Begolli family

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search

Begolli family (from Turkish: ubeg-oğlu - beg's son[1] ) was an Albanian powerful ruling family in the area of İpek during the Ottoman Empire.[2][3]

The Begolli were influential in Rrafshi i Dukagjinit (Metohije) area, Plav-Gusinje, and down to Shkodër.[4] They were landowners and held private armies.

Notable members[edit]

See also[edit]

References[edit]

  1. ^ Besi Bekteshi (2011-12-25), Pse mohohet fisnikëria shqiptare nën osmallinjtë?! [Why the Albanian nobility under the Ottomans gets denied?!] (in Albanian), Radio Islame, ...familja e Beg-oglluve (Begolli),... 
  2. ^ Gail Warrander; Verena Knaus (2010). Kosovo (2 ed.). Guilford, CT : The Globe Pequot Press. p. 11. ISBN 9781841623313. 
  3. ^ Gjergj Fishta (2005), Robert Elsie; Janice Mathie-Heck; Centre for Albanian Studies, eds., The Highland Lute, London, England: I.B. Tauris, p. 404, ISBN 9781845111182 
  4. ^ Anna Di Lellio; Robert Elsie (2009). The battle of Kosovo 1389: an Albanian epic. I.B. Tauris. p. 185. ISBN 9781848850941. OCLC 312626753. 
  5. ^ Michael Schmidt-Neke (16 November 1987), Entstehung und Ausbau der Königsdiktatur in Albanien (1912-1939): Regierungsbildungen, Herrschaftsweise und Machteliten in einem jungen Balkanstaat, Oldenbourg Wissenschaftsverlag, p. 320, ISBN 978-3486543216 
  6. ^ "Kongresi Shqipetar Trieste". Shipkovica. Retrieved 5 March 2011. 
  7. ^ Sheradin Berisha (2004-10-21), Kryengritja shqiptare e vitit 1915 [The Albanian uprising of 1915] (in Albanian) (80), Pasqyra, retrieved 9 February 2014, Më 6 gusht 1914 konsulli austriak Karl, nga Durrësi njoftonte Ministrinë e Punëve të Jashtme në Vjenë “mbi fillimin e aksioneve kundër pushtuesve serb”nga Hasan Prishtina, Selim Batusha, Bajram Daklani, Qazim Begolli e Halim Deralla (djali i Mehmet Derallës-Sh. B) , të cilët kishin me vete”lëndë plasëse dhe municion për mauzerët”. 
  8. ^ Bushi, Ilir (12 May 2012), Kryeministrat shqiptarë gjatë 100 vjetëve të prirur për atentate, pabesi dhe goditje pas shpine [Albanian prime-ministers through 100 years, fond of assassination attempts, infidelity, and backstabbing] (in Albanian), Revista Drini, archived from the original on 2 February 2014, retrieved 1 February 2014, 7 shtator 1944 – 25 tetor 1944: Ibrahim Biçaku – Kryeministër dhe Ministër i Brendshëm, Ethem Cara – Ministër i Financave, Rrok Kolaj – Ministër i Arsimit, Lefter Kosova – Ministër i Punëve Botore, Rifat Begolli – Ministër i Ekonomisë, Akile Tasi – Ministër i Kulturës