Festivali i Këngës 44

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to navigation Jump to search
Festivali i Këngës 44
Dates
Final18 December
VenuePalace of Congresses, Tirana, Albania
Presenter(s)Soni Malaj & Drini Zeqo
Participants
Number of entries34
Vote
Voting system50% Jury & 50% Televote
Winning songLuiz Ejlli

Festivali i Këngës 44 took place in the Palace of Congresses in Tirana, Albania. There were two semifinals (16 & 17 December 2005) and a final (18 December 2005). This contest was used to select the third Eurovision Song Contest entry for Albania. A total of 34 songs competed for the win but only 20 made it to the final. In the end, Luiz Ejlli won the first prize and went on to represent Albania in Eurovision. Era Rusi was the runner up. The number of points for each singer was not announced. Instead, only the Top 3 places were made public. The winner was determined by a 50% jury vote and 50% televote. The RTSH orchestra was present, but the option of playback was also available. The director was Leonard Gjata, and last year's winner Ledina Çelo made a guest appearance.

Competing entries[edit]

Artist Song (English Translation) Songwriter(s)
Agim Poshka "Nostalgji" (Nostalgia) Agim Poshka (m), Jorgo Papingji (l)
Alberie Hadergjonaj "Ah, sikur kjo jetë" (Oh, If Only This Life) Luan Zhegu (m), Zhuljana Jorganxhi (l)
Anjeza Shahini "Pse ndal" (Why Stop) Anjeza Shahini (m), Dhurata Mushiqi (l)
Armando Bimi "Mall" (Yearning) Armando Bimi (m), Artur Bimi (l)
Aurel Thëllimi "Dhe kur kujtesa" (And When I Remembered) Erion Sheme (m), Ismail Kadare (l)
Besart Halimi "Loja dashuri" (Love Game) Florent Boshnjaku (m), Beka (l)
Denisa Macaj & Entela Zhula "Kur zemra prek një dashuri" (When Hearts Are Longing for Love) Petrit Terkuci (m), Jorgo Papingji (l)
Edona Llalloshi "Vetem një puthje" (Just One Kiss) Xhevdet Gashi (m), Arsom Bunjaku (l)
Era Rusi "Nuk je ëndërr" (You Are No Dream) Edmond Zhulali (m), Agim Doçi (l)
Eri "Dumbade" Eri
Erinda Dhima "Për ju" (For You) Bledar Skenderi (m), Arsen Nasi (m), Laert Vasili (l)
Ermiona Lekbello "Gjysëm ëndërr je o grua" (A Woman Is Half a Dream) Gazmend Mullahi (m), Zhuljana Jorganxhi (l)
Erti Hizmo & Flaka Krelani "Për ty" (For You) Alfred Kaçinari (m), Marjan Gashi (l)
Etmond Mancaku "Ish dashuri dhe jo mëkat" (It Was Love and Not Sin) Etmond Mancaku (m), Genc Ymeraj (l)
Evis Mula "E dua këngën" (I Love the Song) Osman Mula (m), Luan Zhegu (m), Jorgo Papingji (l)
Guximtar Rushani "Lotë dashurie" (Tears of Love) Menderez Lumani
Ingrid Jushi "Po dhe jo" (Yes and No) Jetmir Mehmeti (m), Agim Doçi (l)
Joe Artid Fejzo "Zhurma e heshtjes (O Tirana)" (The Sound of Silence (Oh Tirana)) Joe Artid Fejzo (m/l), Sava Lena (l)
Julian Lekoçaj "Niki" Julian Lekoçaj
Kozma Dushi "Se nuk plaken ëndrrat" (Because Dreams Don't Grow Old) Vladimir Kotani (m), Jorgo Papingji (l)
Kujtim Prodani "Theva kokën si pa dashur" (My Head Breaks Without Love) Kujtim Prodani (m), Arben Duka (l)
Luiz Ejlli "Zjarr e ftohtë" (Fire and Cold) Klodian Qafoku (m), Dr. Flori (l)
Manjola Nallbani "S'mjafton një jetë" (One Life Isn't Enough) Edmond Zhulali (m), Arben Duka (l)
Mariza Ikonomi & Erion Korini "Edhe fati qan" (Even Destiny Is Cyring) Kristi
Marsida Saraçi "Do të doja" (I'd Like to Like) Shpetim Saraçi (m), Jorgo Papingji (l)
Mateus Froku "Tu ëngjëll unë Promethe" (You Are an Angel, I Am Prometheus) Shpetim Saraçi (m), Sokol Marsi (l)
Miriam Cani "Shko" (Go) Alfred Kaçinari (m), Armand Trebicka (l)
Pandora "Pritja" (Waiting) Gramoz Kozeli (m), Gjergj Jorgaqi (m/l)
Rudi "Qyteti im" (My Town) Rudi
Saimir Çili "Hipokrizi" (Hypocrisy) Saimir Çili (m), Suela Kalaja (l)
Sfinks "Heshtje" (Silence) Mirgen Tusha
Sonila Mara "Vjeshtë me ty" (Autumn with You) Sonila Mara
Tonin Marku "Syte e dashurisë" (The Eyes of Love) Tonin Marku (m), Sokol Marsi (l)
Yllka Kuqi "Të gjeta" (I Found You) Astrit Pallaska (m), Jorgo Papingji (l)

Results[edit]

Draw Artist Song Rank Points
1 Kujtim Prodani Theva kokën si pa dashur N/A N/A
2 Manjola Nallbani S'mjafton një jetë N/A N/A
3 Edona Llalloshi Vetëm një puthje N/A N/A
4 Eri Feat. Perfect Bliss Dumbade N/A N/A
5 Marsida Saraçi Do të doja N/A N/A
6 Mateus Frroku Ti ëngjëll, unë promete N/A N/A
7 Mariza Ikonomi & Erion Korini Edhe fati qan N/A N/A
8 Kozma Dushi Nuk plaken ëndrrat N/A N/A
9 Denisa Macaj & Entela Zhula Kur zemra prek një dashuri N/A N/A
10 Sonida Mara Vjeshtë me ty N/A N/A
11 Anjeza Shahini Pse ndal N/A N/A
12 Albërie Hadërgjonaj Ah sikur kjo jetë N/A N/A
13 Sajmir Çili Hipokrizi N/A N/A
14 Evis Mula Ku t'a gjej unë këngën 3 N/A
15 Luiz Ejlli Zjarr e ftohtë 1 N/A
16 Erti Hizmo & Flaka Krelani Për ty N/A N/A
17 Miriam Cani Shko N/A N/A
18 Era Rusi Nuk je ëndërr 2 N/A
19 Agim Poshka Nostalgji N/A N/A
20 Erinda Dhima Për ju N/A N/A

Semi Final 1[edit]

Draw Artist Song Finalist
1 Besart Halimi Loja Dashuri NO
2 Sfinks Heshtje NO
3 Rudi Qyteti Im NO
4 Edmond Mancaku Ish Dashuri Dhe Jo Mëkat NO
5 Aurel Thëllimi Dhe Kur Kujtesa... NO
6 Julian Lekoçaj Niki NO
7 Erinda Dhima Për Ju YES
8 Edona Llalloshi Vetëm Një Puthje YES
9 Tonin Marku Sytë E Dashurisë NO
10 Agim Poshka Nostalgji YES
11 Evis Mula Ku T'a Gjej Unë Këngën YES
12 Mateus Frroku Ti Ëngjëll, Unë Prometë YES
13 Era Rusi Nuk Je Ëndërr YES
14 Ermiona Lekbello Gjysëm Ëndërr Je O Grua NO
15 Erti Hizmo & Flaka Krelani Për Ty YES
16 Joe Artid Fejzo Zhurma E Heshtjes NO
17 Kozma Dushi Nuk Plaken Ëndrrat YES

Semi Final 2[edit]

Draw Artist Song Finalist
1 Eri Feat. Perfect Bliss Dumbade YES
2 Sonida Mara Vjeshtë Me Ty YES
3 Armando Dimi Mall NO
4 Guximtar Rushani Lotë Dashurie NO
5 Yllka Kuqi Të Gjeta NO
6 Pandora Pritja NO
7 Denisa Macaj & Entela Zhula Kur Zemra Prek Një Dashuri YES
8 Sajmir Çili Hipokrizi YES
9 Luiz Ejlli Zjarr e ftohtë YES
10 Ingrid Jushi Po Dhe Jo NO
11 Kujtim Prodani Theva Kokën Si Pa Dashur YES
12 Albërie Hadërgjonaj Ah Sikur Kjo Jetë YES
13 Manjola Nallbani S'mjafton Një Jetë YES
14 Marsida Saraçi Do Të Doja YES
15 Anjeza Shahini Pse Ndal YES
16 Miriam Cani Shko YES
17 Mariza Ikonomi & Erion Korini Edhe Fati Qan YES

Eurovision Result[edit]

ESC Edition Artist Song Language Semi Final Final
ESC 2006 Luiz Ejlli Zjarr e ftohtë Albanian 14 / 23 -

Other Prizes[edit]