Westmount Square

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
Westmount Square
Westmount Square.jpg
General information
Type Office and Residential
Location Westmount, Quebec, Canada
Coordinates 45°29′14.12″N 73°35′15.82″W / 45.4872556°N 73.5877278°W / 45.4872556; -73.5877278Coordinates: 45°29′14.12″N 73°35′15.82″W / 45.4872556°N 73.5877278°W / 45.4872556; -73.5877278
Completed 1967
Owner Creccal Investments Ltd.
Roof 83 m (272 ft)
Technical details
Floor count 22
Floor area 330,000 sq ft (30,658 m2)
Design and construction
Architect Ludwig Mies van der Rohe, Greenspoon, Freedlander, Dunne, Plachta & Kryton

Westmount Square is a residential and office complex located in Westmount, Quebec, Canada. There are two of residential apartment buildings, and two office buildings. These towers sit atop an underground shopping centre consisting of thirty-five shops. It is located between Saint Catherine Street and De Maisonneuve Boulevard and between Wood Avenue and Greene Avenue. It is connected to Place Alexis Nihon and the Atwater Metro station by an underground tunnel.

The complex was designed by architect Ludwig Mies van der Rohe in the International style. Construction began in 1964 and the complex opened on December 13, 1967. The exterior facade features curtain walls,[3] and is made of black anodized aluminum and smoked glass windows. It was modeled on Lake Shore Drive Apartments in Chicago.[4]

The office building, also known as Tower 1, has 22 floors and stands 83 metres (272 ft) tall. The other office building has 2 floors and is known as the Tower 4 Pavilion. The two residential towers each have 21 floors, and stand 69 metres (226 ft) tall.[5]

Westmount Square's shopping concourse houses boutiques and art galleries, with about one-third of the space reserved for private for-profit health clinics.[6] Skylights were installed on the roof of the shopping concourse in 1990, which led to criticism among architectural preservationists.[7]

The entrance to the shop gallery, on Greene Avenue, is decorated by a sculpture, The Chorus, by Sylvia Lefkovitz.

See also[edit]


External links[edit]