Oculus Rift

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Oculus Rift
TürSanal gerçeklik kulaklığı
SahibiOculus VR
KökeniAmerika Birleşik Devletleri
Çıkış2012
Web sitesiResmi Sayfası

Oculus Rift, Facebook'un bir bölümü olan Oculus VR tarafından oluşturulan bir sanal gerçeklik kulaklığı ve başa takılı ekran serisidir. Kullanıcı için sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik sağlar. Mart 2016 yılında Oculus Rift CV1, Mart 2019 yılında ise Oculus Rift S sunuldu. Kısa adıyla Rift, Amerikalı girişimci Palmer Luckey önderliğindeki Oculus VR şirketi tarafından ve bilgisayar oyunu piyasasının önderlerinden John Carmack desteğiyle geliştirilmektedir.

2016'nın ilk çeyreğinde satışa çıkacak olan cihazın geliştirici versiyonları şu an dağıtımdadır ve pek çok yazılım geliştiricisi ve teknoloji meraklısı Kickstarter kampanyasına vermiş oldukları destek sayesinde, cihaz henüz piyasaya çıkmadan Developer Kit'ine sahip olmuşlardır.

2014'ün Mart ayında Facebook cihazın yapımcısı olan Oculus VR şirketini 400 milyon dolar nakit, 23.1 milyon adedi hisse senedi olacak şekilde toplam 2 milyar dolar ödeme yaparak satın almıştır.[1]

Bu satın almanın ardından Minecraft'ın yapımcısı Notch daha önceden oyuna Oculus Rift desteği geleceğini duyursa da bundan vazgeçmiştir.[2]

Kickstarter kampanyası[değiştir | kaynağı değiştir]

Cihaz adından ilk olarak Kickstarter sitesinde yaptığı kampanya ile söz ettirmiştir.

1 Ağustos 2012'de başlayan kampanya, kısa sürede pek çok insanın ilgisini çekmiş ve 4 saat gibi kısa bir sürede hedeflenen 250 bin dolarlık hedefini geçmiş, 36 saatte ise milyon dolar barajını aşıp, kampanya sonuna kadar 2 milyon 437 bin 429 dolar toplamayı başarmıştır.[3]

Bu kampanyaya 300 $ ve üzerinde bağış yapanlara birer adet Oculus Rift Developer Edition gönderilmiştir. Bu ön siparişler 2013 Mart ayından itibaren gönderilmeye başlanmıştır.

Teknoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Oculus Rift'in en önemli özelliklerinden biri, daha önceden var olan VR (Sanal Gerçeklik) teknolojilerini bir adım öteye taşıyıp, ucuzlamış donanım fiyatları sayesinde bu teknolojileri son kullanıcının hizmetine sunabilecek olmasıdır. Daha önceden yaygın kullanım için düşünülemeyecek bu tür cihazlar, akıllı telefonlar ve benzeri cihazların oldukça yaygınlaşmasıyla doğru orantılı olarak düşen donanım fiyatları ile birlikte, son kullanıcılar için de erişilebilir olmuştur.

Donanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Rift, iki adet 7inch'lik LCD displayin insan gözünün görüş açısını taklit eder bir biçimde kafaya takılabilir bir sistemde birleştirilmesinden meydana gelen bir cihaz. Cihazın ağırlığı şu anki donanım özelliklerine göre 370g (kontrol ünitesi hariç). Cihazda kulaklık veya hoparlör bulunmamaktadır, kullanıcılar kendi tercihleri kulaklık kullanmakta özgürdürler.

Cihazda HDMI ve DVI çıkış portları (şu an için) kontrol ünitesinde bulunmaktadır.

Yazılım[değiştir | kaynağı değiştir]

Rift ile çalışması için bir yazılımın özel olarak bu cihaza yapılandırılması gerekmektedir. Oculus firması, bunun için bir SDK geliştirmektedir. Gelecekte piyasaya sürülecek pek çok oyunun doğrudan Rift'e uyumlu şekilde piyasaya çıkması beklenmektedir.

Kullanıcı sürümü ve piyasaya çıkış tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Cihazın son kullanıcı sürümünün Oculus Rift 2.0 adıyla piyasaya 2016'nın ilk çeyreğinde sürülmesi beklenmektedir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Welch, Chris (25 Mart 2014). "Facebook buying Oculus VR for $2 billion". The Verge (İngilizce). 22 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2014. 
  2. ^ "We were in talks about maybe bringing a version of Minecraft to Oculus. I just cancelled that deal. Facebook creeps me out" (İngilizce). 25 Mart 2014. 6 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2014. 
  3. ^ "Oculus Rift Kickstarter Kampanyası". 19 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2013.