Viquiprojecte:Plantes medicinals

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Benvinguts i benvingudes al Viquiprojecte Enciclopèdia de plantes medicinals, un espai de col·laboració dedicat a millorar els continguts de la Viquipèdia pel que fa a les Plantes Medicinals.

Objectius
Temàtica
  • Aspectes botànics relacionats amb les plantes medicinals. Podeu consultar la Llista de plantes medicinals (en vermell les que encara no tenen cap mena d'informació).

Crear un compte de nou usuari[modifica]

Per formar part d'aquest Viquiprojecte és del tot recomanable ser usuari registrat per tal de poder fer el seguiment de les pàgines que s'editen. Per crear el compte consulta Ajuda:Registrar-se o bé fes clic directament a l'enllaç «Registre/Entrada» ubicat a la cantonada superior dreta de la pàgina. No sol ser habitual utilitzar el teu nom real i sovint s'utilitzen pseudònims. Tingues en compte que el sistema no permet la creació d'un compte amb un nom d'usuari que actualment estigui en ús; si és el cas tria'n un altre. En la teva pàgina d'usuari fes clic a la pestanya modifica i escriu el que desitgis del teu perfil o afegueix alguna de les etiquetes que millor et defineixin d'aquesta llista. Només cal copiar i enganxar a la vostre pàgina tot allò que va entre {{ }}. Posa en qualsevol cas les etiquetes {{Estudiant de Farmàcia}} i {{Estudiant UB}} (sexe masculí) o {{Estudiant de Farmàcia|a}} i {{Estudiant UB|a}} (si ets del sexe femení) que ens permetran saber fàcilment quines són les vostres aportacions. No posis fotos teves i, si tens dubtes, consulta Què es pot i que no es pot posar en una pàgina d'usuari.

Recomanacions de “com iniciar un article”[modifica]

Abans de començar[modifica]

  1. Cerca i decideix el nom correcte de l'article. Si existeix EN CATALÀ, aquest predomina sobre el nom científic. Pots consultar el projecte "Nom de les plantes" del TERMCAT fent la cerca pel nom científic. Si el nom no surt revisa el DIEC, o poseu la referència de l'obra d'on l'heu tret un determinat nom. No us inventeu noms comuns per les plantes (i menys fent traduccions textuals dels noms en d'altres idiomes) i, en cas de dubte, tituleu l'article amb el nom científic.
  2. Assegura't bé que l'article no existeixi encara, buscant-lo pel nom comú i pels diferents noms científics que hagi pogut tenir al llarg del temps. Si existeix, treballa ampliant-lo mirant de respectar la feina dels que hi han col·laborat abans. Si has de fer canvis radicals que suposin eliminar text (per exemple, perquè el que s'hi diu és incorrecte) explica-ho a la pàgina de discussió de l'article.
Consell: Si trobeu un article existent amb un dels noms comuns de la vostra planta, llegiu-lo atentament per confirmar que tracta de la mateixa planta, perquè és possible (però no freqüent) que hi hagi un article sobre una altra planta amb el mateix nom comú o que l'article parli del gènere sencer i no d'una espècie. En aquests casos, o sigui, si no hi ha un article sobre la vostra planta però el nom ja està ocupat, podeu fer l'article amb el nom científic i posar una nota de desambiguació a l'article que en dugui el nom comú.

Començant[modifica]

  1. Escriu el nom (en singular) en aquesta pàgina i veuràs que et sortirà una pàgina amb una caixa de text buida.
  2. NO DEIXIS l’ARTICLE BUIT i escriu unes quantes ratlles (o copia alguna cosa del que ja tinguis) per centrar l'article.
  3. Reviseu i tafanegeu altres plantes medicinals ja començades. Veureu que l'article comença amb el nom (en negreta) si existeix en català, seguit de l’espècie (en cursiva) i de la família botànica (en català i minúscula).
  4. És habitual continuar amb:
    1. ...la seva distribució geogràfica genèrica o, si existeix, al Principat, o, encara millor, a l'àmbit catalanoparlant
    2. ...la seva etimologia (si és extensa potser mereix un capítol apart)
    3. ...altres noms vulgars (només en català!).
  5. Durant tot el procés, pots revisar quan vulguis com queda, clicant al botó previsualització.
  6. Pots tornar a entrar a l'article amb la pestanya “modificar” i anar afegint tota la resta d’apartats que tinguis disponibles. Ves amb compte de no esborrar els interviquis i les categories que hi hagi al final de l'article.
  7. Les paraules significatives d'un article han d'estar enllaçades als articles corresponents. Pots fer això posant dues claus abans i després del concepte, així: [[Concepte]]. També ho pots fer seleccionant el concepte a enllaçar i prement el botó .

En construcció[modifica]

Els articles que no tenen una qualitat mínima (formal i de contingut) poden ser esborrats, retallats o arreglats per d'altres viquipedistes. Si el vostre article té temporalment un aspecte impresentable, convé que aviseu que aquest estat és provisional i que hi esteu treballant. Poseu les etiquetes per tal que altres viquipedistes sàpiguen que esteu començant:

Si ets estudiant de Farmàcia UB, fes servir... {{Projecte GIBAF}} i ho veureu així:
Si l'article està en procés de redacció, feu servir:
  • {{inacabat}} si no voleu que d'altres usuaris editin gaire l'article mentre hi treballeu.
  • {{millorant}} per indicar que encara que l'article no estigui correcte esteu treballant per arreglar-lo. Si poseu la plantilla inacabat no cal que hi poseu també la millorant.
Es visualitzen així:
Si l'article està en fase esborrany, useu {{Esborrany de flora}} al final de l'article:


Taula taxonòmica, categories i interviquis[modifica]

  1. Copieu d'un altre lloc la taula sistemàtica (taxobox) del costat dret. No li canvieu el color, que depèn del regne. Els llocs més adients per copiar la taula són:
    1. L'article sobre la mateixa planta en una altra wikipedia. Per compatibilitat, és molt recomanable l'anglesa. Modifica tot allò que calgui traduir, però recorda que els noms dels camps no cal traduir-los, sinó només el contingut (normalment només caldrà traduir el peu de la foto); normalment els noms dels tàxons es posen en català al text i al títol dels articles, però es deixen en llatí a la taula taxobox, cosa que facil·lita l'adaptació de les taules de la viquipèdia anglesa que solen estar així (però no sempre). Degut a les diferències de codi entre les plantilles {{Taxocaixa}} de les diferents viquipèdies pot ser que l'espècie i el nom binomial apareguin entre cometes; per resoldre-ho només cal treure dues cometes de cada banda del text d'aquests camps (exemple).
    2. L'article d'una altra planta a la viquipèdia en català, canviant el que calgui. Com més propera sigui a la teva (taxonòmicament), menys coses hauràs de canviar. Recorda de canviar la imatge o, si no n'hi ha cap de disponible, esborrar la que hi ha i deixar en blanc el camp image.
  2. Si l'article existeix en altres llengües (gairebé segur!), afegiu-hi els interwikis. Una bona estratègia és copiar-los de la wiki en anglès (són força complerts) però no us descuideu d’afegir-hi altre cop l’interwiki corresponent a l'anglès. Poseu també en una altra viquipèdia l'interwiki corresponent al vostre article, escrivint-hi [[ca:nom de l'article en català]]. Amb això els bots tindran prou informació per anar actualitzant els interwikis a totes les viquipèdies.
    1. Truc: Per trobar els articles en les altres llengües, busqueu el nom científic al Google afegint-hi el paràmetre site:wikipedia.org
  3. Posa al final de tot com a mínim l’etiqueta de la categoria [[Categoria:Plantes medicinals]]. S'hi hauria de posar també la categoria taxonòmica més concreta possible de les que existeixin a la Viquipèdia. Per trobar la més concreta pots:
    1. Buscar l'article d'una altra planta (com més semblant a la teva millor), obrir la categoria que tingui i moure't per l'arbre de categories fins a trobar el lloc que correspon a la teva planta.
    2. Si no saps per quina planta propera començar, comença per la categoria:Traqueobionts i ves baixant a categories cada cop més concretes fins a trobar la de la teva planta.
  4. Recorda que per guardar-ho tot caldrà fer clic al botó “desa la pàgina” un cop hagis escrit el que hagis fet per tal que la resta d’usuaris n’estiguin assabentats.

Estructura de continguts recomanada[modifica]

  1. NOMENCLATURA i SISTEMÀTICA
    1. Nom científic complet
    2. Família
    3. Sinonímia taxonòmics o nomenclaturals
    4. Altres noms populars (català)
    5. Etimologia
  2. DISTRIBUCIÓ i ECOLOGIA
    1. Distribució mundial
    2. Distribució al Principat
    3. Hàbitat
  3. DESCRIPCIÓ (cal seguir obligatòriament el lèxic botànic)
    1. Cicle vital
    2. Port i dimensions
    3. Òrgans vegetatius
    4. Forma i tipus de la rel
    5. Morfologia, tipus i consistència de la tija
    6. Morfologia (forma, divisió marge), textura i disposició de les fulles
    7. Tipus de pilositat (si n’hi ha)
    8. Òrgans reproductors
    9. Repartició de sexes
    10. Inflorescència
    11. Morfologia i color del periant
    12. Androceu
    13. Gineceu
    14. Fruit
  4. FARMACOLOGIA
    1. Part utilitzada (droga)
    2. Composició química
    3. Accions farmacològiques / propietats
    4. Usos medicinals provats
    5. Altres usos medicinals populars i etnomedicinal
    6. Usos homeopàtics i en altres medecines alternatives
    7. Efectes adversos i/o tòxics
    8. Interaccions medicamentoses i contraindicacions
  5. ALIMENTACIÓ
    1. Aport nutricional
  6. HISTÒRIA
  7. LEGISLACIÓ i CONSERVACIÓ
  8. OBSERVACIONS (Cultiu, comerç, curiositats, etc.)
  9. ENLLAÇOS EXTERNS
  10. BIBLIOGRAFIA
  11. NOTES i REFERÈNCIES


Millorar l'article[modifica]

A.- Abans de completar l'article assegureu-vos que partiu d'un article acceptable fent les següents comprovacions:

  1. El nom de l'article està en un dels següents casos:
    1. És el nom de la planta segons el Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans (si no ho heu comprovat, busqueu-lo aquí per la primera paraula del nom comú).
    2. És un dels noms en català recollits a la base de dades Noms de plantes del Termcat per aquesta espècie (si no ho heu comprovat encara, busqueu-lo aquí pel nom científic o pel nom comú).
    3. L'heu tret d'una font rigorosa que no és cap de les dues anteriors, i heu citat la font a l'article (vegeu Ajuda:cites i notes sobre com posar la cita).
    4. Si no hi ha cap nom en català al DIEC ni al Termcat i no heu optat per cap altre nom en català amb referències, l'article es titula amb el nom científic.
  2. L'article té taula taxonòmica a la dreta i:
    1. Al capdamunt té el nom de l'article
    2. Té una il·lustració (millor que una imatge) a una mica adequada (250 px està força bé)
    3. Conté la subtaula "Estat de conservació" o, en cas de que no hi sigui copieu el codi següent: | status = LC
    4. Té l'esquema taxonòmic sense faltes d'ortografia i en cursiva
    5. El nom binomial està en negreta, cursiva i té l'autor o autors segons Taxonomy for Plants GREEN per a la vostra planta
    6. Conté els sinònims que apareixen en l'anterior font per a la planta en qüestió.
    7. 7. Si alguna cosa no sabeu com fer-la, recordeu que podeu mirar com es fa clicant a modificar l'esquema taxonòmic de l'espècie model.
  3. El nom de l'espècie és al principi de l'article en negreta i el nom en llatí és en cursiva i generalment entre parèntesi en la primera frase.
    1. La família s'escriu en el text en català (en minúscula i sense cursiva) i enllaçada.
    2. Se sol posar alguna indicació del port i/o característica genèrica
    3. Indiqueu resumidament (màxim dues línies) i en el mateix paràgraf, la distribució geogràfica a nivell mundial (reviseu Taxonomy for Plants GREEN) i a nivell del Principat (reviseu La Flora dels Països Catalans)
    4. Indiqueu al principi si hi ha més noms populars en català (només en català!) amb un màxim de tres. Si heu recopilat més de tres noms, escriviu-los al final d'aquest paràgraf.
    5. L'etimologia si és concisa pot anar també en aquest primer paràgraf abans de la taula de continguts. Altrament potser mereixi estar en un apartat independent i dins la taula de continguts (mireu com exemple l'arç blanc).


B.- Llegiu amb detall l'article sencer:

  1. En el text de l'article cal tenir especial cura de les faltes d'ortografia i la gramàtica. Truc: Si feu servir el navegador Mozilla Firefox, hi podeu instal·lar el corrector ortogràfic en català.
  2. Els conceptes importants estan enllaçats cap als seus articles corresponents el primer cop que surten.
  3. L'article té la categoria:plantes medicinals i la categoria taxonòmica més concreta de les existents categories) i interviquis.
  4. Posa l'etiqueta {{avís mèdic}} al començament de la farmacologia tal i com està a la planta model.


C.- Afegeix al final la taula a Commons i Wikispecies tal i com teniu en aquest exemple: {{Projectes germans| Commons=Laurus nobilis |Viquiespècies=Laurus nobilis}} per a Laurus nobilis i ho veureu així:

Sobretot recorda canviar el nom de Laurus nobilis pel de la teva espècie! Un cop posada la plantilla comprova que els enllaços funcionin, o sigui, que existeixin els articles corresponents a commons i viquiespècies (per les plantes medicinals és gairebé segur que existiran, igual que per la majoria d'espècies animals i vegetals més o menys "populars").

Truc: En el cas que a commons no hi hagi un article sobre la planta sinó una categoria, feu servir el paràmetre commonscat en comptes de commons, o sigui: {{Projectes germans| Commonscat=Laurus nobilis |Viquiespècies=Laurus nobilis}}

Completar l'article[modifica]

1.- Utilitza la bibliografia recomanada per tal de fer l'article el més complet possible. En cap cas la quantitat i la qualitat de la informació botànica i farmacèutica pot ser inferior a la que hi ha en les diferents viquipèdies per a la mateixa planta. Com a obres de referència pels diferents apartats podeu utilitzar entre altres:

LLIBRES:

  • Alonso, Jorge R. Tratado de Fitofármacos y nutracéuticos (en castellà). 2a edició. Rosario: Corpus, 2004. ISBN 9789872029234.  Utilitzeu aquesta plantilla {{Citar fitofármacos}}
  • Berdonces, Josep Lluís. Gran enciclopedia de las plantas medicinales: el dioscórides del tercer milenio. Ed. Tikal. Madrid, 1998. ISBN 843058496X.  ‎Utilitzeu aquesta plantilla {{Citar Berdonces}}
  • Bolòs, Oriol; Vigo, Josep. Flora dels Països Catalans. Ed. Barcino. Barcelona, 1984. ISBN 9788472265974.  ‎Utilitzeu aquesta plantilla {{Citar Flora PPCC}}
  • Blumenthal, M. The complete German Commission E monographs: therapeutic guide to herbal medicines. (en anglès). American Botanical Council. Boston, 1998. ISBN 096555550X.  ‎Utilitzeu aquesta plantilla {{Citar Comissió E}}
  • Bruneton, J. Plantas tóxicas: vegetales peligrosos para el hombre y los animales. Editorial Acribia. Zaragoza., 2000. ISBN 9788420009353.  Utilitzeu aquesta plantilla {{Citar Bruneton}}
  • Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos. Catálogo de plantas medicinales. 2009a ed.. CGCOF. Madrid, 2009. ISBN 2910010541388.  ‎Utilitzeu aquesta plantilla {{Cita Catálogo CGCOF}}
  • Font i Quer, Pius; Bolòs, Oriol de. Iniciació a la botànica. 2a. edició. Fontalba, 1979. ISBN 84-85530-08-X.  Utilitzeu aquesta plantilla {{cita fontquer}}
  • Stargrove, Mitchell Bebel; Treasure, Jonathan; McKee, Dwight L. Herb, nutrient and drug interactions: clinical implications and therapeutic strategies. St. Louis, Missouri: Mosby/Elsevier, 2008. ISBN 9780323029643.  Utilitzeu aquesta plantilla {{Cita interaccions}}
  • Vanaclocha, Bernat; Cañigueral, Salvador. Fitoterapia: vademecum de prescripción. 4a ed.. Editorial Masson, Barcelona, 2003. ISBN 9788445812204.  Utilitzeu aquesta plantilla {{Cita Fitoterapia}}

ENLLAÇOS WEB:

  • «Plantes medicinals». Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana. TERMCAT, Centre de Terminologia.Imprescindible per conèixer el nom a utilitzar per a una espècie així com altres noms populars. Utilitzeu aquesta plantilla {{Noms_de_plantes}}
  • «GRIN, Taxonomy for Plants» (en anglès). Estats Units: Agricultural Research Service, Department of Agriculture..
Molt útil per conèixer el nom científic correcte, la sinonímia i la distribució geogràfica. Utilitzeu aquesta plantilla {{Cita GRIN}}
  • Castroviejo et al. «Flora Iberica (1980-2009)». Madrid: Consejo Superior de Investigaciones Científicas. [Consulta: 26 abril 2009].
Descripció morfològica molt completa de les plantes presents a la Península Ibèrica i que ja han estat publicades en aquesta obra. Recordeu que NO hi són encara totes les famílies!. ATENCIÓ: 2 volums!. Utilitzeu aquesta plantilla {{Cita Flora Iberica}}
Selecció de plantes medicinals de la OMS amb àmplia informació. ATENCIÓ: 2 volums! Utilitzeu aquesta plantilla {{Cita WHO monographs 1}}
Selecció de plantes medicinals de la OMS amb àmplia informació. ATENCIÓ: 2 volums! Utilitzeu aquesta plantilla {{Cita WHO monographs 2}}
Útil per revisar quines plantes i quin grau d'amenaça tenen algunes espècies medicinals. Utilitzeu aquesta plantilla {{Cita IUCN Redlist}}
Útil per conèixer quines plantes medicinals s'utilitzen també en teràpies alternatives com l'homeopatia. Utilitzeu aquesta plantilla {{Cita homeopatia plantes}}


2.- Afegeix les imatges que creguis faciliten la lectura seguint aquestes instruccions. Pots navegar per d'altres viquipèdies i copiar-ne les imatges que et semblin més adients, o bé anar a commons i buscar quines imatges hi ha de la planta (busqueu pel nom científic). Procureu que les imatges que poseu il·lustrin els aspectes rellevants de la descripció de la planta, i recordeu que podeu fer servir el peu de foto per complementar-la.

Truc: Per agafar una imatge d'una altra viquipèdia, normalment només cal prémer la pestanya "modifica" a l'article corresponent (encara que no entengueu llengua, sempre és la tercera pestanya) i copiar el codi que introdueix la imatge, substituint la paraula "fitxer" o "imatge" en la llengua original (Imagen, Bild, Imachen, Irudi, etc.) per Fitxer. Recordeu de no guardar l'edició en l'altra viquipèdia.
Per posar una imatge a la dreta (posició recomanada) feu servir [[Imatge:nom del fitxer|thumb|Text del peu]]

Si hi ha força imatges disponibles a commons:pàgina principal commons, podeu posar al final del article (o al final de l'apartat de descripció) un recull dels òrgans de la planta més significatius (aspecte, fulles, flors, fruits, droga, productes elaborats, etc.) fent servir el recurs Galeria d'imatges (mireu l'exemple de la boixerola que té aquestes instruccions:

<gallery>
Imatge:xxxx|Peu de foto
Imatge:xxxxx|Peu de foto
Imatge:xxxxxx|Peu de foto
 ......
</gallery>

A Ajuda:ús d'imatges teniu d'altres maneres de posar les imatges.


3.- Revisa altres treball de plantes medicinals de diferents wikipedies (per exemple en:Category:Medicinal_plants l'anglesa) per tal d'agafar criteri sobre els que són de qualitat i poder-ne aprofitar idees. Revisa per la planta que estàs treballant les wikipèdies en anglès, espanyol, alemany i francès per a extreure més informació a través dels interwikis que trobaràs a la columna esquerra. Recorda que es poden utilitzar els traductors automàtics (per exemple Google translate) sempre hi quan en facis posteriorment un redactat adequat a la llengua catalana.


4.- Cal afegir la bibliografia utilitzada (llibres) i també els recursos d'internet que s'han fet servir seguint l'exemple de la planta model de la boixerola. No poseu fonts bibliogràfiques que no hageu utilitzats només perquè quedi bé.

Truc: Per a més facilitat utilitza les plantilles que teniu disponibles en aquest mateix apartat 1 i així t'estalviaràs d'escriure tot el text. Només caldrà que facis còpia de la plantilla i l'enganxis a l'apartat de la bibliografia ordenat alfabèticament
Truc: Si fas un d'altres fonts bibliogràfiques, segueix les normes per citar bé la bibliografia que podeu trobar en aquest dos documents (documents electrònics) / (documents impresos).

Polir l'article[modifica]

1.- Abans de fer res més, cal revisar a conciència tots i cadascun dels apartats anteriors. És molt important que es revisi acuradament la gramàtica, sintaxis i ortografia de l'article

2.- Si d'altres usuaris us han posat etiquetes de {{millorar}} o semblants a l'article o us han deixat recordatoris a la vostra pàgina de discussió o us han assenyalat d'una altra manera mancances greus de l'article, i sí aquestes mancances han estat resoltes, o bé, si no esteu d'acord amb el que us han assenyalat, ho heu de comentat a la pàgina de discussió de la plantilla o a la de l'usuari que us ha fet l'avís. Si el problema està resolt, podeu treure vosaltres mateixos l'etiqueta.

3.- Tingueu cura de l'estil que es demana a la Viquipèdia i que té un ampli consens. Per una xuleta senzilla d'ajuda ràpida de l'estil que han de tenir els articles a la Viquipèdia, pots veure Viquipèdia:Apunts d'ajuda. També cal que us ajusteu als consells i recomanacions del Llibre d'estil. Sobretot, cal fer els enllaços interns adients a aquells conceptes que siguin més remarcables en tots i cadascun dels apartats de l'article.

4.- Qualsevol apartat, però en especial la part farmacològica, caldria que estigués referenciat correctament amb articles científics que sustentin una determinada informació. Podeu utilitzar, per exemple, el PubMed o qualsevol altre base de dades biomèdica a que tingueu accés. També podeu mirar si hi ha referències en altres wikipedies que pugueu aprofitar. Per a fer les notes i cites en el vostre article heu de seguir aquestes instruccions. Mireu els exemples en la planta model boixerola dins l'apartat "Toxicitat"

5.- Reviseu els enllaços tot recordant que sempre han d'estar en la forma singular per a quedar enllaçades (en blau) correctament. Teniu les instruccions i podeu mirar els exemples en la planta model boixerola. Podeu fer tants esborranys com desitgeu d'aquells conceptes que encara no tenen cap article (marcats en vermell).

Recordeu que una definició d'una sola línia no fa un esborrany acceptable a la Viquipèdia (al Viccionari sí), i recordeu que un article curt ha de complir amb les mateixos requisits que un de llarg: negreta, enllaços, categoria, interviquis... Poseu la plantilla {{esborrany}} que correspongui, com ara {{esborrany de ciències de la salut}} o {{esborrany de biologia}}.

Plantes medicinals que es revisaran i completaran[modifica]

Plantes medicinals que es faran de nou[modifica]