlastitih riječi dakle ne posuđenica, vlastitu gramatiku koja se ne smije podudarati sa čijom drugom i na koncu pravopis. Nakon svega toga moraju postojati i fizički govornici toga jezika dakako brojkom i slovom uz to oni se moraju izjasniti da govore taj jezik i pravna regulativa koja će regulirati njegovu službenu uporabu za općine ili županije. Evo to bi bile osnove da bi to sve mogli registrirati i međunarodno zaštititi ISO međunarodnim jezičnim kodom kako bi bilo pravovaljano.

No na poslijetku ti bi to morao znati kako samo u jednome jedinom selu "Ljutovo" u cijeloj regiji (Madžarska, Rumunjsaka, Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska) žive tkzv. posebni Bunjevci na srbijanski nagovor i to u relativnoj večini, dok su svi drugi Bunjevci u cijeloj regiji kulturna skupina Hrvatske nacionalnosti i to su oduvijek i bili. Poticanje srbijanske politike na ovakove prisilne i ne civilizacijske postupke pokrenuli su ustrojavanje "Vlaške narodnosti" unutar pravoslavne zajednice u Hrvatskoj što držim vodi k revanšizmu jer do 1867. svi pravoslavci u Hrvatskoj izjašnjavali su se kao hrvatski Vlasi.

S poštovanjem, potpisani Dejton


Pa ja se sa tobom slažem, ali se nisam bunio zbog sadašnjeg naslova iz prostog razloga što su Bunjevci na zadnjem popisu izjavili da govore srpski ili hrvatski, a ne bunjevački. Naravno, imamo tu Austro-Ugarske popise gde su izjavili da govore bunjevački, ali su ti podaci ipak malo zastareli. Inače, Vikipedija je slobodna enciklopedija, pa ako želiš da se naslov promeni, možeš i sam to da obrazložiš onima što se zalažu za sadašnji naslov. Znači, možeš takođe da registruješ svoj nadimak ovde na Vikipediji (za to treba samo par sekundi) i da pokreneš na ovoj stranici glasanje o promeni naslova sa obrazloženjem zašto ga treba promeniti (naravno na engleskom). PANONIAN (talk) 21:21, 25 July 2006 (UTC)


Bunjevci se na poslednjem popisu nisu, ako se ne varam, mogli opredeliti za bunjevački jezik. Ako se dobro sećam postoji podatak da je od preko 16.000 deklarisanih Bunjevaca u Subotici (ne treba brkati pojmove etnički i deklarisani Bunjevci) određeni broj naveo da govori srpski jezik, neki su se izjasnili da govore hrvatski ali ima veliki broj (mislim oko 6000 ali me nemoj držati za reč) za koje piše da su se izjasnili da govore nekim drugim jezikom. Koji je taj drugi jezik koga nije bilo u rubrikama a govori ga veliki broj Subotičana? Flamanski sigurno nije. Odgovor je jednostavan - BUNJEVAČKI.

Baćo

Hm, izgleda da si u pravu. Pogledaj ovo: http://webrzs.statserb.sr.gov.yu/axd/Zip/VJN3.pdf Prema ovim podacima sa zadnjeg popisa u subotici ima čak 8,914 njih koji govore "ostale jezike". Sasvim je jasno da većina od ovih mora da je izjavila da im je jezik Bunjevački, a to je ono što sam izgleda prevideo pri pisanju članka. Sada ću to da popravim. PANONIAN (talk) 00:01, 28 July 2006 (UTC)
Evo, jel sad članak u redu? Reci ako još nešto treba popraviti. E baš me čudi kako do sada nisam primetio da je broj onih što govore "ostale jezike" u Subotici veći čak i od broja u Beogradu. :) PANONIAN (talk) 00:26, 28 July 2006 (UTC)

Hvala!

Ima tu još nekih nepreciznosti ali ćemo to videti kasnije.

Ovde http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_languages su mi izbrisali bunjevački jer je, navodno, dijalekt a Arvanitic (Albanian dialect) (Indo-European) su ostavili iako ekcplicitno piše da je dijalekt.

Baćo.

Census[edit]

You've said in the comment "1. Bunjevci are recognized as ethnic group in Serbia, 2. language is also seen as a dialect of Serbian, 3. in 2002 census, the largest number of Bunjevci declared Serbian as their language".
1) Inventing anything, just not to be Croats. Sve, samo da ne budu Hrvati.

That is how they declare and consider themselves and that is how state recognize them. So, what is problem? By your logic, we can also claim that all Croats are Catholic Serbs, but we will not use that logic, would we? PANONIAN 15:31, 17 July 2007 (UTC)

2) By whome? Vuk Karadžić and Ilija Garašanin?

By Serbian linguists. Not to mention the fact that Croatian language is also seen as a dialect of Serbian. PANONIAN 15:31, 17 July 2007 (UTC)

3) What? Was there a special census for Bunjevci?
Or there was a special line in the census inquiry: "Are you a Bunjevac? If yes, what's your language?"

See demographics of Subotica from 2002 census: http://en.wikipedia.org/wiki/Subotica#Demographics You can see that 24.14% of population of Subotica municipality are ethnic Serbs, but 46.60% speak Serbian as native language - it is clear that large number of those who declared Serbian language in census are Bunjevci, and that number is certainly larger of those that declared Croatian language (5.93%). PANONIAN 15:31, 17 July 2007 (UTC)

PANONIAN, Why don't you mention the pressure of Serbian extremists against Croat population in Bačka? How many Croats left Bačka in 1990's? And how's much lesser pressure on Croats when they declare themselves as Bunjevci (but that still doesn't make them "confidential" enough, they're all "ustaše")? Kubura 06:55, 16 July 2007 (UTC)

Well, perhaps you should see what leaders of Bunjevac community say about themselves: http://www.globus.com.hr/Clanak.aspx?BrojID=172&ClanakID=4593 Title of this article is: "Ne želimo biti Hrvati, mi smo Bunjevci" ("We do not want to be Croats, we are Bunjevci"), also read the article: "Bunjevački nacionalni savet, krovna institucija koja u Srbiji okuplja pripadnike te nacionalne manjine, prošli je tjedan kroz srpske medije u otvorenom pismu srpskom predsjedniku Borisu Tadiću i premijeru Vojislavu Koštunici javno prozvao hrvatskog premijera Ivu Sanadera, koji je nadavno posjetio Suboticu, da želi asimilirati Bunjevce, odnosno podvesti ih pod Hrvate." They also said: "Mi nemamo veze s Hrvatima i poručujem Sanaderu neka nas pusti na miru. Mi tvrdimo da se Bunjevci na području Subotice i Sombora dijele na Hrvate i Bunjevce", ističe za Globus predsjednik Bunjevačkog saveta Nikola Babić. Prema njegovim riječima, politički predstavnici Hrvata u Vojvodini, uz očitu pomoć Hrvatske, nasilno osporavaju Bunjevcima pravo na njihovu nacionalnu pripadnost te ih svrstavaju u pripadnike hrvatske nacionalne manjine. Mi smo autohtoni narod koji je bio priznat još 1918. prilikom osinivanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u koju smo svjesno ušli. Kroz povijest, posebno za vrijeme vladavine Josipa Broza, naš je identitet došao u pitanje jer je Tito naredbom 1945. propisao da se svi Bunjevci moraju izjašnjavati kao Hrvati. Još od vremena Stjepana Radića pa sve do danas Hrvatska pokazuje teritorijalne pretenzije prema dijelu Vojvodine gdje mi živimo i zbog toga nas i danas hrvatske vlasti smatraju Hrvatima ili nas nazivaju bunjevačkim Hrvatima, premda takav termin mi ne prihvaćamo." PANONIAN 15:31, 17 July 2007 (UTC)

Bunjevac =Croat[edit]

Bunjevci su na svim dosadašnjim popisima bili Hrvati, podrijetlo Bunjevaca je iz HRVATSKOG NACIONALNOG KORPUSA o čemu svijedoče sve pisane isprave i dokazi iz Hrvatske, Mađarske, Vatikana i Austrije. Bunjevci=HRVATI —Preceding unsigned comment added by 89.172.13.243 (talk) 13:58, 10 May 2008 (UTC)

Bunjevac language is an independant language, and Bunjevac people is an independant South Slavic people. By the 'logic' that there are serbian, bosnian, croatian and now montenegrin 'languages', it's the same right for Bunjevac people to call their language Bunjevac Language. Cheers.24.86.127.209 (talk) 05:08, 27 June 2008 (UTC)

Not a language, but a dialect[edit]

Please, see this Pritisak na Hrvatsku zajednicu - Sednica HNV-a - subotica_info.
"Detalj iz tačke 1. i 6. priloga koji je napisao Prof. dr. Andrija Kopilović sa 14. Sjednice NPS-a u Subotici
"1.Ističem da je uvođenje predmeta Bunjevački jezik s elementima nacionalne kulture u suprotnosti sa svim propisima i međunarodnim aktima koje je prihvatila Republika Srbija, a naročito:
čl. 7. st. 2 Zakona o osnovama sistema i obrazovanja iz 2003. koji garantira nacionalnim manjinama nastavu i obrazovni rad na materinskom jeziku, a „bunjevački govor“ nije jezik, već dijalekt;
Zakonom o utvrđivanju određenih nadležnosti APV iz 2002. utvrđeno je da je pokrajinskim organima preneto donošenje programa za jezike nacionalnih manjina u osnovnim i srednjim školama, a sporazumno sa Ministrom prosvete R. Srbije donošenje nastavnih planova i programa od interesa za nacionalne manjine i utvrđivanje uvjeta i načina organiziranja nastave na jezicima nacionalnih manjina za te predmete, a opet ističem da „bunjevački govor“ nije jezik, već samo dijalekt;
Zakonom o osnovnoj školi i Zakonom o srednjoj školi, nastava se organizira u obliku nastave na materinskom jeziku, dvojezična nastava, na srpskom jeziku uz mogućnost izbornog predmeta materinski jezik s elementima nacionalne kulture, a nigde se ne spominje dijalekt ili govor;
Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina prema kojima pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo na obrazovanje na svom jeziku, a ne spominje se govor ili dijalekt;
...u Evropskoj povelji o regionalnim i manjinskim jezicima po definiciji regionalnih i manjinskih jezika, u njih se izričito kaže da nisu uključeni dijalekti;...".
Petar Kuntić...Naveo je i informaciju kako je R Mađarskoj na pokušaj stvaranje Bunjevačkog nacionalnog saveta parlament odbacio ovu ideju sa odgvorom da su oni pripadnici Hrvatskog naroda. ...
"...Nastavni predmet „bunjevački govor s elementima nacionalne kulture“ ne temelji se na pravilima struke, već su se njegovi tvorci rukovodili politikantskim razlozima. Svi stariji autori u navedenoj dijalektalnoj ikavskoj književnosti smatrali su se Bunjevcima-Hrvatima, te je neovlaštenim korištenjem njihovih djela otvorena mogućnost pravne zaštite autorskih prava nasljednika.".
Bela Tonković ... Takođe je ponovio primer R.Mađarske u kojoj je vlada konsultovala akademiju po ovom pitanju i tek onda dodnela odluku.
...Rastakanje hrvatske zajednice je na djelu odlukama državnih (srbijanskih, op. a.) tijela još od početka formiranja Bunjevačkog nacionalnog vijeća, koje želi od bunjevačkih Hrvata izdvojiti skupinu Bunjevaca koji po njihovom tumačenju nisu Hrvati.
This should be translated in English, but most interested parties in this article 'll find this of some use. Kamarad Walter (talk) 12:37, 27 June 2008 (UTC)

Suggested move to "Bunjevac dialect"[edit]

"Speech" is a mistranslation of "govor". This page should be moved to "Bunjevac dialect" or "Bunjevac Croatian" or a similar title. Doremo (talk) 03:33, 3 March 2010 (UTC)

anonymously submitted population data[edit]

STANOVNIŠTVO

    popis iz 1910

narodnost; broj; % Srbi 510,186 33.8 Mađari 424,555 28.1 Nemci 323,779 21.4 Rumuni 75,223 5 Slovaci 56,689 3.7 Hrvati 34,089 2.3 Rusini 13,479 0.9 ostali 72,804 4.8

    popis iz 1921

narodnost; broj; % Srbi 526,134 34.7 Mađari 370,040 24.4 Nemci 333,272 22 Hrvati 122,684 8.1 Rumuni 65,197 4.3 Slovaci 58,273 3.8 Rusini 13,664 0.9 ostali 25,182 1.7

    popis iz 1931

narodnost; broj; % Srbi 528,000 33 Mađari 413,000 26 Nemci 343,000 21 Hrvati 120,000 7 Rumuni 78,000 5 Slovaci i Česi 67,000 4 Rusini 21,000 1 Jevreji 21,000 1 ostali 37,000 2

    popis iz 1941
  Napomena: podaci sa popisa u Bačkoj iz 1941 kombinovani su ovde sa podacima sa popisa u Banatu i Sremu iz 1931.

narodnost; broj; % Srbi 577,067 35.3 Mađari 465,920 28.5 Nemci 318,259 19.4 Hrvati 105,810 6.5 ostali 169,311 10.3

    popis iz 1948

narodnost; broj; % Srbi 841,246 50.6 Mađari 428,932 25.8 Hrvati 134,232 8.1 Slovaci 72,032 4.3 Rumuni 59,263 3.6 Nemci 31,821 1.9 Crnogorci 30,589 1.9 Rusini i Ukrajinci 22,083 1.3 Makedonci 9,090 0.5 Romi 7,585 0.4 Slovenci 7,223 0.4 Rusi 5,148 0.3 Česi 3,976 0.3 Bugari 3,501 0.2 Jugosloveni 1,050 0.1 ostali 5,441 0.3

    popis iz 1953

narodnost; broj; % Srbi 865,538 50.9 Mađari 435,179 25.6 Hrvati 127,027 7.5 Slovaci 71,153 4.2 Rumuni 57,218 3.4 Crnogorci 30,516 1.8 Rusini 23,038 1.4 Makedonci 11,622 0.7 ostali 78,254 4.6

    popis iz 1961

narodnost; broj; % Srbi 1,017,713 54.9 Mađari 442,560 23.9 Hrvati 145,341 7.8 Slovaci 73,830 4 Rumuni 57,259 3.1 Crnogorci 34,782 1.9 Rusini 23,038 1.4 Makedonci 11,622 0.7 ostali 83,480 4.4

    popis iz 1971

ukupno 1,952,533 100 Srbi 1,089,132 55.8 Mađari 423,866 21.7 Hrvati 138,561 7.1 Slovaci 72,795 3.7 Rumuni 52,987 2.7 Crnogorci 36,416 1.9 Rusini 20,109 1 Makedonci 16,527 0.8 Nemci 7,243 0.4 ostali 94,897 4.9

    popis iz 1981

narodnost; broj; % Srbi 1,107,375 54.4 Mađari 385,356 18.9 Hrvati 119,157 5.9 Slovaci 69,549 3.4 Rumuni 47,289 2.3 Crnogorci 43,304 2.1 Rusini i Ukrajinci 24,306 1.2 Nemci 3,808 0.2 ostali 234,628 11.6

    popis iz 1991

ukupno 2,012,517 100 Srbi 1,151,353 57.2 Mađari 340,946 16.9 Jugosloveni 168,859 8.4 Hrvati 74,226 3.7 Slovaci 63,941 3.2 Crnogorci 44,721 2.2 Rumuni 38,832 1.9 Romi 24,895 1.2 Bunjevci 21,552 1.1 Rusini 17,889 0.9 Makedonci 16,641 0.8 Muslimani 6,079 0.3 Albanci 2,959 0.2 Slovenci 2,563 0.1 Ukrajinci 2,057 0.1 Šokci 1,866 0.1 ostali 33,140 1.7

    popis iz 2002

ukupno 2,031,992 100 Srbi 1,321,807 65.05 Mađari 290,207 14.28 Slovaci 56,637 2.79 Hrvati 56,546 2.78 Jugosloveni 49,881 2.45 Crnogorci 35,513 1.75 Rumuni 30,419 1.5 Romi 29,057 1.43 Bunjevci 19,766 0.97 Rusini 15,626 0.77 Makedonci 11,785 0.58 Ukrajinci 4,635 0.23 Muslimani (u smislu narodnosti) 3,634 0.18 Nemci 3,154 0.16 Slovenci 2,005 0.1 Albanci 1,695 0.08 Bugari 1,658 0.08 Česi 1,648 0.08 Rusi 940 0.05 Goranci 606 0.03 Bošnjaci 417 0.02 Vlasi 101 0 ostali 5,311 0.26 regionalni identitet 10,154 0.5 neizjašnjen 55,016 2.71 nepoznato 23,774 1.17Hrvati(Croat in Vojvodine):#Croat-sryma, #Croat-bunjevac, Croat-šokac

Bunjevac is a language, not a dialect![edit]

Bunjevac is a separate language, not any dielact of some so called 'croatian' language! It is one of the varieties of Serbo-Croatian language, so if it's possible for 'croatian' or 'bosnian' langugages to exist, then the same right has to be given to Bunjevac language. Also, there should be a Dalmatian language, since Croats CANNOT understand Dalmatians when they speak and vice-versa. Serbians and Dalmatians can understand eachother, as these 2 variants of their same language are closer than any other within Serbo-Croatian language. Those are the facts, and anything opposite to this, including any offensive words pointed to the author of this text with facts will be worthless. Regards;173.183.97.171 (talk) 05:47, 4 August 2010 (UTC)


Bunjevac speech was part of the Croatian western ikavian dialect[edit]

 • Where are special dictionaries of that language, where their own grammar, spelling, where there is nothing, this speech is not a language, the speech was part of the Croatian "Western ikavian dialect".
 • See registered Slavic languages:

International languages CODE: [1] — Preceding unsigned comment added by 31.45.153.72 (talk) 20:04, 16 January 2012 (UTC)

axent=unclear[edit]

The accent is purely Ikavian, with /i/ for the Common Slavic vowel yat. <=SYLABLSTRES??81.11.206.182 (talk) 11:04, 8 April 2016 (UTC)

External links modified[edit]

Hello fellow Wikipedians,

I have just modified 2 external links on Bunjevac dialect. Please take a moment to review my edit. If you have any questions, or need the bot to ignore the links, or the page altogether, please visit this simple FaQ for additional information. I made the following changes:

When you have finished reviewing my changes, please set the checked parameter below to true or failed to let others know (documentation at {{Sourcecheck}}).

As of February 2018, "External links modified" talk page sections are no longer generated or monitored by InternetArchiveBot. No special action is required regarding these talk page notices, other than regular verification using the archive tool instructions below. Editors have permission to delete the "External links modified" sections if they want, but see the RfC before doing mass systematic removals. This message is updated dynamically through the template {{sourcecheck}} (last update: 15 July 2018).

 • If you have discovered URLs which were erroneously considered dead by the bot, you can report them with this tool.
 • If you found an error with any archives or the URLs themselves, you can fix them with this tool.


Cheers.—InternetArchiveBot (Report bug) 19:31, 10 November 2016 (UTC)